Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сряда граждани на ЕС ще бъдат допускани от Великобритания във Франция с отрицателен PCR тест

Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта

| обновено на 22.12.20 в 21:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските граници ще останат затворени за британски граждани засега, но на французите ще бъде позволено да се завръщат от Великобритания от утре, след като представят негативен тест за Covid-19, твърдят френски медии.

Гражданите на страни от Европейския съюз, които искат да се приберат от Великобритания, ще бъдат допускани на френска територия от сряда, но при представяне на негативен тест за Covid-19 от последните 72 часа, съобщи службата на френският премиер Жан Кастекс.

Франция затвори границата си в неделя заради разпространението на мутиралия коронавирус в югоизточна Англия.

"Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта", заяви в Туитър френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари.

В изявлението на кабинета на министър-председателя се казва, че британски граждани или граждани от трети държави, които пребивават във Франция или Европейския съюз, също могат да влязат в страната или да преминат през нея от Великобритания, стига да имат отрицателен тест за Covid-19, направен през последните 72 часа.

Граждани на Обединеното кралство или хора от трети държави с легитимни професионални или други причини за пътуване от Великобритания също ще бъдат допуснати във Франция, при условие че и техният PCR тест е отрицателен.

Френското правителство изброява няколко категории хора, за които това би било приложимо, включително тези за транзитно преминаване за по-малко от 24 часа в международни зони, за дипломати и техните семейства, здравни работници, авиокомпании и автобусни или влакови оператори.

Новите правила ще бъдат в сила до 6-и януари 2021 г., освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или ЕС.

В изявлението не се споменава за шофьори на камиони, хиляди от които остават блокирани във Великобритания след затварянето на границата.

В прессъобщение на Министерството на външните работи на България се казва:

Във връзка с ограничителните мерки, предприети заради разпространението на новия щам на Ковид-19, които блокираха множество граждани на Европейския съюз и на други страни във Великобритания, информираме, че френското правителство взе решение от полунощ всички граждани на ЕС, в това число и българските, пътуващи от Великобритания за Франция, да влизат на територията на страната с документ за отрицателен резултат за PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, а в случай на невъзможност – с антигенен тест за Covid-19.

Всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи, подчерта МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Десетки българи - шофьори на тежкотоварни автомобили и семейства с деца - бяха сред чакащите в английското пристанище Доувър днес. От консулската ни служба в Лондон са им предоставили храна и вода, но местните власти не са осигурили нужните битови условия, съобщиха от външно министерство.
Междувременно британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че е постигнато споразумение с Франция за границите, като скоро ще последват подробности.
"Добър напредък днес и споразумение с френското правителство за границите", написа Шапс в Туитър. "По-късно тази вечер ще предоставим информация за превозвачите, но превозвачите все още НЕ трябва да пътуват до Кент тази вечер", подчерта той.Франция спря трафика през Ламанша в неделя след информацията, че в югоизточна Англия върлува силно заразна форма на коронавируса.
Грант Шапс посочи, че заседналите от няколко дни шофьори на камиони ще започнат да получават тестове за Covid-19 в сряда, които, ако бъдат отрицателни, ще им позволят да се върнат у дома във Франция.
"Ще се уверим, че утре сме там, ще осигурим тестове", каза Шапс, но предупреди, че целият процес ще отнеме време. "Това ще отнеме два или три дни, докато нещата бъдат изчистени".
Ирландия удължи забраната за достъп на пътници на авиолиниите от съседна Великобритания до 31 декември, въпреки препоръката на Европейската комисия да се отворят частично границите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56