Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: Свръхчовешка тайна клиентела

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Ето че стартирахме успешно и тая година, даже почваме цяло ново десетилетие. Започваме решително, а докъде ще я докараме, един Господ знае. „Новини с добавена стойност“ е един бюлетин за размисли и веселие, в който бистрим политиката, лирическата злоба на деня и свръхчовешките взаимоотношения. 

Свръхчовекът е същият биологичен вид като нас, но с по-голям капацитет в едно или друго отношение. Когато ние, да речем, падаме под масата, свръхчовекът продължава да яде и пие юнашки, докато удиви с възможностите си самата човешката природа. Някоя и друга характеристика за свръхчовека е надраскал и колегата Фридрих Ницше, не че сме го чели. Но и без да го четем, знаем, че в неговите книги свръхчовекът е описан като Чък Норис или Бойко Борисов. Най-общо казано, свръхчовеците са хора като нас, обаче работят в неизмеримо по-големи мащаби. 

Примерно министърката Марияна Николова ходила по хановете като таен клиент, може би сте дочули, тя разказваше как станало. Влизала по хотелите и ресторантите маскирана и с качулка, за да провери как се спазват мерките. И никой не я познал, ама и мерките си спазвали хората. Тя се сляла с обстановката, както навремето Харун ал Рашид се смесвал с простолюдието по улиците на Багдад. Този Харун ал-Рашид бил арабски халиф, голям книжовник и реформатор, много далновиден политик. Направил голям университет в Багдад малко преди да се родят нашите просветители Кирил и Методий откъм тукашната страна на цивилизацията. И този Харун имал такъв маниер като министър Николова - преобличал се с бедняшки дрехи и тръгвал из Багдад, за да чуе какво се говори за властта. И понеже никой не го разпознавал, той научавал с абсолютна достоверност какви са настроенията сред народа, за да може след това да взема и своите политически решения по най-мъдрия начин. И тъй като бил много учен и разсъдлив, бил наречен Справедливия. Може и малко да са му се подмазвали с това прозвище, но сигурно си е бил поне малко от малко справедлив в ония кръвожадни времена, когато ятаганът бил най-убедителното политическо средство. 

Но тук сега нямаме възможност да правим по-обстоен исторически преглед, само ще очертаем някои сравнителни контури. Когато министър Николова извършвала тайните си проверки, дегизировката ѝ била толкова успешна, че дори когато си свалила маската и качулката, пак никой не я разпознал. Ето това е свръхчовешка характеристика. Това се постига само с хладнокръвието и психическата сила на Васил Левски, който по същия начин се измъквал неразпознат при най-заплетени ситуации с какви ли не премеждия. 

Министър Николова и Харун ал Рашид успешно се мешат из народа, без да ги разпознаят. Но има и друг вид свръхчовешки същества, които не може да скрие никаква дегизировка. Както е казал народът - хубавият кон и под скъсан чул се познава. Веднъж Харпун-Вежди ал Рашидов влязъл дегизиран в един бар, за да чуе какво мислят хората за неговите произведения на изкуството. Но щом влязъл в бара, изпъшкал с такава дълбока творческа печал, че всички на мига го разпознали и почнали да му се кланят. Подобна случка имало и с Чък Норис. Той влязъл като таен клиент в един бар някъде си в Пампорово или в Банско. Искал да провери дали се спазва вечерният час. Като станало време да си ходи, часовниците изведнъж спрели и не тръгнали, докато Чък Норис не си тръгнал. Така вечерният час бил спазен, ала Новата година в това барче закъсняла. Бойко Борисов пък решил да слезе от джипката и също да се пробва като тайна клиентела в някакво увеселително заведение. Влязъл като Крали Марко на кон в дискотеката и там пък Новата година дошла предварително - пак по свръхчовешки причини. Големият държавник и на кон в дискотеката се познава. Изобщо, чудесата на схвръхчовещината са неизброими. 

