Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Covid кризата ни даде голям урок - не можем без общинските болници

Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в борбата с коронавируса, казва заместник-председателят на НСОРБ

Донка Михайлова
Снимка: БГНЕС

Общините имат самочувствието, че са били на първа линия в борбата с коронавируса през 2020 г. макар малко да се говори за това, каза пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова. По думите ѝ сметката на общините за изминалата година е била много сложна и те са преминали през „уникален управленски експеримент“, а сега предстои трудна 2021 година.

Завишени разходи и намаляващи приходи белязаха 2020 година за местната власт. В някои общини хроничният недостиг на приходи е бил засилен от пандемията. Дефицитите са започнали да се усещат още през март, уточни Донка Михайлова.

„Тогава приходите рязко намаляха. Това беше периодът, в който трябваше да вложим много средства за дезинфекция, много средства, за да подкрепим общинските болници, които трябваше да изградят Covid отделения. В този период ние подкрепяхме болниците ако щете и за предпазно облекло.“

Общинските болници са хронично недофинансирани, по презумпция те изпълняват най-зле финансираните клинични пътеки, припомни Михайлова.

Covid кризата ни даде голям урок – че здравната система на страната ни не може да се справи без общинските болници. Общинските болници поеха голяма част от болните от Covid.“

Бюджет 2021 прави крачка напред в решението на остри проблеми, които имат нужда от държавно финансиране, смята Донка Михайлова. Тя даде примери с по-добра подкрепа в сферата на социалните услуги и 10-процентното вдигане на стандартите в областта на културата. Според Михайлова е поставен на дневен ред големия проблем със „сбърканата философия на набирането на средства, които имат местен произход, местен източник“.

„Всяка следваща година относителният дял на местните приходи в общинските бюджети намалява, а местните приходи позволяват на общините свобода“, коментира тя. По думите ѝ само за 7-8 години относителният дял на средствата с местен произход е намалял от 40% на близо 30% и това е огромен проблем.

Темата за финансовата децентрализация беше заметена под килима от 2016 година, изтъкна още кметът на Троян. Сега в НСОРБ имат уверенията на министъра на регионалното развитие, че съветът по децентрализация, който не е функционирал години наред, най-после ще заработи.

Единици са общините, в които темата данъци е на дневен ред, но не са малко тези, в които таксата битови отпадъци е поставена на дневен ред, защото са увеличени компонентите на тази такса, поясни още Донка Михайлова, запитана дали общините ще търсят вариант да компенсират недостига на средства с вдигане на данъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41