Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът по медицинско право

Мария Петрова: Доказването на пряка връзка между ваксина и нежелани реакции е сложно

Погрешно е схващането, че давайки информираното си съгласие, като жертвен агнец сме готови да приемем всякакви усложнения

Снимка: БГНЕС

Не можем да презюмираме, че всички прочели кратката характеристика са я разбрали и са се съгласили, тяхното състояние позволява и можем да преминем към масова ваксинация. Това каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

В един момент някой може да е подходящ да се подложи на имунопрофилактика, а в друг момент здравословното му състояние да не позволява, а това здравословно състояние не е константа, подчерта тя. 

Според Петрова процесът по вземане на информираното съгласие и решение не започва с прочитането на кратката характеристика, защото е необходимо разбиране на прочетеното. Това е обменна информация между гражданина и лекаря, който ще постави ваксината, отбеляза тя.

Пациентът или гражданинът поема известен риск, но този риск трябва да е в разумната доза и неговата медицинска история да е добре „картотекирана“, изтъкна Мария Петрова, като открои ролята на личните лекари. 

Чия е отговорността при появата на странични ефекти от ваксината?

Отговорност винаги ще се носи, друг е въпросът как ще се доказва тя във времето, защото причинно-следствената връзка в случая е сложна и специфична, подчерта Мария Петрова. По думите ѝ трябва да се докаже, че ранните или късните постваксинални реакции са в пряко причинно-следствена връзка с поставената ваксина, а това става с медицински експертизи, които трябва да се базират на научни данни.

Снимка: БТА

„Погрешно е схващането, че давайки информираното си съгласие, като жертвен агнец сме готови да приемем всякакви усложнения и нежелание реакции от ваксинацията – това не е така“, подчерта категорично Петрова.

Ако са били налице контраиндикации за поставянето на ваксината и са възникнали нежелани ефекти, отговорност може да се търси, уточни тя.

Адвокат Петрова не смята, че щеше да е по-лесно доказването на причинно-следствената връзка, дори да имахме Фонд за обезщетение на пострадали от ваксини. Сред аргументите си тя изтъкна това, че ваксината срещу коронавирусната инфекция е нов продукт, а няма и медицинска експертиза – експерти, които могат да проследят причинно-следствения процес.

На територията на ЕС няма разговор за обвързването на ваксините и правото на придвижване и пътуване, но всяка държава в съюза може да упражнява граничен контрол и да вземе решение дали да постави подобно условие, допълни специалистът по медицинско право.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В редица държави отново затягат Covid мерките

В редица държави, където вече започна ваксинация на населението срещу коронавируса, отново затягат мерките с цел по-бързото спиране на разпространението на заразата. Отчетени бяха и антирекорди. Над 21 милиона са отчетените случаи на..

обновено на 06.01.21 в 18:18

Андрей Дамянов: Възникнал след ваксина проблем е сред най-сложните за доказване въпроси

Когато става въпрос за доброволно поставяне на ваксина, независимо от това какъв е периодът, в който тя е влязла в употреба, е редно да има разяснение от този, който поставя ваксината , смята заместник-председателят на УС на Националната..

публикувано на 06.01.21 в 11:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането,..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет..

публикувано на 23.06.24 в 07:14