Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сряда граждани на ЕС ще бъдат допускани от Великобритания във Франция с отрицателен PCR тест

Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта

| обновено на 22.12.20 в 21:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските граници ще останат затворени за британски граждани засега, но на французите ще бъде позволено да се завръщат от Великобритания от утре, след като представят негативен тест за Covid-19, твърдят френски медии.

Гражданите на страни от Европейския съюз, които искат да се приберат от Великобритания, ще бъдат допускани на френска територия от сряда, но при представяне на негативен тест за Covid-19 от последните 72 часа, съобщи службата на френският премиер Жан Кастекс.

Франция затвори границата си в неделя заради разпространението на мутиралия коронавирус в югоизточна Англия.

"Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта", заяви в Туитър френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари.

В изявлението на кабинета на министър-председателя се казва, че британски граждани или граждани от трети държави, които пребивават във Франция или Европейския съюз, също могат да влязат в страната или да преминат през нея от Великобритания, стига да имат отрицателен тест за Covid-19, направен през последните 72 часа.

Граждани на Обединеното кралство или хора от трети държави с легитимни професионални или други причини за пътуване от Великобритания също ще бъдат допуснати във Франция, при условие че и техният PCR тест е отрицателен.

Френското правителство изброява няколко категории хора, за които това би било приложимо, включително тези за транзитно преминаване за по-малко от 24 часа в международни зони, за дипломати и техните семейства, здравни работници, авиокомпании и автобусни или влакови оператори.

Новите правила ще бъдат в сила до 6-и януари 2021 г., освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или ЕС.

В изявлението не се споменава за шофьори на камиони, хиляди от които остават блокирани във Великобритания след затварянето на границата.

В прессъобщение на Министерството на външните работи на България се казва:

Във връзка с ограничителните мерки, предприети заради разпространението на новия щам на Ковид-19, които блокираха множество граждани на Европейския съюз и на други страни във Великобритания, информираме, че френското правителство взе решение от полунощ всички граждани на ЕС, в това число и българските, пътуващи от Великобритания за Франция, да влизат на територията на страната с документ за отрицателен резултат за PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, а в случай на невъзможност – с антигенен тест за Covid-19.

Всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи, подчерта МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Десетки българи - шофьори на тежкотоварни автомобили и семейства с деца - бяха сред чакащите в английското пристанище Доувър днес. От консулската ни служба в Лондон са им предоставили храна и вода, но местните власти не са осигурили нужните битови условия, съобщиха от външно министерство.
Междувременно британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че е постигнато споразумение с Франция за границите, като скоро ще последват подробности.
"Добър напредък днес и споразумение с френското правителство за границите", написа Шапс в Туитър. "По-късно тази вечер ще предоставим информация за превозвачите, но превозвачите все още НЕ трябва да пътуват до Кент тази вечер", подчерта той.Франция спря трафика през Ламанша в неделя след информацията, че в югоизточна Англия върлува силно заразна форма на коронавируса.
Грант Шапс посочи, че заседналите от няколко дни шофьори на камиони ще започнат да получават тестове за Covid-19 в сряда, които, ако бъдат отрицателни, ще им позволят да се върнат у дома във Франция.
"Ще се уверим, че утре сме там, ще осигурим тестове", каза Шапс, но предупреди, че целият процес ще отнеме време. "Това ще отнеме два или три дни, докато нещата бъдат изчистени".
Ирландия удължи забраната за достъп на пътници на авиолиниите от съседна Великобритания до 31 декември, въпреки препоръката на Европейската комисия да се отворят частично границите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират местните хора. Ритуалът беше извършен в покрайнините на селото, а архиерейският наместник на..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат изготвена програма. Въпреки че заниманията се заплащат, по 10 лева за ден, за седмица - 30 лв., 100..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия на БАН.  " Можем да разберем къде се намираме  горе-долу  в цикъла по наблюдението на слънчевите..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата. Предполага се, че извършителят на нападението се е самоубил. Според разследващите всички загинали..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15