Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има пострадал при стрелбата в залата на Конгреса на САЩ

| обновено на 07.01.21 в 00:18
Снимка: БГНЕС

Един човек е бил прострелян, съобщи Ен Би Си, след като повече от 100 привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ и принудиха законодателите да спрат заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.

Жена е в критично състояние, след като е била простреляна в гърдите, съобщава Си Ен Ен. Съобщава се и за ранени служители на реда, но няма конкретна информация.

Части на Националната гвардия са били изпратени към Капитолия в подкрепа на полицията, за да възстановят реда, съобщи преди минути говорителка на Белия дом.

Множество полицаи, охраняващи Конгреса, са пострадали в сблъсъците и поне един е бил откаран в болница, съобщава Си Ен Ен.

Открито и обезвредено е взривно устройство в Националната централа на Републиканската партия. Евакуирана е и централата на демократите, съобщава Ню Йорк Таймс.


По-рано стотици хора, които поддържат тезата на Тръмп, че победата му е била открадната на изборите на 3 ноември, щурмуваха загражденията и се събраха пред самия Капитолий, блокирайки изходите.

Съобщава се, че полицията е използвала сълзотворен газ. Полицаи са извадили оръжие, за да озаптят нарушителите и да защитят конгресмените.

По-рано президентът Тръмп говори пред хиляди, които се бяха събрали по негов призив в центъра на Вашингтон, и обяви, че никога няма да признае изборните резултати, потвърдени вече от десетки съдилища.

Едва час след като полицейският кордон бе пробит, президентът написа в Туитър на привържениците си да протестират мирно и да подкрепят силите на реда. Но редица конгресмени вече го обвиниха в подстрекаване на "вътрешен тероризъм", "анархия" и "опит за преврат".

Самият Тръмп малко преди сблъсъците пред Капитолия се обърна към протестиращите и ги призова да се включат в шествие към сградата, малко по-късно обаче във видеообръщение ги помоли да се приберат по домовете.

Преди това пък, също във видеообръщение, Джо Байдън помоли Тръмп да се обърне към нацията.

Повечето демонстранти вече са се разотишли от района на Капитолия, а спецчастите изтласкват тези, които са в близост до сградата.


Вече има и първи реакции от чужбина - Хайко Маас, министърът на външните работи на Германия, заяви, че само враговете на демокрацията ще са доволни да гледат непоносимите кадри от Вашингтон.

Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американския народ, каза още Маас.

"Американският конгрес е храм на демокрацията. Гледката на сцените там тази вечер предизвиква шок. Ние вярваме, че Съединените щати ще гарантират мирното предаване на властта на Джо Байдън", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04