Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Казват протокола за гласуване при пандемия при насрочване на вота

Президентът Румен Радев все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение за кога да насрочи изборите

| обновено на 05.01.21 в 13:24
Кадър от срещата при президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев все още няма достатъчно информация, за да може да вземе информирано решение за кога да насрочи изборите.

Това стана ясно от думите на държавния глава в края на срещата му с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, държавния здравен инспектор и председателя на ваксинационния щаб.

Радев заяви, че очаква общуването със здравните власти, които разработват мерките при които ще се проведат парламентарните избориq да продължи:

"Явно в момента вие сте в затруднена ситуация да дадете точни прогнози, точни препоръки доколкото разбирам, и да формулирате точни мерки, така че разчитам, че остава отворен процесът на нашето взаимодействие, за да можем накрая да вземем съответното информирано решение. Крайната цел е да имаме - още веднъж казвам, гарантирани изборни права, гарантирано и здраве и много е важно да има и съответната избирателна активост".

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че за гласуването на поставените под карантина българи възможностите са няколко:

"Едната възможност е създаване на секционни избирателни комисии, в които да гласуват само карантинирани лица, секционни избирателни комисии, в които да гласуват само лица, поставени в изолация, и разбира се създаването на подвижни секционни избирателни комисии, които да вземат гласовете на хората по домовете. Всичките тези варианти се обмислят и тогава, когато е ясна датата на изборите, непосредствено преди започването на предизборната кампания, този план ще бъде ясно представен".

Подготвя се протокол за гласуване в условията на пандемия. Това стана ясно на консултациите, които президентът Румен Радев започна за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

През идните дни на „Дондуков 2“ темата ще се обсъжда и с представители на политически партии и формации, както и с ръководството на Централната избирателна комисия.

Първо държавният глава се срещна с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Президентът Румен Радев заяви, че пандемията няма да отмине скоро и трябва да се научим да живеем с вируса, включително и да се организират и проведат избори, като в много страни вече са проведени такива, има и международен опит.


В началото на срещата държавният глава подчерта, че трябва да бъде дадена яснота на българските граждани и на политическите партии как ще се проведат изборите у нас за Народно събрание в условията на коронавирус:

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве. Затова започвам серия консултации и естествено първата е с Вас, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, а и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация“.

На част от поставените от президента Румен Радев въпроси отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като подчерта, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия - адаптира се от международния опит и ще бъде ясен в момента, в който президентът насрочи изборите.

Здравният министър заяви:

„В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще го представим, защото в противен случай той ще прилича малко като, образно казано, преждевременното раждане, ще има сериозни рискове за резултата. А мисленето за мобилни секции, за изграждането на секции за специално гласуване на хора под карантина - да, мислим, господин президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина, тъй като те по закон нямат право да напускат домовете си. Мислим и в тази посока как да направим, какъв тип промяна да направим, за да гарантираме тяхното конституционно право, също така и мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни или в отделните секции“.


От срещата стана ясно, че няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения. Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване. Това посочи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

А по отношение на това как ще се води предизборна кампания, ако все пак изборите бъдат насрочени за 28 март, каквито са предварителните анонси, и кампанията ще трябва да започне месец по-рано, здравният министър каза, че политическите партии трябва да мислят преди всичко за здравето на българските граждани.

Струпвания на хора в предизборната кампания няма да се допуска. Ще се гласува с маски. Ще има стриктна дезинфекция, включително и на машините.

Прогнозите как ще се развива пандемията в идните месеци, властите се въздържаха да направят към днешна дата, а президентът обяви, че очаква комуникацията по темата да продължи:

"Възможно по-голяма конкретика, която съответно и на политическите субекти да стане ясна. Те ще водят кампания. Крайната цел е гарантирани изборни права, гарантирано и здраве".

Румен Радев каза още, че е важно да се изгради доверие в хората, за да не пострада избирателната активност:

"При една такава разгърната кампания и убеденост на хората аз мисля, че можем да направим и едни нормални за тази обстановка избори, а те са от изключителна важност и за бъдещето на държавата".

Държавният глава се среща днес и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата пратка хуманитарна помощ за Газа пристигна в Кипър

Първата пратка от международната хуманитарна помощ, която ще бъде изпратена в Газа по морския коридор от Кипър, пристигна на острова късно следобед. Никозия дарява лекарства и медицински кнсумативи за цивилното население в ивицата, реши правителството днес. Първият транш съдържа 80 тона хуманитарна помощ, според правителствени източници. Товарът ще..

публикувано на 29.11.23 в 22:56

"Хамас" освободи още две заложнички

Палестинската групировка "Хамас" освободи две заложнички - израелки от руски произход - и се очаква в близките часове да пусне още 10 похитени цивилни в рамките на шестата размяна по време на временното примирие в Газа.  Вашингтон очаква сред тях да бъде поне един американец. Срещу 12-те освободени Израел е поел ангажимент да освободи 30 палестински..

публикувано на 29.11.23 в 22:47

На първо четене: Парламентарната комисия по образование не прие бюджета

Парламентарната комисия по образованието и науката на днешното си заседание не одобри на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. в частта му за образование и наука. Четирима от народните представители от комисията гласуваха "за" за законопроекта, осем бяха "против", а въздържалите се бяха трима, с това законопроектът не е..

публикувано на 29.11.23 в 21:41
Заседание на Комисията по икономика в Народното събрание - отляво надясно -  Петър Чобанов, Десислава Трифонова, Елван Гюркаш

Комисията по икономическа политика одобри бюджета

Комисията по икономическа политика в Народното събрание прие Законопроекта за държавния бюджет за 2024 година, след като вчера предложената финансова рамка бе гласувана и от Бюджетната комисия. В проектобюджета се залага дефицит от 3%, приходи - от 75 млрд. лв. и разходи - малко над 83 млрд. лв.

публикувано на 29.11.23 в 21:30
Министърът на икономиката Богдан Богданов

Министърът на икономиката и индустрията е предприел действия за смяна на състава на Комисията за защита на потребителите

Близо 45 милиона лева ще бъдат възстановени на Държавната консолидационна компания за нереализирания правителствен комплекс. В процедура сме на възстановяване на тази сума към държавата от изпълнителя, на който без финансова обосновка са били платени над 70 млн. лева без ДДС за проекта през 2020г. Това заяви пред депутатите в икономическа..

публикувано на 29.11.23 в 20:17

Повечето депутати от земеделската комисия са против продажбата на държавна земя

Мнозинството от депутатите от парламентарната комисия по земеделие се противопоставиха на заложената от финансовия министър възможност за продажба на земи от държавния поземлен фонд . Категорични отрицателни становища срещу продажбата на държавни земи са изпратени до комисията и от множество земеделски и екологични организации. Иван..

публикувано на 29.11.23 в 20:03

"Електрохолд": Не носим отговорност за спиране на тока при форсмажор

Електроразпределителното дружество ЕРМ-Запад не носи отговорност при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от него обстоятелства. Това гласи позиция на дружеството, част от "Електрохолд България", относно евентуални неустойки за негови клиенти при продължителна липса на ток. Настъпилите аварии през последните дни са в резултат на..

публикувано на 29.11.23 в 19:49