Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дунавът е любов, щастие и живот

Снимка: БНР

Дунавът през зимата през погледа на рибарите. Защото никой не го познава по-добре от тях. Те са мъжете, които дават на реката всеки ден от обичта си и я галят нежно с веслата на лодките си.

Има много фактори за сполучлив риболов. Усетът се придобива с опита, казва Вальо Керчев, който е сприятелен с Дунава от 1995 година насам. „Надявам се и така да си остане. Давам му на първо място любов“, споделя той.

Сега е времето за зимните риби. Сомовете и шараните са се скрили някъде. „Имаме пусната мрежа. Ще я извадим. Да се надяваме да сме хванали някой рибок.“ След целувка от рибарите някои от рибите цопват отново във водата, за да достигнат възраст за размножаване.

 

Преди години имало блата. Когато Дунавът покачи нивото си, водата нахлувала там, рибата хвърляла хайвера си, а сега няма такива участъци, обяснява ветеранът рибар. Сега на мястото на блатата има силно развита промишлена дейност.

Снимка: БНР

„Всеки ден съм във водата“, разказва Вальо Керчев. 

На брега чакат другите от дружината - Жоро и Емо, които в този ден не вадят мрежите. Да си в компания на рибари, означава да си тръгнеш поне с една история за големи риби и героизъм във водата, за смели мъже и за големия шанс, който им е подарила съдбата. 

Който не е бил на Дунава, той не е патил“, твърдят рибарите.

Около скарата на брега Вальо Керчев обяснява с каква риба би нахранил гостите си например от Южна България:

„Всички искат дунавска риба – шаран или сом, защото имат различни вкусови качества от това, което се отглежда в изкуствено създадените водоеми. Най-добрите риби са есетровият вид риби, но те са забранени, така че не мога да посрещна никой гостенин с такъв вид риба. Тази, която хванахме – малката вретенарка, е една от много вкусните риби, една от прекрасните риби. Сомът също е много вкусен, но зависи големината на сома, коя част от сома приготвяш. Има места, където е съсредоточено повече количество мазнина – това не трябва да се пържи, трябва да се изпече…“

За Вальо Керчев „Дунавът е любов, Дунавът е щастие, Дунавът е живот“.

За риба в Дунава през декември беше Ася Пенчева - чуйте разказа й в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

публикувано на 06.01.25 в 11:39
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05