Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей

| обновено на 04.01.21 в 15:41
Снимка: Ани Петрова, БНР

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан с подкаст и дигитална фотоизложба.

„Хоризонт“ посреща годишнината си с нови сигнали, а „Христо Ботев“ планира за нея поредица от празнични предавания. 

„Хоризонт“ е емблематична програма, отбеляза композиторът Марио Балтаджиев, който е автор на новата музикална линия на сигналите на програмата.

„Аз от детството си спомням онзи сигнал, който ни будеше всяка сутрин, кукуригаше петелът“, спомня си той.

„Сбъдна се моя мечта – моя музика да се изпълнява от толкова голям оркестър“, отбеляза композиторът по повод работата му със Симфоничния оркестър на БНР върху новата музикална визия

Вече пет десетилетия програма „Хоризонт“ е безспорен лидер в българския радиоефир - с новините на всеки кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и богатата си музикална фонотека.

Половинвековна неизчерпаема история на визионерството и професионализма -  история започнала в 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма. 

Носещата конструкция на "Хоризонт" остават новините на всеки кръгъл час, с репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света.

Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на „Хоризонт“.

Завинаги в  радиопаметта ще останат емблематичните предавания "Разговор с вас", "Хоризонт за вас", "Неделя 150". 

Най-дългогодишното музикално предаване остава "Пулсиращи ноти" и споменът за емблемата Тома Спространов.

"Хоризонт" звучи денонощно, като има и друга емблема - предаването "Нощен Хоризонт", което съществува и до днес благодарение на автора на идеята професор Веселин Димитров.

От началото на 90-те години на XX век "глухите" следобедните часове на програма „Хоризонт“ се превръщат в едно от най-слушаното радиовреме с предаването "12+3".

През тези 5 десетилетия програмата преминава през различни етапи на развитие, но едно нещо е постоянно - новините на кръгъл час. Информационните емисии, като гръбнак на програмата, също са се променяли звуково и съдържателно. Някои моменти от историята им, започвайки с времето на социализма, събра Константин Мравов. А гласовете в този осведомителен бюлетин са на емблематични новинари - Еди Емирян, Чавдар Стефанов, Величко Конакчиев и Диана Иванова. 

„Хоризонт“ става на половин век, а трима от верните слушатели на програмата днес също са рожденици. „Най-добрата информационно-музикална програма за мен“, казва Стоянка Чардакова от Панагюрище, която обича да слуша радио от малка. 

„Много хубави неща съм чувал и много поучителни от това радио. В делник и празник помага на мен и на моето семейство, винаги сме били информирани за новостите около нас“, отбелязва Георги Начов и пожелава на БНР здраве и здрав екип.

Счетоводителят Петър Георгиев споделя, че слуша „Хоризонт“ всеки ден между 5 и 7 часа. Той определя „Хоризонт“ като най-стойностната радиостанция. На фона на всестранната дигитализация Петър не вярва популярността на радиото като медия да намалее и подчертава, че то все още е живо.

За 50 години от своето създаване информационната програма „Хоризонт“ на Националното радио изминава дълъг технологичен път в развиването и подобряването на звукозаписа, за да предостави както най-бързата информация, така и звукова картина на събитията с най-добро качество. Десетки хиляди са лентите, съхранили гласовете, разказващи историята на България в Архивния фонд на БНР. Какъв е пътят на записите от магнетофонната лента до цифровизацията. 

За своите 85 години радиото винаги се е стремяло да използва най-новите технологии звукозаписа. А когато става въпрос за информационната програма на БНР – „Хоризонт“ -технологиите гарантират и бързината за предаване на важните събития, каза инж. Стоян Стоянов, ръководител на дирекция „Цифровизация“ в БНР. 

Днес репортерските диктофони се събират в шепата на ръката, а записът и монтажът могат изцяло да се извършват и чрез мобилен телефон. Когато в началото на 70-те години на миналия век обаче тръгва програма „Хоризонт“, да си репортер в радиото изисква и известна физическа подготовка, тъй като техниката, с която се правят записите на магнетофонни ленти тежи няколко килограма. 

Години наред преди да се премине към дигитален запис, монтажът става на магнетофони. Работи се прав, без компютър и екран, на който звукорежисьорът да следи графиката на записа. Монтира се изцяло по слух, а компромис с качеството не се допуска, разказа Ваня Василева, дългогодишен звукорежисьор в „Хоризонт“. При някои определени записи обаче, нямаш право на грешка в монтажа, разказа още Василева и даде пример с 40 минутната реч на Тодор Живков за откриването на НДК и 12-тия конгрес на БКП през 1981 г. Монтажът трае повече от 2 часа и се прави от трима души. 

Лентите със записите от подобни събития се съхраняват в Архивния фонд на БНР, а броят им е десетки хиляди. Всички те се намират в лентохранилището на Радиото в Боровец. Силвия Емирян е бивш директор на Архивния фонд, част от който е Златният фонд на БНР, който събира звуковата памет на България. Броят на лентите, съхранявани в Златния фонд е около 11 000, а магнетофонната лента си остава най-качественият носител за съхранение на ценните записи. 

Един по един лентовите записи преминават в цифров вид, обясни инж. Стоян Стоянов, а целта е богатството на архивите да бъде съхранено за поколенията. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата . Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да..

публикувано на 29.06.22 в 10:09
Гари Каспаров

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Путин да насочи военните си действия към България. Той обаче изключва възможността да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва.  Шахматистът е на мнение, че ако Украйна спечели войната, режимът в Русия ще започне да се..

публикувано на 29.06.22 в 08:54
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Къде щяха да са ПП, ако президентът не беше дал доверието си на Петков и Василев?

"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура , която винаги се е осъществявала по този начин ". Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава...

публикувано на 28.06.22 в 16:33
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Сюжетът "ние сме добрите, те са лошите" - това са контурите на предизборната кампания

"ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония . Те виждат свой съратник в лицето на президента . Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация ." Това мнение..

публикувано на 28.06.22 в 09:56

ПП: Увеличените пенсии - на две плащания през юли

От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение, а в рамките на юли като второ плащане ще получат и финалното увеличение, валидно от началото на следващия месец. Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от ПП, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Много е обезпокоителен..

публикувано на 28.06.22 в 07:55

"Галъп": Разделение сред обществото - 48% "за" свалянето на правителството

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията..

обновено на 27.06.22 в 16:33
Васил Гарнизов

Васил Гарнизов: Ако ПП се явят сами, няма да имат повече гласове от Борисов

Рисковете от пандемията и войната имат общ знаменател – тежък институционален разпад . Това мнение изрази пред БНР политологът Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет. Генералите ни са се запътили към политически изяви . Това е знак за тежък институционален разпад, отбеляза той. Стефан Янев: Готов съм..

публикувано на 27.06.22 в 09:37