Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за композитора Боян Икономов

На 14 декември се навършиха 120 години от рожението на българския композитор Боян Икономов, създал значително творчество в много жанрове на музикалнотото  творчество, но почти напълно забравен днес. Като че ли такава е съдбата на нашите музиканти - бързо да бъдат изличени от паметта на следващите поколения, независимо от качеството на тяхното творчество.

Боян Икономов е роден в Никопол. Отначало учи цигулка при Тодор Торчанов, а за да се издържа в София, цели две години пее като хорист и изпълнява малки тенорови роли в оперетния театър на Ангел Сладкаров. В същото време следва в Свободния университет. Даже работи като банков чиновник. Със събраните средства заминава да учи в Париж, в прочутата Schola cantorum - композиция при Венсан д'Енди, свири на виола и орган, подготвя се и по контрапункт. След завършването си специализира при Албер Русел и Надя Буланже. В този прериод той се сближава с много от композиторите - модернисти, като Жоливе, Мийо, Онегер, Стравински.

Боян ИкономовЦели 14 години Боян Икономов работи в Париж, прави и първите си композиционни опити - Рапсодия “Хайдук“ за цигулка и пиано, симфоничната поема „Животът, който исках да поема“ по стихове на Елисавета Багряна, балетът „Седемте смъртни прегрешения“ по либрето на Анастас Петров, Струнен квартет, Симфониета в ми минор за струнен оркестър, Трио за обой, кларинет и фагот (първа композиция в този жанр в българската музика). Френско издателскво публикува някои от тези творби. През 1934 г. Икономов следва курсовете на големия диригент Феликс Вайнгартнер и започва изявите си като диригент. Създава в Париж мъжки хор от емигранти, с който изпълнява българска музика, а през 1937 г., по време на Световното изложение, дирижира симфонични концерти в павилиона на Френското радио. Под неговата палка в концерти на Симфоничния оркестър на Френското радио прозвучават две програми с български творби, тогава е премиерата и на първата му симфония. Гостува като диригент в Лион, Лозана, Виена, Рим - отново с творби на български композитори.

След завръщането си през 1937 г. в България работи като музикален ръководител в Радио София. В последвалите години той е ръководител на „Българска кинематография“, началник отдел "Симфонични оркестри" при Министерството на културата и отново в Радиото - като ръководител на музикалните състави. Умира през 1973 г.

Сред голямото му по обем творчество има  4 симфонии, симфонична картина "Шар планина", две симфонични поеми, две симфонични сюити, Концерти за пиано и за цигулка, операта „Индже войвода“, шест струнни квартета, инструментални пиеси, хорова и солова музика, филмова музика и много разработки на народни песни.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване за Боян Икономов на видния композитор Димитър Тъпков. Чуйте в звуковия файл и Героичната увертюра "Дравски дни - 1945", изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин през 2019 г. в концерт под мотото "Огън".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта

Фотографът Радослав Първанов подготвя премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта. Изложбата показва красотата на България през фотографиите на 23 млади жени, облечени в народни носии.  27-годишният фотограф Радослав Първанов работи по авторския си проект от шест години. Идеята e „да съставя образно казано,..

публикувано на 27.02.21 в 11:06
Георги Господинов

Седем драматурзи на финала на конкурса на НБУ за нова пиеса

7 млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония участваха тази седмица в Лаборатория за писане на пиеси под ръководството на Георги Господинов. Инициативата е на Нов български университет, а Българското национално радио е медиен партньор.  Конкурсът за нова българска пиеса стартира през октомври миналата година, а текстове се..

публикувано на 27.02.21 в 09:30

Български късометражни филми днес в кино „Влайкова“

Четири български късометражни филма ще бъдат прожектирани днес в най-старото действащо кино в София - „Влайкова“. Лентите са свързани с истории, които се случват с или около двама души. По традиция част от авторските екипи на творбите ще бъдат пред зрителите за разговор и дискусия. Проявата е част от проекта „Споделени..

публикувано на 27.02.21 в 08:43

Музикалното наследство на композиторите Стефан Диомов и Кирил Дончев

Композиторът Стефан Диомов написа книгата "Белите и черни клавиши на моя живот". Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в град Бургас. "Така я озаглавих, защото смятам, че това е моя живот - на приливи и отливи, на успехи и на не съвсем удачни решения, които съм взимал - кога с положителен знак, кога с отрицателен и затова, използвайки..

публикувано на 26.02.21 в 15:54

Фондация "Дома Арт" с творчески курсове през март

"Правим алтернатива на творческто образование, като ще обучаваме в нови и интересни специалности", каза в "Хоризонт до обед" Мартина Стефанова от фондация "Дома Арт" за старта на Нова творческа академия, която започна в края на седмицата . Мартина Стефатова е културен мениджър, куратор, арт критик, съосновател и изпълнителен директор..

публикувано на 26.02.21 в 12:25

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич с първа премиера

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич зарадва най-малките си зрители с първата си за тази година премиера. Автор и режисьор на постановката „Наказана Лисана“ е един от куклените актьори в театъра – Румен Куртев. Сценографията е на Ели Качулева, а музиката е на Пламен Мирчев - Мирона. Куклените актьори се надяват, че макар и в трудното за всички..

публикувано на 26.02.21 в 09:53

Столичният куклен театър на 75 години

"На сто процента са изкупени билетите ни, дори се налага да връщаме зрители, защото на 30 на сто само може да се запълни залата", каза в "Хоризонт до обед" директорът на Столичният куклен театър Иван Райков. Тази година е юбилейна за тетъра - той става на 75 години . "Благодарни сме на публиката, че са с нас, че спазват мерките, че ни..

публикувано на 25.02.21 в 13:19