Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МО приключва годината с ударно превъоръжаване

Снимка: БГНЕС

Въпреки Covid-19 армията ще има пари догодина за новите патрулни кораби, бронираните машини за сухопътните войски и инфраструктурата за новите изтребители. Военните сделки се движeха и тази година. Това отчете министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред премиера Бойко Борисов. Двамата бяха на посещение в „Терем Търговище“. Преди дни държавният холдинг подписа договор за малко под 79 милиона лева за модернизация на 44 танка Т-72. 

С ударно превъоръжаване с нов договор за кораби и обещание за преговори за нови осем самолета приключва годината Министерството на отбраната. И то в сезона на белязаната от пандемия вътрешна ситуация. 

„Нямам основания да смятам, че няма да има пари“, казваше министърът на отбраната Красимир Каракачанов. И така в средата на ноември беше подписан договорът за строителството на два многофункционални модулни патрулни кораба. Изпълнител на проекта за близо 1 милиард лева е германската фирма „Люрсен“, но с български подизпълнител.  

Направихме правилна крачка към модернизацията на нашите военноморски сили. Надявам се това да не е последната крачка към тяхната модернизация. Ние имаме тепърва доста работа по индустриалното сътрудничество“.  

За разлика от самолетите, парите за корабите ще бъдат плащани разсрочено. В същото време във ВМС дойдоха и новите-стари кораби от Нидерландия. Новите имена на съдовете ще са „Струма“ и „Места“. Началникът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов обясни: 

„Коренно се променя начинът, по който ще се води борбата с минната опасност на море. Сензорите вървят пред кораба. А не корабът да мине над мината и да се надява, че сензорите, които вървят след него, ще открият мините“.  

Със закъснение заради Covid-19 тази година страната ни изпрати в САЩ първите пилоти, които да се обучават на новите F-16. Старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров, капитан Александър Велинов и майор Стоян Петков са първите, които догодина вероятно ще се качат на F-16. 

„Това е лъч надежда за българските ВВС. Мисля, че всички колеги са очаквали това“. 

„От нас се очаква в бъдеще да променим самия модел на работа, което ще ни направи оперативно съвместими с нашите съседи, които вече използват F-16“. 

„Новата техника идва в този момент, в който ще има възможност да летя на новите самолети за по-дълго време“. 

„Новата ескадрила F-16 ще има нужда и от команден състав, който да предава опита“. 

Според плана първите осем машини трябва да дойдат през 2023 година, а последните два през 2024 година. Но, докато ги чакаме, стана ясно, че „Локхийд Мартин“ са препоръчали купуването на още осем самолета, за да бъдат доставени с първите платени. 

„Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите“, декларира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. За първите осем България даде около 2 милиарда и двеста милиона лева накуп. А зам.-началникът на отбраната Цанко Стойков изрази надежда, че: 

„Ще се възползваме от разсрочено плащане, което американската страна предлага вече като лоялен клиент на България“.  

Президентът Румен Радев обаче предупреди, че въпреки нуждата на България от 16 самолета: 

Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо“.  

А военната експертиза, в лицето на новия началник на ВВС генерал-майор Димитър Петров се притесни, че подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.  

„Мечо Пух би казал: „Колкото повече, толкова повече“, но наистина трябва да се съобразим с възможностите, които имаме за логистично осигуряване на самолетите. Ако дойдат 16 самолета накуп, ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега. В момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за осем самолета“. 

100 милиона бяха отпуснати от правителството в разгара на коронакризата за нови съоръжения на „Граф Игнатиево“. Специалните правила при възлагане на обществени поръчки в областите отбраната позволиха на министерството да се договаря директно с фирми, заобикаляйки закона за обществените поръчки. В същото време за около месец американски F-16 участваха в охраната на въздушното пространство на България. Сухопътните войски останаха през годината без нов договор за бойни машини. Отворените оферти на две компании показаха, че купуването на 150 машини ще надвишава стойността от близо 1,5 милиарда лева. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов предупреди, че може да се стигне до актуализация на бюджета или прекратяването на процедурата.  

„Министерството на отбраната трябва да прецени рисковете. Дали модернизацията да бъзе спряна, отложена или да дойде отново в Народното събрание. Да поиска промяна на параметрите. Но това е едно тежко решение“. 

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков е сигурен, че намаляване на „броя машини не можем да направим, тоест, говорим за намаляване на цена“.   

И през 2021-ва министерството ще продължи с процедурата. То разчита на преговорите със сегашните участници за сваляне на цената. Като малка компенсация, че сухопътните войски нямат договор за нови машини, тази година министерството се отчете с модернизиране танкове Т-72 и поръчка за нови бронирани бойни машини за Силите за специални операции за 50 млн. лeва без обществена поръчка. 

