Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири жертви на щурма на Капитолия, Конгресът потвърди победата на Байдън

| обновено на 07.01.21 в 12:01
Снимка: Ройтерс

Часове след нападение над Капитолия Конгресът официално потвърди победата на демократа на Джо Байдън на президентските избори. Веднага след това настоящият държавен глава Доналд Тръмп обяви, че ще има нормален преход на властта на 20 януари, когато Байдън трябва да положи клетва. 

Работата на законодателите бе прекъсната в сряда от щурм на привърженици на Доналд Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

Най-малко 52 са арестуваните във Вашингтон.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след случилото се.

По последна информация на полицията във Вашингтон четирима са загиналите при щурма на Капитолия, една от жертвите - жена, е била простреляна от полицията на комплекса. Другите трима души починали по "здравословни причини".


При обявяване на продължаването на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“.

Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и не представят Америка.

Колегата му републиканец Мич Макконъл заяви: „Те се опитаха да подринат демокрацията и не успяха“.

Тактически екипи се грижат за сигурността на законодателите/БТА

„Ако тези избори бяха отменени само заради твърденията на губещата страна, нашата демокрация щеше да влезе в смъртоносна спирала. Никога повече цялата нация няма да приеме изборни резултати. На всеки четири години би било борба за власт на всяка цена“, отбеляза Макконъл.

Демонстрантите се насочиха към сградата на конгреса след като по-рано бяха на митинг, по време на който президентът Доналд Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия. След това се стигна до пробив на сигурността и влизане в сградата, където можеха да се видят кадри на смут.

Законодателите бяха принудени да се барикадират и по- късно да бъдат изведени на безопасно място.

Стигна се до чупене на прозорци, нахлуване в офиси на законодатели, стрелба, при която бе ранена жена, загинала по-късно.

Малко след това на мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха членове на Конгреса, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка“, а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп.

Симпатизанти на президента са във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

По-рано станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Жената, която почина в сряда, след като бе простреляна от полицията, е била поддръжник на Тръмп и ветеран от военновъздушните сили.

Шефът на вашингтонската полиция Робърт Конти заяви, че смъртта на другите трима души – жена и двама мъже, в района не е свързана с насилието.

Поне 14 са пострадалите полицаи, един от тях сериозно.

В района са открити две самоделни бомби, а в автомобил са намерени пушка и коктейли „Молотов“. 

Ройтерс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реакциите в САЩ след щурма на Капитолия

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън. Работата им беше прекъсната от щурм на екстремисти, привърженици на Тръмп, при който загина една жена. Към..

публикувано на 07.01.21 в 04:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“, стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят в тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия.  Мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е..

публикувано на 25.04.24 в 16:35