Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исландски коледни легенди: разходка от Ада до Рая

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сигурно всеки от нас поне веднъж е писал писмо до Дядо Коледа. Преди няколко години агенция „Ройтерс” изпрати запитване за съществуването на Добрия старец на няколко адреса - единият, разбира се, в Лапландия, но другият - в исландската местност Димуборгир. Получи се отговор от Исландия. Това обаче не развенча мита, че Дядо Коледа живее в Лапландия. Естествено, че живее там, но в Исландия правото и отговорността да носят подаръците принадлежат на други създания.

В Исландия имаме много различни Дядоколедовци, които по нищо не наподобяват традиционния вид на белобрад старец с червени одежди. Дори не ги наричаме „Дядо Коледа”, а Юле Ладс (бел. ред. – на англ. език: YuleLads; на исландски: jólasveinarnir), разказа в „Изотопия” Стефан Хелги Валсон, професионален екскурзовод, преподавател по туризъм в Университета в Рейкявик и приключенец, който обожава Коледа.

Изборът да започнем разходката си от Димуборгир (Dimmuborgir) изобщо не е случаен - от 12 декември всеки ден тук пристига по едно от тези митични създания. Някъде ги наричат „елфи” или „тролове”, другаде – „джуджета”. Със сигурност са специални. „Юле Ладс всъщност са много. Идентифицирани са повече от 70 в нашата история, а първите следи от тях са от XIII век. В някакъв момент обаче е взето решение броят им да бъде намален до 13”, обяснява Стефан и с усмивка допълва: „Защо 13 ли? Защото 70 са били твърде много” и уточнява, че всичките са големи палавници и пакостници. Те са синове на троловете Грила и Лапалуде. Грила е много зла, а за съпруга й се вярва, че е изключително мързелив

„И двамата са много грозни, а синовете им са отговорни за доставката на коледните подаръци. Тъй като са 13, трябва да пристигат един по един 13 дни преди Коледа. Първият пристига в Димуборгир на 12 декември, а всеки следващ ден идва по един от братята му. От 25 декември започват да напускат местността в реда, в който са пристигнали. На 6 януари вече всички са си тръгнали. Тогава Коледа официално приключва”, добавя Стефан, който с удоволствие си спомня детските години и коледните вълнения. 

Всеки Юле Лад идва през нощта и поставя малък подарък - например лакомство - в обувката, която всяко дете предварително е оставило на прозореца в стаята си. Единствено добрите деца, които са слушали през годината, ще получат сладкиш. Лошите ще намерят суров картоф в обувката си. И нещо много важно - умните деца поставят на прозореца не просто обувка, а голям ботуш. Защо? Защото в ботуша се събират повече сладкиши, отколкото в малка обувка”, казва Стефан, който признава, че като дете също е оставял ботуш на прозореца. Тогава го е вълнувал много важен въпрос: как митичните създания успяват да поставят лакомството в ботуша, който е от вътрешната страна на затворения прозорец на висок етаж? „Спускали са се с въже”, отговаряли родителите на Стефан. 

Черната коледна котка - най-страшният звяр в празнична Исландия

Тъй като в Исландия Коледа не преминава само с лакомство в ботуша, а с красиво опакован подарък на 24 декември, родителите винаги използват малък трик, допълва Стефан, все още потънал в коледните спомени от детството. Исландските деца не се страхуват от Торбалан или Баба Яга, а от черната коледна котка. Тя има червени очи и принадлежи на Грила и Лапалуде. „Родителите казват на децата преди Коледа да бъдат добри и послушни, защото в противен случай черната коледна котка ще дойде да ги изяде. Положението е било наистина много сериозно. Имало е само един начин да се избегне опасността - да се вземе мека тъкан, като най-подходящо е това да бъде част от облекло - чифт чорапи, вълнена блуза или панталон. Легендата е създадена не само за да плаши децата и да ги кара да бъдат послушни, но и да се радват на коледен подарък като чорапи или шал”, признава Стефан. В живота му Коледа все още има много специално място, макар и отдавна да не е дете.


Исландската коледна трапеза – разнообразни традиции и семейна топлина

В 18 часа на 24 декември исландските семейства сядат около трапезата на светлия празник. Макар и тази Коледа да е различна заради пандемията от Covid-19, най-близките ще се съберат около масата, категоричен е Стефан. „Какво домакинята ще постави на трапезата е въпрос на семейна традиция, а тя варира доста при отделните семейства. Много популярно е пушеното свинско. Някои семейства похапват птармиган - вид яребица, която през зимата е бяла, а през лятото кафява. Има ловен сезон и това позволява тази птица също често да присъства на коледната трапеза”, обяснява исландецът.

„Лично аз не съм ял такава птица, дори никога не съм опитвал вкуса на месото й. В близкото ми обкръжение от хора няма ловци, така че ястието не е част от коледната трапеза у дома. Обичам агнешко и то присъства на масата на светлия празник. Майка ми винаги прави много вкусна агнешка плешка. Поставя два-три килограма месо във фурната и го готви без големи особености. Към порцията добавя някакъв кафяв сос, в който не съм сигурен какво точно има. Със сигурност слага гъби и някакви други зеленчуци. Десертът също е много разнообразен в различните семейства, но често срещан избор, както и в моя дом, е оризовият пудинг”, допълва Стефан.

Адските двери и коледните заблуди

Вероятно поне веднъж всеки е чувал легендата, че дверите на Ада се намират в Димуборгир. За много от меломаните това е името на норвежката блек метъл банда (бел. ред. - името на музикалния състав се пише DimmuBorgir). „Може да има и известно объркване, защото в района на езерото Миватн, където е и Димуборгир, има място, което носи името на исландската дума за „ад”. Говорим за много дълбок кратер, чието название се превежда буквално като „ад”, „пъкъл”, разказва Стефан, който много години е показвал природната забележителност на туристи. Всъщност не само нея, а и онова място в Исландия, за което още от Средновековието се вярва, че отваря адските двери. 

„Портата към Ада официално се счита, че е в планината Хетла, която се намира в Южна Исландия. Това е вярване, което съществува още от Средните векове. Тогава това е бил най-активният вулкан в страната. Изригвал е на около 50 години. Тогава религиозните лидери са успели да убедят света, че Адът съществува, а портата към него се намира в Исландия. Хетла е вулканична планина, като с годините периодът на изригванията се е променил. Сега се случват много често, което промени и самите изригвания. Те не са много мощни. Наричаме ги „туристически изригвания”, защото са много красиви за наблюдение, но не причиняват сериозни щети и разрушения”, коментира Стефан.

Според него за да обиколим Исландия надлъж и нашир, ни трябват поне две седмици. Ако нямаме толкова дълго време, със сигурност трябва да видим черните пясъчни плажове, гейзерите, водопадите и да откраднем за себе си поне една глътка въздух в райската земя, където се отварят адските двери.

И един последен съвет от Стефан: ако си пожелаем за Коледа да посетим Исландия и осъществим желанието си точно след една година, трябва да поздравим местните с „Весела Коледа!” и по-точно с Gleðileg jól!.

Започнете исландската си коледна разходка като чуете цялото интервю със Стефан Хелги Валсон в звуковия файл.

Снимки: Стефан Хелги Валсон, http://stefanguideiniceland.com, ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15