Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови тенденции при украсата на коледната елха

Снимка: Фабрика за елхи в град Раковски

Част от българите са започнали да украсяват домовете си за Коледа по-рано от обичайното, а желанието им е тази обстановка да ги радва и през януари. И тъй като елхата е един от символите на Коледа, изборът пада повече на декоративното дръвче, подчертава Йонко Земярски от единствената у нас фабрика за елхи в град Раковски.

Следвайки нагласите на потребителите в необичайната за всички 2020 година, неслучайно и мотото на едно от големите световни изложения за декоративна коледна украса - това във Франкфурт е било -  „Заедно със семейството“, казва Йонко Земярски.

"Много от хората си останаха вкъщи, затова и подходът им към подаръците и украсата е да ги направят по-рано".

Според проучване на американски производител на елхи например, петдесет и осем процента от семействата са поръчали своето коледно дръвче в края на ноември, 32% през първата седмица на декември, а 20% - още в началото на ноември. В България нагласите са подобни.

"Новото време отправи нови послания и всеки прави уют, защото прекарва с близките вкъщи, дългата зима е добре да бъде с настроение, да има добър климат", допълни Йонко Земярски.

 Снимка: Фабрика за елхи в град Раковски

И този сезон у нас най-много се търсят зелените 3D елхи, които наподобяват в най-голяма степен естествените, подчертава още Йонко Земярски, разказвайки за модните тенденции в бранша за този сезон: 

"Тенденциите са няколко - едната е тази, която е близко до природата, елхата да бъде с цвят и да изглежда така, че все едно е истинска".

Другата тенденция, специално за тази година, е имитация на сребрист смърч. Третата тенденция е "бягство в заснежената гора" - елхите са засипани с имитация на сняг.

"Общо взето българите си остават традиционалисти и си купуват зелена елха, която наподобява естествената. Има различни модели, съчетание между естествено и изкуствено".

По-малък интерес тази година има към цветни елхи - в ярко синьо или в цикламено, сочат още наблюденията на експертите. Цветни елхи търсят основно търговски центрове, офиси, хотели. Много от тях обаче, поради епидемичната обстановка, в момента не работят. Хората пък, за които дизайнът, а не традицията е важна, посягат и към...чисто черна елха. „Това обаче е по-скоро любопитно изключение“, коментират производителите от град Раковски.  А един от основните аргументи, според тях,  повечето от семействата да избират между различните модели на изкуствените елхи е не само, че могат да им се радват продължително време, а и от екологични съображения.

"Много хора са насочени екологично и не искат да унищожават дървета и затова купувайки си едно изкуствено дърво, те ще си го ползват много години. Не е нужно да се унищожава всеки път дърво", казва още Земярски.

И още нещо любопитно, ако все още не сте пристъпили към украсяването на елхата, а искате да сте в крак с модата. Моден акцент тази година е използването на любими детски играчки, които поставени на коледните дръвчета  внасят  допълнителен уют вкъщи. На изложението във Франкфурт например, един от дизайнерите е закачил на елхата кафяви плюшени мечета, като е използвал и съчетанието с топки в червено и златисто. Мелания Тръмп пък украси елха в Белия дом с детско влакче.

А иначе сред чисто практичните съвети на производителите за всички, които са избрали изкуствена елха са следните. Ако имате дръвче в бяло, поставете го в тъмен ъгъл или на място, където няма много светлина, за да се откроява. Обръщайте внимание на клонките - трябва да са и достатъчно здрави, за да издържат украсата. Оставете минимум 50 см разстояние от елхичката до тавана, за да има място и за коледната звезда. Помислете как ще съхраните дръвчето след празниците.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Ние сме децата на реката" ще се проведе край Марица в Пловдив

"Ние сме децата на реката", под това мото в Пловдив се подготвя най-новият фестивал , който  ще се проведе край река Марица. Целта на организаторите от Фондация InBetween и Община Пловдив е чрез различни форми на изкуството жителите на града да станат съпричастни на  концепцията на администрацията за социализация на пространствата около..

публикувано на 08.09.24 в 07:15

Борбата за контрола над дигиталното пространство в нова фаза

Задържането на изпълнителния директор на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция и преустановяването на достъпа до „Екс“ в Бразилия възпламениха дебата за ролята, която социалните мрежи играят в политиката, свободата на изразяване и разпространяването на дезинформация. Сред залозите в тези два случая са международната политика и интересите на..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58
Илиян Йорданов, председател на Националната комисия по информатика и ръководител на националния отбор за олимпиадата в Египет, и Румен Михов, координатор на лагер-школата по информатика в Ямбол (от ляво на дясно)

Националният отбор на България по информатика замина за международната олимпиадата

Националният отбор на България по информатика отпътува за Египет за участие в най- престижното за годината състезание, а именно международната олимпиадата по информатика. В нея се включват отбори от 90 държави, представени от 360 състезатели. Какви са очакванията на ръководителите на нашия  отбор и къде е мястото на България в света на информатиката...

публикувано на 05.09.24 в 09:53

Обновяват хижи в НП "Рила" по българо-швейцарска програма

С помощта на българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде създаден национален природозащитен и образователен център с музейна част в царския ловен комплекс "Саръгьол". През следващите 4 години най-големият посетителски център - "Паничище", ще бъде оборудван с интерактивни информационни модули. Планински хижи на територията на..

публикувано на 05.09.24 в 06:57
Полина Карастоянова

Полина Карастоянова: 90% от туристите по света търсят непознати дестинации

Тенденцията за свръхтуризъм се развива доста отчетливо в Барселона, Венеция, крайбрежието на Амалфи, някои от гръцките острови като Миконос и Санторини. Има обаче отчетливо търсене на заместващи дестинации . Това обясни в интервю за БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Пандемията даде възможност..

публикувано на 02.09.24 в 13:44

Очин дол омая италианци

Мездренското село Очин дол е малко известно, а в Италия никак. Но съвсем случайно го откри група италиански студенти.   Разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа" е свързан с Очин дол и даже е преведен на италиански от Леонардо Пампури, издаден в "Antologia del racconto bulgaro" (Антология на българския разказ) от културната асоциация в Италия –..

публикувано на 02.09.24 в 11:48