Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронна платформа ще предупреждава пчеларите за пръскания с пестициди

2020 година беше белязана от небивало ниски добиви на мед и рекордна смъртност на пчелите

Снимка: БГНЕС

До края на месеца пчелари и земеделци трябва да се регистрират в специално създадена електронна платформа, която ще служи за обмен на информация за пръскането на насажденията с пестициди. Пчеларите се надяват, че по-ясните правила ще бъдат прилагани по-съвестно от фермерите, а това ще намали натравянето на пчелите. Само през последната година десетки хиляди пчелни семейства бяха отровени от използваните в земеделието разрешени и неразрешени пестициди. Санкционираните нарушители обаче са много малко, а режимът на водене на дела - непосилен за производителите на мед.

Пчеларите изпратиха много тежка година, с рекордно ниски добиви на мед. „Около 60-70% по-малко от обичайните и това се дължи най-вече на дъждовната пролет. Имаше едно засушаване, едно изчезване на пчелите, което много хора наричат „синдром на празния кошер“, разказа председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куменов пред БНР.

„Поради каква причина изчезват пчелите, не се знае. Има хора с около 100-200 кошера, от които не са извадили дори 1 килограм мед.“

Снимка: Ани Петрова

Цените на меда от няколко години са най-ниските в историята на пчеларството у нас, твърди Куманов. „От порядъка на 3.60 – 3.80 лева на едро на килограм.“ Причината – от няколко години на Украйна е разрешено да внася безмитно мед в Европейския съюз. „Те имат доста количества произведен мед и го внасят на страшно ниски цени на европейския пазар – 1.20 – 1.30 евро на килограм.

Дори годината да е била дъждовна и да няма произведен мед, пчелите все пак са живи. Намесят ли се обаче и злонамерени зърнопроизводители, самите пчели загиват, отбелязва Куменов.

Рекордна смъртност имаше тази година в Плевенско – 10 000 кошера пчелни семейства бяха натровени в рамките на два-три дена. Такава масова смъртност не е имало. Това създава най-големите проблеми“, категоричен е той.

Снимка: БТА

Ако пчеларите са уведомени за предстоящи пръскания, могат да вземат мерки и пчелите не излитат в този ден - така загубите ще са доста по-малки.

Някои зърнопроизводители пръскат със забранени химикали, други пръскат през деня, а от десет сутринта до залез слънце не бива да се третира, пояснява Николай Куменов. Това по думите му се случва „предимно събота и неделя, когато няма кой да ги притесни“.

Пчеларите звънят на 112. От 112 пък не знаят какво да правят. В много редки случаи полиция се е намесвала да спре зърнопроизводител, който пръска в нерегламентиран часови пояс.“

Снимка: БТАЕлектронната платформа ще спести на фермера физическото предупреждение в кметството, че предстои обработка на насажденията. Известяването на пчеларите ще става с sms.

Сега при доказана смъртност след пръскане с пестициди, пчеларят лично трябва да съди зърнопроизводителя, а не държавата да го съди, уточни Николай Куменов. 

Досега има осъдени само един или двама. Ако държавата ги съди, ще е по-различно. Пчеларите не разполагат с финансовата възможност за такива тежки дела и продължителни, а също и доказването на това е доста трудно.“

Само пробата, която се взима от натровените пчели, струва 200 евро, защото се изследва в Германия. В България няма акредитирана лаборатория.

Повече по темата в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52