Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, той е описан още през март

Създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация

Проф. Радка Аргирова
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", това обясни проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. 

"Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам. Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

По думите на вирусологът това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини - б.р.), които представляват имуногена на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

"Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост", посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Радка Аргирова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Георги Момеков: Рано е да се притесняваме за новия щам

„Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите – вирусът търси начини да се разпространява, но този нов щам на вируса , установен във Великобритания, засега не..

публикувано на 21.12.20 в 08:18

Поставиха под карантина пътниците от три полета от Великобритания

Карантина за 10 дни е била наложена на 659 от 667 пътници, които са пристигнали у нас с три полета от Великобритания през тази нощ. Това съобщиха от МВР по време на проверка на летище София, извършена от министрите на здравеопазването и на..

обновено на 21.12.20 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той..

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29