Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Раймс пред БНР: Допуснатите грешки ни помагат да разберем живота

Колаборацията ѝ с Крис Каб Your Love е по върховете и на българските класации

Ирина Раймс
Снимка: личен архив

В края на миналата година се появи колаборацията на румънската изпълнителка Ирина Раймс с американския певец Крис Каб. “Your Love” се превърна в хит по българските радиа и класации, като все още е сред най-слушаните песни в музикалните платформи. Ирина Раймс спечели наградата за колаборация на годината на румънските музикални награди The Artist.

Детството на Ирина преминава в молдовското село Извоаре, което се намира близо до Украйна. Имала много украински приятели, което ѝ помогнало да научи руски. Учила е три езика като малка - руски, румънски и английски. Признава, че напоследък се е запалила и по френския, макар като дете да не го е харесвала. Сега обаче плаща за уроци.

Пред БНР Ирина Раймс сподели, че е имала хубаво детство:

“Израснах заедно с брат си, родителите ни работеха много и често не бяха вкъщи. Бяхме само аз и брат ми и трябваше да се грижим за всички животни в малкия ни двор. Изживявахме подобаващо всеки един момент от детството ни - беше много лудо детство. Бяхме свободни да правим каквото поискаме - до момента, в който родителите ни се приберат вкъщи. Спомням си, че един час преди те да се приберат ние трябваше да свършим цялата работа за деня - да нахраним животните, да изчистим къщата“.

Семейството на Ирина се занимава с нещо много по-различно от музиката. В първия момент изглежда сякаш и тя ще поеме по добре изчислените и сигурни стъпки на родителите ѝ. Един приятел на семейството обаче ѝ показва пътя към музиката.

„Музикалният ми талант бе открит от семеен приятел. Нейното име е Елена. Тя каза на майка ми - знаеш ли, дъщеря ти може да пее. Мога да направя нещо по този въпрос - ще ми я дадеш ли за една седмица. Пратиха ме при леля Елена и тя ме заведе в детско музикално студио, където започнах да уча музика. На 14 си тръгнах от вкъщи, за да уча в Сорока. Там започнах да правя музика и да уча. След това не знаех какво да правя, защото родителите ми искаха да стана счетоводител. Да уча икономика. Цялото ми семейство прави това. Брат ми в момента е данъчен инспектор. Майка ми е счетоводител. Баща ми - също. Всичко в семейството ми е свързано с икономика. Искаха да правя същото, но аз не казвах нищо. Оставих ги да решат вместо мен. В края на краищата те имаха среща с вокалния ми педагог и той им каза - защо прожектирате мечтите си върху вашето дете? Не е ли по-важно ли тя да стане това, което тя иска“.

Така започва по-сериозното пътуване на Ирина в света на музиката. След това става част от музикално риалити, където намира румънски приятели и се мести в Румъния.

„Нямах нищо там. Беше малко страшно. В същото време обаче бях много ентусиазирана. Обичам големите промени. Знаех, че някак ще се справя. Усещах, че ще успея. Познавам себе си и своите родители - те се справят много добре в живота. Знаех, че в края на краищата всичко ще бъде наред. Радвам се, че взех това решение. Ако някой ме пита какво трябва да правис живота си, моят съвет би бил - бъдете смели. Може да имате големи мечти, но ако нямате смелостта да се гмурнете в големите промени, за да ги сбъднете, никога няма да ги постигнете“.

Трудни били първите дни на Ирина Раймс в Румъния. Научили я обаче да не се отказва - дали ѝ онези уроци, които всеки артист трябва да следва като пътеводни знаци. Ако има възможност - би ли се върнала в миналото, за да даде съвет на по-младото си "аз"?

„Много пъти са ми задавали този въпрос. Всеки път обаче имам същия отговор. Не бих дала съвет на по-младото си "аз". Направих грешки, които се радвам, че допуснах, защото те ме доведоха там, където съм, и ме накараха да осъзная и да науча по-добре как да се справям с живота си. Нямам съвет към по-младата Ирина! Ако един ден имам деца, ще им позволят да правят грешки - чрез тях можеш да разбереш същността на живота“.

Ирина е известна и с това, че е главно действащо лице, що се отнася до създаването на песните си. Пишейки музиката и текста, тя дава част от себе си в крайния продукт.

„Мисля, че имам четири песни, които са писани от бившия ми съпруг, защото имам подобен тип на писане. Когато той пише за мен, сякаш аз пиша за себе си. В края на краищата обаче решавам да пея собствените си песни, защото ги разбирам по-добре. Мога да представя посланието по-добре към публиката. Понякога изисква много часове, за да напишеш песен, понякога - 20 минути. Всъщност имам три или четири типа на работа. Първият вариант е да последвам вдъхновението си. Ако то не проработи, се впускам в правилото за 20-те минути. Ако не напиша песен за 20 минути, тогава просто оставям всичко. Третият вариант е свързан със сутрешното ми правило. Събуждам се сутрин и започвам да пиша веднага. Това е първото нещо, което правя за деня. Не си мия зъбите, не ям, не се къпя, просто се събуждам и започвам да пиша. Това са моите няколко златни правила за писане на музика“.

Песента „Your Love” е в колаборация с американския изпълнител Крис Каб, на когото Ирина признава, че е голям почитател. Песента им бързо набира популярност след излизането си, а Ирина разказва, че процесът по създаване на песента не е минал безпроблемно:

„Бях в студиото с румънския продуцент Алекс Котой и се опитвахме да направим нещо, което никога не бяхме създавали като песен. Никога не бях пяла в този стил. Бях малко притеснена. Не знаех какво да правя, не знаех какво да напиша. Написах няколко мелодии, опитах и някои текстове. Просто не се получаваше. Видях един приятел по коридора и му казах - ела, спаси ни. И той дойде и ни спаси. Той изпя някои от вокалите в песента. Тогава най-после текстът се получи, а също и песента. Тогава си казах - това не е моят стил, но ми харесва. Тази песен трябва да бъде издадена сега или никога. Исках песента да е в колаборация с Крис Каб. Казах това и след два дни имах отговор от Крис. Отговорът беше „Да, разбира се“. След две седмици издадохме песента. Това не се случва толкова често, защото правя песен по време на различни сесии и тази песен стои на компютъра преди да бъде издадена - може да стои година, години и половина. Липсваше ми това да имам песен и да я представим малко, след като сме я направили".

Повече можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49