Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Димитър Куманов: Не сме подготвени за земетресения

Нямаме подготвени екипи, които да заминат на помощ в Хърватия

Димитър Куманов
Снимка: Здравко Петров

България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране. „Ще ни удари някое земетресение, въртят се около нас“, предупреди той.

Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия, обясни инж. Куманов. „В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. /…/ Нямаме готови екипи в момента. Такива се сформират с обявления на Камарата на инженерите.“

„Брахме страшен срам в Албания“, разказа Димитър Куманов в предаването „Преди всички“. „В Албания бяхме като бедните роднини“, допълни той и даде пример с екипировката на турските и македонските екипи. „Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка.“ Преимущество на нашите специалисти бил по-големият опит.

„Спасителните екипи, много ясно се видя в Албания, е крайно желателно да имат по един експерт, който е конструктор на сгради и разбира от повредени сгради“, допълни специалистът. Това лице по думите ми може да съветва къде да се рови, кой елемент след кой трябва да се премахва, за да не се предизвиква допълнително срутване.

Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации, посочи още инж. Димитър Куманов. Според него 25 милиона са необходими за оборудването на такъв център у нас, който в момента е само „на хартия“.

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения - още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, изтъкна Куманов.

Обучението на доброволците според Куманов следва да включва и „психологическа подготовка да се срещат с човешките трагедии“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58