Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас, отвориха и детските градини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.    

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения се възприема положително в семейството на Мария Ангелова - майка на ученици в 1-ви, 3-ти и 5-и клас в столичното 56-о средно училище в квартал "Люлин":

"Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи. Много малко хора могат да си позволят да стоят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици. По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид". 

Явор, в 1-ви, и Снежана, в 3-ти клас, вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

"Предпочитам да ходя на училище, защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам". 

"И аз предпочитам да ходя на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече". 

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

"Не ми е трудно, обаче ми е скучно". 

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във 2-ри и 7-и клас и на дете в предучилищна възраст:

"До 4-ти януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище". 

От своя страна директори на училища коментираха пред "Хоризонт", че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

"Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден". 

И в София детските градини и яслите в София отвориха при взети всички мерки за дезинфекция. Столичната 99-а детска градина "Брезичка"  посрещна децата след мерене на температурата и преглед на гърлото В детското заведение се върнаха 60 процента от децата, съобщи директорът Ваня Харбалиева:

„Тествали сме досега три пъти персонала. За сегашното отваряне не сме предвидили тестване. Ще бъде обсъдено на заседание на педагогическия съвет дали е необходимо това. Дали има притеснение? Разбира се, че има притеснение във всеки един от нас, включително и в учителите. Персоналът е достатъчно отговорен и съблюдава мерките, които са за всички в цялата ни страна.

"Спазваме организация, която сме видели, че работи - за всяка група има отделен вход, не се допускат родители в детската градина... Имахме около десетина деца, чиито родители не искат да посещават градината. Целият персонал е налице, с изключение на една сестра, която е под карантина, защото е контактна на съпруга си", посочи Харбалиева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Учителка от Варна: Училищата са пряк виновник за разрастването на епидемията

„За съжаление нямаме достатъчно информация за ваксините. Всичко, което може да се прочете в интернет, трябва да бъде поднесено от компетентните органи“.  Това каза пред БНР преподавателката от Варна Лилия Стоянова, която е решила да се ваксинира..

публикувано на 04.01.21 в 07:42

Мира Кожухарова: Тази година ще имаме само Covid епидемия, няма да се намеси грипният вирус

Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се сблъскаме с две епидемии. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни..

публикувано на 04.01.21 в 08:07

Над 3 хиляди ученици в Силистренско се връщат в класните стаи

Над 3 хиляди са учениците от 1-ви до 4-ти клас в Силистренско, които от днес се връщат в класните стаи.  Редовни занимания ще имат и 92 деца в подготвителните класове към училищата. Училищната общност е за присъственото обучение, коментира директорът на..

публикувано на 04.01.21 в 11:25

В област Плевен има условия за нормален учебен процес на началния курс

В област Плевен са създадени всички условия за нормално протичане на учебния процес на децата от начален курс, които от днес се връщат в клас. Регионалното управление на образованието ще продължи проверките за спазване на противоепидемичните мерки...

публикувано на 04.01.21 в 10:31
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова

При необходимост ще се редуват дистанционно и присъствено обучение в училищата

При необходимост ще се редуват дистанционна с присъствена форма на обучение в училищата, каза пред bTV заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.  Децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса , а рискът в училище..

публикувано на 04.01.21 в 10:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години...

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за..

публикувано на 08.05.24 в 22:32