Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различната Коледа на Марио Бакалов

За първи път от 20 години пилотът от „Луфтханза“ посреща празника на земята, прави курабийки и се радва на времето с близките си хора

Обичайно Марио Бакалов оставя подаръците под елхата и излита. Не и тази година обаче.
Снимка: Личен архив

Пандемията приземи за Коледа българския пилот Марио Бакалов. За първи път от 20 години насам той не посреща празника във въздуха.

Марио Бакалов е пилот от германската компания „Луфтханза“. Не е летял от март, но завършва годината с усмивка, защото му предстои сватба.

Определя като странно, но прекрасно усещането да прекара Коледа на земята, защото през последните две десетилетия винаги е бил някъде по света, далеч от семейството си.

„Сега сме заедно и това е прекрасно. Не се намираме в Германия или в България и не можем да се насладим на типична коледна обстановка. В момента сме в Дубай, но и тук се опитваме да спазим традициите. Най-важното е, че сме заедно и че сме здрави“, разказа пилотът пред БНР в коледната утрин.

Фейсбук страница на Марио Бакалов

Вкъщи си правихме различни курабийки, на всеки два-три дни. Украсихме елхата още през ноември, за да се наслаждаваме повече от месец вече. Разхождахме се заедно, готвехме заедно – целия този коледен дух, макар и в локдаун, го изживяваме вкъщи в много топла и сърдечна атмосфера“, допълни картината Бакалов. 

Марио Бакалов с нетърпение чака отново да се качи на борда на „Еърбъс А 380“. От прозореца на хотела си в Дубай, който се намира до летището, наблюдава излитащите и кацащи машини. 

„Разбира се ме боли сърцето, че аз не мога да бъда във въздуха. От друга страна тази година ми донесе толкова нови впечатления, умения, толкова много позитивни неща ми донесе. Това, че авиацията е на земята и моят самолет не лети, е много тъжно, но за първи път след толкова години наред имах време за себе си, за моите близки.“

„Беше много тежка година. Загубих и аз близки. От моето семейство имаше хора, които бяха болни. Минал съм и аз през всички тези тежки фази, както много други хора по света“, сподели още българският пилот.

Бакалов е и мотивационен лектор. Основал е свой онлайн магазин за авторски продукти, свързани с авиацията.

Фейсбук страница на Марио Бакалов

Днес пилотът поглежда на себе си като на нов човек заради всички предизвикателства през отминаващата година. „От друга страна си мечтая да се върне старата рутина и отново да полетя по света.“

За мен този година показа няколко неща – че най-ценното нещо е времето, най-вече споделено с близки хора. Когато животът започне отново да се върти, интензивно, както е бил и преди, искам да не забравяме това. Също така не искам да забравяме, че до голяма степен ние решаваме доколко тези новини, които виждаме в медиите по света, ще стигат до нас, най-вече негативните новини, свързани с тази криза. До голяма степен ние решаваме дали ще бъдем оптимисти, дали ще гледаме позитивно напред, дали ще видим това, което се случва, като трудност или като възможност“, вярва Марио Бакалов.

Той пожелава на всички да гледаме „по-слънчево, по-усмихнато, да си помагаме повече, не всеки за себе си“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
В публикацията са използвани снимки от личния архив на Марио Бакалов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04