Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през очите на китайката Илияна: „Отдалеч“, но близо до сърцето

Йен-и Джин пише първата си книга не на своя роден, а на български език

2
Илияна няма търпение да дойде отново в София.
Снимка: Йен-и Джен

Изпращаме една, любезно казано, „особена 2020 година“. Затова за Коледните празници от „Изотопия“ ни се иска да хвърлим мост между това, което преживяхме, и все още преживяваме, и това, което ни очаква през 2021-ва година с история от страната, откъдето започна всичко. В обектива на „Изотопия“ попада млада китайска писателка, която е написала първата си книга не на своя роден, а на български език.
Йен-и Джен или Илияна, както я наричат българските ѝ приятели, е родена в град Гуанджоу, Югоизточен Китай. Завършва „Българска филология“ в Пекинския университет за чужди езици, а в момента продължава с магистратура в същата специалност. Така вече шест години и половина Илияна учи нашия език.
Йен-и Джен вече шест години и половина учи български език.
История за хазартно начало, водещо до пълна отдаденост и емоционална връзка с всичко българско.
„Преди университета не знаех почти нищо за България. Даже за целия Балкански полуостров“, казва Илияна. 

Кажи „Р-рррр“ 

Сблъсъкът с новото е интересен, но не и лесен. Най-много Илияна я затруднява граматиката и произношението на буквата „р“ - звук, който не съществува в китайския език. На нея и колегите ѝ им отнема почти година, за да се научат да го произнасят. 
Йен-и Джен: „Цялата граматика ни затруднява, защото в китайския нямаме род и число. Нямаме шест вида окончания на глаголите. Членуването и предлозите и досега ме затрудняват много.“ 
Ученето на български език в Пекин я среща с приятеля ѝ - плевенчанина Манол. Знаят се от университета, където той учи магистратура. Идва време за посещение на страната, за която дотогава чете само в учебниците. Илияна пристига в София по програма от университета и още от началото казва, че е приета топло.
„Преподавателите много ми помагаха, колегите също са супер - не ме гледаха като чужденка “, спомня си Илияна.

Илияна харесва много София, а като любимо място за почивка посочва Бургас.
Любов по време на Ковид 

Ситуацията с вируса разделя Манол и Илияна. Той се прибира миналата Коледа в България, за да бъдат заедно. Планират да се върнат в Пекин след празненствата на Китайската Нова година - месец след Рождество. Но пандемията се разраства в страната на драконите и Китай затваря границите си за чужденци. Така Илияна се прибира в началото на септември, когато изтича визата й за нашата страна, а Манол остава в България. 
Карантината изкарва при семейството на Манол в Плевен. Ковид затварянето и създадения там за нея домашен уют водят до реализиране на творческия порив на Илияна. И така се ражда „Отдалеч“ - „15 истории за Китай, разказани на български от едно китайско момиче“. Половината от разказите са домашни работи, писани по време на следването. Нещо от нейния свят, но сътворено на нашия език.

Корицата на
BG манджи - Made In China

Ако все пак сте огладнели след облините празнични трапези - сервираме китайски прочит на български манджи, натюр. Автор: Йен-и Джен.
„Много ми харесва българската кухня. Някои от любимите ми българския ястия са кебапче и кюфте, шопска салата, това е класика. Също така шкембе чорба - трябва да е с много чесън и люто. Ако е на плажа в Бургас - най-добре!“ 
Илияна продължава: таратор, баклава, мусака, всякакви шунки и салами, особено телешки, пръчици и кренвирши.
Може ли Илияна да приготвя български манджи и кои, как вижда нас българите през своите очи и какво никога не трябва да казваме пред един китаец?

Отговорите на тези въпроси и още любопитни моменти може да чуете в звуковя файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10