Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дунавът е любов, щастие и живот

Снимка: БНР

Дунавът през зимата през погледа на рибарите. Защото никой не го познава по-добре от тях. Те са мъжете, които дават на реката всеки ден от обичта си и я галят нежно с веслата на лодките си.

Има много фактори за сполучлив риболов. Усетът се придобива с опита, казва Вальо Керчев, който е сприятелен с Дунава от 1995 година насам. „Надявам се и така да си остане. Давам му на първо място любов“, споделя той.

Сега е времето за зимните риби. Сомовете и шараните са се скрили някъде. „Имаме пусната мрежа. Ще я извадим. Да се надяваме да сме хванали някой рибок.“ След целувка от рибарите някои от рибите цопват отново във водата, за да достигнат възраст за размножаване.

 

Преди години имало блата. Когато Дунавът покачи нивото си, водата нахлувала там, рибата хвърляла хайвера си, а сега няма такива участъци, обяснява ветеранът рибар. Сега на мястото на блатата има силно развита промишлена дейност.

Снимка: БНР

„Всеки ден съм във водата“, разказва Вальо Керчев. 

На брега чакат другите от дружината - Жоро и Емо, които в този ден не вадят мрежите. Да си в компания на рибари, означава да си тръгнеш поне с една история за големи риби и героизъм във водата, за смели мъже и за големия шанс, който им е подарила съдбата. 

Който не е бил на Дунава, той не е патил“, твърдят рибарите.

Около скарата на брега Вальо Керчев обяснява с каква риба би нахранил гостите си например от Южна България:

„Всички искат дунавска риба – шаран или сом, защото имат различни вкусови качества от това, което се отглежда в изкуствено създадените водоеми. Най-добрите риби са есетровият вид риби, но те са забранени, така че не мога да посрещна никой гостенин с такъв вид риба. Тази, която хванахме – малката вретенарка, е една от много вкусните риби, една от прекрасните риби. Сомът също е много вкусен, но зависи големината на сома, коя част от сома приготвяш. Има места, където е съсредоточено повече количество мазнина – това не трябва да се пържи, трябва да се изпече…“

За Вальо Керчев „Дунавът е любов, Дунавът е щастие, Дунавът е живот“.

За риба в Дунава през декември беше Ася Пенчева - чуйте разказа й в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18