Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хирурзи от Плевен: Ваксината е пътят, който трябва да следваме

Снимка: архив

Трима водещи хирурзи от Плевен изразиха ясно желание да се ваксинират- проф. Добромир Димитров, д-р Славчо Томов и чл. кор. проф. д-р Григор Горчев.

И тримата са сред световноизвестните имена, свързани с роботизираната хирургия. Проф. д-р Добромир Димитров преди броени дни извърши уникална операция, за първи път по рода си у нас. Проф. д-р Славчо Томов пък е ректор на Медицинския университет, а чл. кор. проф. д-р Григор Горчев в далечната 2004 година нареди България сред водещите страни, които използват съвременните методи при оперативното гинекологично лечение.

И тримата днес работят с трето поколение робот Да Винчи и разшириха периметъра на дейност в тази посока. Създадоха и продължават да обучават млади лекари. Заслужиха и утвърдиха авторитета на плевенската школа по света. Затова тяхното мнение винаги е важно.

Работата не спира и по време на пандемия с коронавирус. Мнението на учените е , че ваксината е пътят, който трябва да следваме.

"Ваксините не са създадени така бързо, както смятат някои хора", каза в "Хоризонт за вас" проф. д-р Славчо Томов:

"Фирмите работят по такива видове ваксини повече от десет години...Аз ще се ваксинирам, както ще го препоръчам и на моите близки".

Проф. д-р Григор Горчев посочи в "Хоризонт до обед" , че ще се ваксинира, като избягва да коментира темата, защото това според него трябва да правят специалисти:

"Аз преболедувах Covid-19 и видях какво е. Догодина ще се ваксинирам. Проблемът е, че се изказват хора, клиницисти, които не са наясно - трябва да се чуят компетентните специалисти в тази област - пфизиатри, имунолози, алерголози и инфекционисти. За да се създаде колективен имунитет“.

"В този труден момент е необходимо по-голямо доверие към специалистите и хората с опит", заяви в "Хоризонт за вас" проф-д-р Добромир Димитров, заместник-ректор на Медицинския университет:

"Аз ще се ваксинирам, в момента, в който ми намалеят анителата“, каза той.

Специалистите посочиха, че най-важно за спиране на пандемията е по-голямо покритие от ваксинирани хора. Те допълниха, че за първи път толкова много хора участват в проучването за различните фази на ваксините - над 43 хиляди.

Още в репортажа на Латинка Светозарова.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата. "Обединихме се около въвеждането на..

публикувано на 27.02.21 в 09:54