Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13-19 декември 2020

Ангела Айтер
Снимка: Фейсбук страница

Днес в Понтедилено, Италия е първият старт за Световната купа по ски-алпинизъм, а страната ни е представена от Ивона Михайлова и Никола Калистрин. Състезанието е в две дисциплини - спринт (днес) и скоростно изкачване (утре, от 10:00).

В края на миналата седмица Калистрин постави рекорд в първата за сезона надпревара у нас по ски-алпинизъм - държавното първенство, като измина класическото трасе по писта Ястребец 1 над Боровец за 38:42 мин. Досегашният рекорд беше на небезизвестния планински бегач Кирил Николов-Дизела - 41:16. Втори се класира Петър Иванов, извествен с победите си в съвсем близкото минало в състезателното катерене, а отскоро - и в планинското бягане, сега той завоюва своя първи медал и при мъжете в ски-алпинизма. При жените в скоростното изкачване победи Ивона Михайлова, с време 56:12 мин.
Победители при мъжете
Маршрути от по-високи категории, изкатерени от българи:
* Матей Мицев - "Laktatnik" 8a, Враца;
* Росен Руев - "Bolest" 8b, Лакатник;
* Румен Нешев - "Selfish" 8a, Лакатник.

НОВА ГОДИНА В БАЗОВИЯ ЛАГЕР НА К2
Друг българин заминава пък за едно от най-големите предизвикателства тази зима във високите планини, а именно - участието в опит за първо зимно изкачване на връх К2. Атанас Скатов участва в международна комерсиална експедиция, чиито членове днес и утре се събират в Пакистан. 

Бурни реакции предизвикаха новините за К2 тази седмица, тъй като става все по-трудно да се изброят мераклиите за това най-високо постижение, които все пак са намерили не само средства, за да участват в подобно нещо, а имат и достатъчно самоучвствие. Със сигурност, обаче, става дума за над 70 души, които ще се съберат в Базовия лагер, и то без помощния персонал. Как ще се разпределят по височинните лагери, където, на места, могат да се поберат едва няколко палатки, не е ясно.

След като ви съобщихме, че в суровите условия сили с мъжете ще мери 28-годишната полякиня и бивша спринтьорка Магдалена Гошковска, тази седмица стана ясно, че 19-годишна девойка от Великобритания и 35-годишна жена от Канада също заминават натам, а социалните мрежи се изпълниха с предизвикателни снимки и коментари по темата. 
Извън шумотевицата и пикантериите, първата експедиция, която започна работа във височина, вече фиксира парапетите до Лагер 1 при минус 25 градуса температури и това вероятно ще бъде най-топлото време за сезона в района, известен с изключително силните си ветрове (щорм), чиято скорост достига до 200 км/ч. Става дума за исландеца Джон Снори и пакистанците Али Садпара и 20-годишния му син Саджид.
Базов лагер К2
В Базовия лагер на К2 вече е и тричленният екип от шерпи, водени от Мингма Джи Шерпа, които са отделна експедиция и имат за цел именно шерп да стане първият човек в историята, изкачил този осемхилядник през зимата. След 2 дни почивка екипът на Мингма започва работа по реброто Абруци - маршрутът, по който всички експедиции ще направят опит този сезон.

АНГЕЛА АЙТЕР С НОВО 9b
Австрийката Ангела Айтер обяви, че е осъществила премиерно преминаване на линията "Madame Ching" 9b в Тирол. Маршрутът се намира близо до дома й и е накован от съпруга й през 2018 г. като подарък за нея. Тогава катерачката направила опит, но преценила, че линията не е по силите й. По време на първия локдаун, обаче, решила все пак да започне работа по нея. (Видео - тук.)

34-годишната Айтер посочва, че като трудност "Madame Ching" наподобява "La planta de Shiva" 9b, който тя преминава през 2017 г. и става първата жена в света, изкатерила маршрут от тази категория. До момента има още само 2 жени с 9b в света - италианката Лаура Рогора и французойката Жулия Шанорди.

Колкото до името на новата линия - "Madame Ching", то прави препратка към най-опасната жена-пират в историята, бивша китайска проститутка, поела от покойния си съпруг-пират командването на огромен флот от пиратски кораби в началото на 19 век, намек за все по-успешното навлизане на жените в този спорт.

ФИЛМ ЗА МЛАДЕН КАТРАНДЖИЕВ
На 29 декември ще се състои онлайн премиерата на филма "Животът на един планинар", вдъхновен от историята, духа и философията за живот на българскиия алпинист, скиор и планинар Младен Катранджиев. (Интервю с него, дадено за БНР по време на Банско филм фест 2018, можете да чуете тук.)
Младен Катранджиев
През зимата на 2016 г. в България пристига австро-германска група от скиори и сноубордисти, които искат да снимат филм из българските планини. За свой гид в Рила те избират Младен Катранджиев. Групата остава толкова впечатлена от него, че без негово знание, решава да промени изцяло първоначалния си план. Вместо да снимат филм за ски и сноуборд, Bootsjungen решават да разкажат вълнуващата история на своя вдъхновяващ гид и нов приятел. (Към Фейсбук събитието).
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56