Една шайка коронавируси се одързостили като някакви Икари или Мата Хари. Тръгнали вирусите от новия щам да заразяват Чък Норис - и всички до един измрели на стълбището му като паднали икаруси. А пък един прокурор влязъл като тайна клиентела в „Осемте джуджета”. То пък нямало никакви джуджета, даже сменили табелата. И вътре вместо джуджета и фъстъци имало 40 разбойници и пещера със съкровища. По-нататък никой не знае какво точно се е случило, историята мълчи като рецидивист на разпит и като изгонен дипломат. 

Обаче на обикновените хора също не им е лесно. Те се изправят пред подобни изпитания като свръхчовеците, но нямат техните свръхчовешки възможности. Един обикновен човек си съставил списък с новогодишни обещания, така наречените резолюции. На първо място най-отгоре си записал - спирам да пия алкохол! Обаче на 30 декември дяволът, този най-голям враг на човечеството, почнал да изкушава нашия обикновен човек със спиртни напитки. Сиромахът нямал такива извънредни способности като Ал Рашид или Бойко Борисов. На бърза ръка се изкушил. И така се насвяткал, че се натровил и легнал болен като в народна песен. И наистина посрещнал Новата година, без да близне капка алкохол. И пак го изкушавали с алкохол, но той не можел дори да го помирише. И тоя път не го изкушавал дяволът, ами родната му майка - тя му носела руйно вино и люта ракия, и му сервирала какви ли не луканки, сарми и баници. Ала нашият бил напълно неподатлив и неизкушаем, и само казал: - Мамо, ще повърна, лошо ми е! И даже май получил киселини. Във всеки случай не вкусил алкохол през целия ден и цялата новогодишна нощ, и дори на следващия ден. Чак на 2 януари сутринта се окопитил и гаврътнал една ракийка за цяр. 

А мъките на новогодишния махмурлук са такъв мъченически венец, че нищо чудно да ни ги признаят като смекчаващо обстоятелство в Деня на Праведния съд. Впрочем, аз имам мой човек в Прокуратурата на Страшния съд, така че няма страшно. Въобще 1 януари е много правилна дата в календара. Църквата чества паметта на Василий Велики. Той също бил голям книжник, един от първите и най-големи християнски писатели. И едно от прозвищата на свети Василий в църковната литература е „велик словесен гръм” - така казвали за тези, които били особено надарени с красноречие и мъдрост. Вижте какво хубаво живописно име - словесен гръм! Този гръм заедно с новогодишния махмурлук като триста камбани кънти в главите ни на 1 януари и ни подтиква към незабавно изпълнение на новогодишните резолюции. Така че пътищата за спасение са много, а небесната благодат е предназначена, както за свръхчовеците Василий Велики, Ал Рашид или Бойко Борисов, така и за нас, малките гайки на човешкия прогрес. 

И на това място вече смирено се ориентираме към приключване. Аз ви пожелавам от все сърце спасението да ви дебне от всеки ъгъл - и така правилно да ви тръгне годината, че да се чудите откъде толкова благодат! 

Аз съм Г-н Балев от в-к СЕГА, медията на свободните хора. И като сме я почнали тая година, ще гледаме  и да я изкараме криво-ляво, здраво-право, с малки стъпки, но в правилната посока. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Париж призова французите, живеещи в Иран, да напуснат страната

Франция призова своите граждани, които живеят в Иран, "временно да напуснат" страната, съобщава АФП. Властите в Париж предупреждават, че въздушното пространство и летищата на Иран могат да бъдат затворени заради растящото напрежение с Израел. Париж призова своите граждани да напуснат и Ливан "възможно най-скоро" поради опасенията от ескалация на..

публикувано на 04.08.24 в 14:02

Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов

Десетки жители на свищовското село Хаджидимитрово и днес блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов с настояване да имат вода. Водният режим за 500-е жители на Хаджидимитрово вече е целогодишен, въпреки изграденият за над един милион лева нов довеждащ водопровод, поясни Радослав Рачев от протестиращите:  "Хората..

публикувано на 04.08.24 в 13:59

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в..

публикувано на 04.08.24 в 13:43

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07