Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

УМБАЛ "Канев" АД - Отделение „Акушерство и Гинекология"
Снимка: УМБАЛ

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа". Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти.

Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:

"Това са два дълго мечтани подаръка от "Българската Коледа". Повече от 15 години децата, които имат нужда от диагностично уточняване, се транспортираха до София с един стар и неудобен транспортен кувьоз. Днес разполагаме с изключително модерен, лек и удобен за носене кувьоз, който осигурява оптимално положение на новороденото дете. Има обширна прозрачна зона, позволяваща наблюдение на детето през целия път. ... Вторият подарък е дигитална система за транскутанно мониториране на парциалното налягане на кислорода и на въглеродния диоксид. Тя също е изключително ценен апарат".

Д-р Ташкова обясни, че с използването на този апарат ще бъдат сведени до минимум инвазивните и болезнени манипулации при децата, които имат нужда от дихателно подпомагане и апаратна вентилация. 

"Благодаря на всички хора, които искат да помогнат и реално помагат, за осъществяване на висококачествена и специална грижа за нашите недоносени и новородени деца“, каза още д-р Ташкова.

Общата стойност на подаръка за Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" е близо 30 хиляди лева. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30
Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза. " Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с..

публикувано на 03.01.21 в 14:03

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48

"Българската Коледа" помага на 14-годишния Александър от Перник

Александър Василев от Перник е 14-годишен, но от 2-годишен е с диагноза аутизъм. От тогава момчето води непрекъсната борба с помощта на ерготерапевти, психолози и логопеди.  Благодарение на средствата от благотворителната кампания "Българската Коледа", лечението на момчето ще продължи.  Александър вече ходи на училище и става все по-общителен. 

публикувано на 29.12.20 в 16:19