Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей

| обновено на 04.01.21 в 15:41
Снимка: Ани Петрова, БНР

Програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на БНР честват 50-годишен юбилей, който ще бъде отбелязан с подкаст и дигитална фотоизложба.

„Хоризонт“ посреща годишнината си с нови сигнали, а „Христо Ботев“ планира за нея поредица от празнични предавания. 

„Хоризонт“ е емблематична програма, отбеляза композиторът Марио Балтаджиев, който е автор на новата музикална линия на сигналите на програмата.

„Аз от детството си спомням онзи сигнал, който ни будеше всяка сутрин, кукуригаше петелът“, спомня си той.

„Сбъдна се моя мечта – моя музика да се изпълнява от толкова голям оркестър“, отбеляза композиторът по повод работата му със Симфоничния оркестър на БНР върху новата музикална визия

Вече пет десетилетия програма „Хоризонт“ е безспорен лидер в българския радиоефир - с новините на всеки кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и богатата си музикална фонотека.

Половинвековна неизчерпаема история на визионерството и професионализма -  история започнала в 6 часа сутринта на 4 януари 1971 година, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма. 

Носещата конструкция на "Хоризонт" остават новините на всеки кръгъл час, с репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света.

Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на „Хоризонт“.

Завинаги в  радиопаметта ще останат емблематичните предавания "Разговор с вас", "Хоризонт за вас", "Неделя 150". 

Най-дългогодишното музикално предаване остава "Пулсиращи ноти" и споменът за емблемата Тома Спространов.

"Хоризонт" звучи денонощно, като има и друга емблема - предаването "Нощен Хоризонт", което съществува и до днес благодарение на автора на идеята професор Веселин Димитров.

От началото на 90-те години на XX век "глухите" следобедните часове на програма „Хоризонт“ се превръщат в едно от най-слушаното радиовреме с предаването "12+3".

През тези 5 десетилетия програмата преминава през различни етапи на развитие, но едно нещо е постоянно - новините на кръгъл час. Информационните емисии, като гръбнак на програмата, също са се променяли звуково и съдържателно. Някои моменти от историята им, започвайки с времето на социализма, събра Константин Мравов. А гласовете в този осведомителен бюлетин са на емблематични новинари - Еди Емирян, Чавдар Стефанов, Величко Конакчиев и Диана Иванова. 

„Хоризонт“ става на половин век, а трима от верните слушатели на програмата днес също са рожденици. „Най-добрата информационно-музикална програма за мен“, казва Стоянка Чардакова от Панагюрище, която обича да слуша радио от малка. 

„Много хубави неща съм чувал и много поучителни от това радио. В делник и празник помага на мен и на моето семейство, винаги сме били информирани за новостите около нас“, отбелязва Георги Начов и пожелава на БНР здраве и здрав екип.

Счетоводителят Петър Георгиев споделя, че слуша „Хоризонт“ всеки ден между 5 и 7 часа. Той определя „Хоризонт“ като най-стойностната радиостанция. На фона на всестранната дигитализация Петър не вярва популярността на радиото като медия да намалее и подчертава, че то все още е живо.

За 50 години от своето създаване информационната програма „Хоризонт“ на Националното радио изминава дълъг технологичен път в развиването и подобряването на звукозаписа, за да предостави както най-бързата информация, така и звукова картина на събитията с най-добро качество. Десетки хиляди са лентите, съхранили гласовете, разказващи историята на България в Архивния фонд на БНР. Какъв е пътят на записите от магнетофонната лента до цифровизацията. 

За своите 85 години радиото винаги се е стремяло да използва най-новите технологии звукозаписа. А когато става въпрос за информационната програма на БНР – „Хоризонт“ -технологиите гарантират и бързината за предаване на важните събития, каза инж. Стоян Стоянов, ръководител на дирекция „Цифровизация“ в БНР. 

Днес репортерските диктофони се събират в шепата на ръката, а записът и монтажът могат изцяло да се извършват и чрез мобилен телефон. Когато в началото на 70-те години на миналия век обаче тръгва програма „Хоризонт“, да си репортер в радиото изисква и известна физическа подготовка, тъй като техниката, с която се правят записите на магнетофонни ленти тежи няколко килограма. 

Години наред преди да се премине към дигитален запис, монтажът става на магнетофони. Работи се прав, без компютър и екран, на който звукорежисьорът да следи графиката на записа. Монтира се изцяло по слух, а компромис с качеството не се допуска, разказа Ваня Василева, дългогодишен звукорежисьор в „Хоризонт“. При някои определени записи обаче, нямаш право на грешка в монтажа, разказа още Василева и даде пример с 40 минутната реч на Тодор Живков за откриването на НДК и 12-тия конгрес на БКП през 1981 г. Монтажът трае повече от 2 часа и се прави от трима души. 

Лентите със записите от подобни събития се съхраняват в Архивния фонд на БНР, а броят им е десетки хиляди. Всички те се намират в лентохранилището на Радиото в Боровец. Силвия Емирян е бивш директор на Архивния фонд, част от който е Златният фонд на БНР, който събира звуковата памет на България. Броят на лентите, съхранявани в Златния фонд е около 11 000, а магнетофонната лента си остава най-качественият носител за съхранение на ценните записи. 

Един по един лентовите записи преминават в цифров вид, обясни инж. Стоян Стоянов, а целта е богатството на архивите да бъде съхранено за поколенията. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис.

Нов господар на Белия дом и други теми от седмицата

Нов господар на Белия дом, нов лидер на най-голямата партия в Германия и потенциален наследник на Ангела Меркел, арест за критик номер 1 на Кремъл, който възмути демократичния свят, заговори се отново за санкции срещу Москва, продължаващо антиковид блокиране на места в Европа, игра на ваксини и едно оцеляване по италиански. Това са по-важните..

публикувано на 23.01.21 в 10:33
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Байдън налага демократичен социализъм веднага

„ Изключително политкоректен кабинет, изключително политкоректна администрация. Очевидно това е посланието – че оттук насетне всички ще бъдат включени по модела на това, за което се бори Демократическата партия, особено по-радикалните елементи вътре в нея . Това е много ясен сигнал, още с конструирането на администрацията по този начин с демарша..

публикувано на 22.01.21 в 10:26

Не пренебрегвайте сигнали, че детето се следи от социалните служби в чужбина

„Кампанията започна при голям интерес и имаме уверенията на Министерство на външните работи, които я подкрепят от самото начало, че клипът за закрила на децата е качен на сайтовете на всички интернет страници на посолствата ни “, каза пред БНР Милена Първанова, директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни..

публикувано на 22.01.21 в 09:57

Седем формации с шанс за следващия парламент

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари. С 22,9 на сто от онези,..

обновено на 21.01.21 в 16:41

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити . Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“. „Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от..

публикувано на 20.01.21 в 10:30
Корпус към Дома за възрастни хора с деменция „Приста“ в Русе.

130 психичноболни ще бъдат изведени от държавните психиатрични болници в нови центрове

„ Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през..

публикувано на 20.01.21 в 10:01

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема: „ Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне “, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш..

публикувано на 19.01.21 в 10:23