Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики

| обновено на 01.01.21 в 14:31
Икона с образите на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст
Снимка: БТА

На първи януари православната Църква чества един от 12-те велики празници - Обрезание Господне, свързан с кръщението на Иисус Христос. Вярващите почитат и паметта на Свети Василий Велики, един от най-големите християнски мислители и философи. С него е свързана е литургията, наречена „Василиева“. 

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ тази сутрин беше отслужена тържествена архиерейска Света литургия и молебен за новата 2021 г.   

Службата беше оглавена от главния секретар на Синода, епископ Герасим, който е и председател на църковното настоятелство на храма. Той отправи богослов от името на патриарх Неофит, а хората се помолиха в храма за здраве.

Митрополит Антоний

Патриаршеското послание на патриарх Неофит беше прочетено от западно и средноевропейския митрополит Антоний:

„Това изпитание, на което бяхме подложени през 2020-та година, много скоро да отмине, те отново хората да се възвърнат към нормалния начин на живот - с повече вяра, упование в Бога и още по-твърди и непоколебими в житейския си път и изпълнени с много любов към Бога, към човеците и към самите себе си“

Василиева литургия имаше и в църквата „Света неделя“. Службата там беше оглавена от епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

Първият ден от новата година събужда копнежа за по добър и справедлив живот. Протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“ призовава да посрещнем празника с надеждата, че несполуките и огорченията са останали зад гърба ни.

„Ние имаме вярата, че ще преминем през това изпитание, че това нещо наистина ще премине от лошо към побеждаващо добро“.

Нека си пожелаем новата година да бъде във всичко по добра от старата.

„Любовта побеждава страха. Нека да се обичаме, да си вземем поука от всичко, което премина, но нека да не умножаваме страха, а напротив, чрез любовта да го победим и така да посрещнем новата година“.

Имен ден имат над 134 000 българи, от които 80 000 са мъже.

Свети Василий е един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Получил е образованието си при най-прочутите учени на своето време, а по-късно като епископ бил изявен книжовник и просветител. Написал е много църковни книги, включително и литургия, наречена на негово име „Василиева“, която се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Василовден и други празници.

На този ден вярващите се обръщат към Създателя с вяра и упование да благослови настъпващата нова година и с молитва тя да бъде успешна. 

В народните традиции днешният празник се свързва и с обичая сурвакане.

На днешния ден в Силистренско се прави млечна баница, разказва етнологът Йордан Касабов. В нея се слагат дрянови клончета, предварително наречени за късмет, здраве и успех.

"Суровачницата е от дрянова пръчица, с пуканките, със сушените чушки, с атрибутите, които показват нашата първична същност, затова българите от древни времена казват дряновица-боговица. Тя е и лечител, тя е и закон".

На този ден в Добруджа се ладува на мълчана вода. Това, което момите в други райони на страната правят на Лазаровден и на Еньовден. Символиката в дните обаче не свършва на първи януари.

"Втори януари църквата го е нарекла Свети Силвестър, когато група ергени се събират и незнайно вечерта изчистват обора на даден стопанин. Това са ергени, които харесват дадената мома от дома и отиват да почистят обора, но на една бележка пишат каква трапеза да им подготви стопанина, за да ги посрещне".

На този ден, както и на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, такава ще е и годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Деца изучават религия в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна. До края на юли ще се обучат над 60 деца, разпределени на три групи. По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от..

публикувано на 13.07.24 в 06:35

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46