Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предложенията на риболовците не са включени в промените на Закона за рибарството

Зарибяване
Снимка: БГНЕС

Нито едно от предложенията, позициите и становищата на риболовците в България не е отразено в проектозакона за промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

Начинът, по който в Народното събрание започва обсъждането на нормативни промени, за които не е постигнат обществен консенсус, е отражение на традиционното пренебрежително отношение на администрацията към тези, които най-добре познават проблемите в съответната област и  могат да предложат най-адекватни решения за решаването им - смятат двете най-големи организации на риболовците в България - Съюза на ловците и риболовците, в който членуват над 130 ловно-рибарски сдружения с хиляди членове, и Българската федерация по риболовни спортове, която обединява 54 сдружения.

Рибарите смятат, че ако държавата отказва да ги чуе, все по-често любителите ще се връщат с празни ръце вкъщи или ще са принудени да избират платени водоеми, за да упражняват хобито си . 

На практика риболовът е най-масовия спорт у нас, коментира председателят на Съюза на ловците и риболовците  Васил Василев: 

"По официална статистика на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, годишно биват издавани повече от 250 хиляди риболовни билета"

Според Василев при толкова много пряко заинтересовани, би било логично да има отделен закон за любителския риболов, който урежда цялата палитра на взаимоотношения в тази област. Вместо това обаче, риболовците са тотално неглижирани. 

"Целият закон за рибарство и аквакултури в настоящата редакция се фокусира основно върху стопанския риболов и производството на аквакултури, ако някой човек се зачете в законопроекта ще види, че има раздел любителски риболов, който се помества на две странички при положение, че целия закон е над 60 страници"

Риболовците настояват за прецизиране на взаимоотношенията между държавата и сдруженията им

"Когато дадено сдружение на любители риболовци пожелае да наеме определен водоем да има конкретен срок, защото в момента се внасят заявления при министъра, с години не отговорят с решение или с отказ, съответно това Сдружение няма възможност нито да обжалва, нито да подпише договор“. 

От риболовните организации настояват да отпадне предложението за т нар „свободни зони“ в отдаваните за стопанисване на риболовни сдружения водоеми, защото това ще демотивира стопаните да влагат средства в зарибяване. В сегашното предложение е предвидено 20% от водните обекти да бъдат предоставяни за свободен риболов на хора, нечленуващи в Сдружението, което стопанисва и зарибява водоема.

„Представете си вие управлявате един ресторант, който 20% от него трябва да осигурите безплатно хранене и вътре да правят каквото си искат в тези 20% от ресторанта“, каза председателят на Федерацията по риболовен спорт Георги Михайлов.

И той, както и инж. Василев споделят тезата, че държавата трябва да има ангажимент към зарибяването на водоемите“.

"Настояваме държавата да поеме своя ангажимент да поддържа видовото разнообразие във водните обекти, защото рибните ресурси са изчерпаеми природни ресурси и когато те биват изземвани чрез законен улов от любители риболовци или са обект на незаконни посегателства, защото има и бракониерски набези с мрежи, с други забранени средства, рибните ресурси намаляват и изчезват"

Георги Михайлов дава пример как в момента се прави зарибяване от търговци, които продават риболовни билети. 

"Съвсем условно казано отделя 700 лева за година от тези 5%, купува си някаква риба отнякъде, законна, незаконна, извиква инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарството и аквакултурите, които идват, пишат му един протокол и той извършва едно зарибяване, което е абсолютно неграмотно нещо според мен и недомислица в закона, защото така усилията на всички и средствата отиват на вятъра. Това е процес биологичен, който не всеки може да го прави".

Сред предложенията на двете организации е и създаването на Национален фонд за зарибяване, в който да постъпват 50% от набраните средства от издадените риболовни билети и събраните глоби. Това обаче, както и всички останали предложения, на този етап не намират място в проектозакона.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56

Вирусите и Covid-19 могат да влошат състоянието на астматиците

"Вирусите и SARS-CoV-2, който предизвиква Covid-19, могат да влошат астмата, но изключително важно е за пациентите да знаят, че тяхното, така наречено контролиращо лечение, което  е назначено от техните пулмолози или алерголози,  трябва да не го преустановяват, трябва непрекъснато да го вземат, за да ги защитава и срещу всякакви вируси ",..

публикувано на 20.04.21 в 14:28

Гърция отваря сезона на 14 май - интересът е голям, неяснотите - също

Гръцките власти облекчават мерките постепенно, но основните ограничения остават. След отпадането на задължителната карантина при влизане от страна от ЕС, условията за влизане вероятно ще останат валидни за целия предстоящ туристически сезон: сертификат за ваксиниране или отрицателен тест за коронавирус. Гърция признава всички видове..

публикувано на 20.04.21 в 11:13
Посолството на Чехия в Москва

Христо Грозев: Политическите последствия от руско-чешкия скандал са непредсказуеми

Политическите последствия от руско-чешкия скандал с взривените боеприпаси и изгонените дипломати ще бъдат непредсказуеми и безпрецедентни . Така смята журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Belingcat. Пред БНР той прогнозира, че „скандалът ще се развива в близките часове“. В контекста на случващото се в продължение на няколко..

публикувано на 20.04.21 в 09:01
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Партиите още са в предизборна кампания, вероятно с нагласата за нови избори

Влизаме в един безкраен финал на модела, в който никой не иска да поеме отговорността за началото на новия политически процес . Това коментира в интервю за БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. „Усещането, че политиците играят игра, която е интересна за тях, а не за всички ни, е усещане, което няма как да върне..

публикувано на 20.04.21 в 07:50
Българи чакат да гласуват в Париж на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Какви промени трябва да има в България според българите зад граница

За какво гласуваха българите в чужбина на парламентарните избори на 4 април 2021 година и какви промени искат да се случат в България. Различни гледни точки събра месечната рубрика "Родина зад граница" в предаването "Нощен хоризонт".  Юлиян Димитров е гласувал във Великобритания. По думите му " всички искат значителна промяна на..

публикувано на 19.04.21 в 14:17