„Това дело е патриотично, защото с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика. А не да изтичат някъде в чужбина. И на България да гледат като на една колониална държава, която е държава, която е длъжна да купува само от някъде, защото сме членове на нещо“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

По-глобално, тази година министерството се отчете и с подписана със САЩ Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната. Модернизация, киберсигурност и сътрудничество в Черно море трябва да осигурят ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства по море и въздух. По различни програми за изпълнението на Пътната карта са предвидени 15,4 милиона долара и около 11 милиона долара за подпомагане на български военноморски операции в Черно море. Всичко това се случва на фона на прегледа на стратегическите документи за развитие на армията на до 2032 година и плана за въоръжените сили до 2026 година. И успокоението, че вдигането на 40 години на възрастта за кандидати в професионалната армия и в резерва ще попълни нужните бройки военни

„Аз съм „за“ връщането на казармата. Може за една година момчетата да минат през казармата. Туй ще ги научи на дисциплина, гимнастиката“, каза Иванка Стоянова, майка на загиналия през 2005-а година в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов. 

„Трябва да се удари - задължително! Предлага се, приема се, прилага се. Ама никой не го прави“. 

Но никой и тази година не го предложи. Депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Христо Гаджев е сигурен, че сегашните законови мерки са достатъчни.  

Парите, които биха били нужни за обучение на наборниците, ако се вложат в професионалната армия, ще имат по-голям резултат. Откъсването за 6, 8 или 12 месеца от социалния и икономически живот, доколко пък ще има въобще полза за икономиката. Трето - военната служба трябва да те научи на един специфични умения, за решаване на конфликти“.  

И призова за повече финансиране на обучението и на резервистите. А останалите в армията военнослужещи тази година се включиха в помощ в борбата с Ковид. Военни помагаха в болници в страната. Оздравелите пък дадоха кръвна плазма.  

„Решихме доброволно да помогнем с колегата. Решихме да дадем кръв и оттам вече да извлекат кръвната плазма, и така да помогнем на човек“.  

„Нека всеки се пази. Да спазва мерките“.  

Министър Каракачанов каза, че близо 70 млн. лева са били предоставени за борба със заболяването и уверява, че все още не е време за военно-полевите болници. 

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едното платно на тунела „Железница“ ще бъде пуснато през септември

Едното платно за движение на тунела „Железница“ ще бъде пуснато през месец септември. Това обяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията си днес на строящото се съоръжение.  Двете тръби на тунела се строят по австрийски метод и са снабдени с най-съвременните системи за сигурност. Предвидено е изграждане и на хеликоптерна площадка в..

публикувано на 02.03.21 в 10:18
Жозеп Борел

Жозеп Борел: Русия се опитва да дискредитира европейските ваксини

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи като дезинформационна кампания на Русия опитите ѝ да дискредитира европейските ваксини и техните производители, като същевременно се опитва да наложи своите на европейския пазар като геополитически лост. Пред комисията за външна намеса на Европейския парламент той..

публикувано на 02.03.21 в 10:13

Партийните листи в битка за доверието на гласоподавателите

На прага сме на предизборната кампания.  В 17 часа днес изтича срокът, в който партии и коалиции подават за регистрация кандидатските си листи за депутати в районните избирателни комисии. Също днес Централната избирателна комисия ще изтегли чрез жребий номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за..

публикувано на 02.03.21 в 10:11

До 27 март е срокът да се посочат избирателни секции за хора с увреждания

До 27 март всяка Районна избирателна комисия трябва да оповести по подходящ начин - чрез средствата за масова информация - къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на хора с увреждания. ЦИК реши, че хора с увредено зрение, с увреден слух, затруднения в придвижването или с друго увреждане ще могат да гласуват - освен в..

публикувано на 02.03.21 в 10:05

Над 2500 са ваксинираните в Търговищко

Над 2500 са ваксинирани в област Търговище досега. С напълно завършена имунизация са 374 човека. С поставена първа доза ваксина са 2184, информираха от Областния кризисен щаб. Общият брой на диагностицираните с коронавирус е 2372. Активните случаи са 59. В трите многопрофилни болници в областта –Попово, Омуртаг и Търговище са хоспитализирани 21..

публикувано на 02.03.21 в 09:34
Ваксинационна карта в Сантяго, Чили.

Близо 115 млн. са случаите на Covid-19 в световен мащаб

Нови ограничения за справяне с разпространението на Ковид-19 въвеждат редица страни. В световен мащаб близо 115 милиона са потвърдените случаи на коронавирус, а починалите са над два милиона и половина. Продължава и кампанията за ваксиниране. Германия въвежда ограничения по границата с Франция заради разпространението на новия коронавирус...

публикувано на 02.03.21 в 09:03

Продължава свободната имунизация срещу Covid-19

Свободната имунизация срещу Covid-19 в зелените коридори продължава. БНР установи, че в голяма част от столичните болници няма количества от препаратите.  До получаване на нови дози от ваксините зелените коридори временно са преустановени във Военномедицинска академия, болница „Св. Анна“, а в „Пирогов“ ще имунизират само членовете на секционни..

обновено на 02.03.21 в 08:56