Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова:

Пинг-понг между Анкара и Лондон

Отново имаме една Великобритания със собствена глобална стратегия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едно от знаковите събития във вътрешнополитически план у нас през изминалата 2020 г. беше форумът на ДПС, на който Реджеп Ердоган за първи път се включи с поздравителен адрес. Поздравът е ключов и не може да не се вземе под особено внимание. Тъй като дълго време бяхме свидетели на разрив в отношенията между ДПС и Ердоган, а турски медии преди време писаха, че Делян Пеевски и Ахмед Доган нямат право да преминават границата на турската държава.  

Турският президент Реджеп Ердоган недвусмислено показва и заявява, че е в добри приятелски отношения с Бойко Борисов. Промяната в отношението му към ДПС може да се прочете като подкрепа за предстоящите избори и за една последваща възможна управленска коалиция, за която ще се търси да бъде устойчива поне до деня на президентските избори. Външната политика на Турция, която изключително ни касае, трябва да бъде разглеждана много внимателно. Тъй като излизането на Великобритания от ЕС ще промени балансите на световната сцена.

Турската неоосманистка стратегия се превръща в един от основните инструменти на британската голяма игра на Балканите. Турция ще става още по-силен регионален фактор, тъй като има силно и историческо съвпадение между интересите на Великобритания и Турция. Tурската външна политика ще бъде закачена на британския глобален вектор. Нека не забравяме, че Руско-турската война от 1877-1878 г., която води до освобождаването на България, завършва на 20 км от Цариград. И единствената причина руските войски да не превземат столицата на Османската империя е това, че Великобритания изпраща бойни кораби в Мраморно море и заплашва Русия с нова война.

Самият Брекзит на Великобритания е това – освобождаване от европейската общност, доминирана от Германия и германския икономически възход, и връщането към стария исторически смисъл на Британската империя. Тоест, отново имаме една Великобритания със собствена глобална стратегия, с развързани ръце за самостоятелни действия в международен план. В САЩ идва на власт Демократическата партия, но дори да има нов рестарт на американския доминиращ глобализъм, Великобритания бързо ще заеме полагащите ѝ се силни позиции в световното лидерство, намествайки се в естествените ниши, които Америка непрекъснато оставя след себе си в различни региони на света. Берлин и Париж веднага почувстваха ефектите от Брекзит в Близкия изток, в Задкавказието, в Африка и дори в Европа. Докато ЕС е в странни и безперспективни отношения с Турция, то Лондон работи тясно и надеждно с Анкара. Само преди дни Обединеното кралство и Турция подписаха споразумение за свободна търговия, което влиза в сила от 1 януари 2021 г. и ще гарантира преференциални тарифи за британските компании, безмитен поток на стоки и защита на някои производствени сектори.  

В британската геостратегия Турция е основен ефективен инструмент. Без да влиза в остър конфликт със САЩ, Турция много добре започва да синхронизира своите стратегически усилия с тези на Великобритания. Заедно с идеята за Брекзит отпаднаха и дългогодишните усилия на Турция да влиза в ЕС. Ердоган много рязко напусна разговора за „непреодолимите“ условия на Европа, което още веднъж поставя под въпрос доколко нарастването на Турция и експанзията ѝ за влияние на Балканите могат да бъдат контролирани в бъдеще.

Симбиозата Великобритания – Турция отдавна е валидна, а съвсем скоро се видя и при конфликта между Азербайджан и Армения. Британците с „Бритиш петролиум“ играят в Южния газов коридор, като оперират гигантското газово находище Шах Дениз и участват в седем нефтогазови находища на Баку. Британската игра като цяло и в дълбочина винаги е имала за цел изхвърляне на руското влияние от Баку и Ереван. И в този план Турция е познат исторически помощник от орбитата на Лондон. Последната ескалация на конфликта в Нагорни Крабах недвусмислено показва, че Азербайджан е обменил своя суверенитет за военна подкрепа от страна на Турция. В момента на територията на Азербайджан действат над 500 британски компании. Великобритания е на първо място по инвестиции в азербайджанската икономика. А през лятото на 2019 г. за посланик на Обединеното кралство в Азербайджан е изпратен не обичаен дипломат от кариерата, а кадрови офицер от MI-6. Всички стъпки сочат, че Великобритания има за цел да запази и увеличи контрола си над енергийните ресурси и стратегическите тръбопроводи на Кавказ.

Интересно за близостта на Лондон и Анкара звучи и фактът, че настоящият шеф на британската разузнавателна структура MI-6 Ричард Мур преди е бил посланик на кралството именно в Турция. От своя страна, Турция, подкрепена от Великобритания, сблъсква неоосманистката си политика на Балканите с интересите на Русия. Стратегията на Русия на Балканите винаги е била за някаква балканска федерация на южните славяни под егидата на Сърбия. Това е стара политическа фантазия на руските външнополитически конструктори, която обаче е в тежък разрез с българските национални интереси. Така Турция има всички предпоставки за настъпателна външна политика, тъй като руската еднопланова сърбофилска доктрина е нефелна, а Великобритания започва своята голяма и умна игра, чийто правила тя е изобретила през вековете. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04