Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Цеков: Проектът за Национална здравна стратегия предлага дебат

Пенка Георгиева: Ако нямаме план за конкретни действия, тази стратегия е куха

Снимка: БГНЕС

"Проектът за Национална стратегия е първият документ, който всеобхватно споменава проблемите на здравната система", каза пред БНР д-р Пламен Цеков - бивш управител на НЗОК, управител на болницата в Севлиево. Той добави, че е бил изненадан от пълнотата на обхванатите от документа проблеми:

"Достойнството на този проект е това, че той реално извежда в публичното пространство проблемите и предлага дебат. Прочитайки заложените неща, виждам анонси за решението им, а не детайли за решение, но в такава стратегия не могат да бъдат детайлно описани нещата. Това е добро начало за сериозен дебат за това какво трябва да се направи, за да се заличат разликите между нас и старите страни от ЕС по отношение на здравеопазването".

По думите на д-р Цеков основният проблем на здравната система не са големите областни градове, както е записано в стратегията, предизвикателството е как да се даде равноправен достъп до качествени здравни грижи на всички хора в страната:

"Какви механизми ще създадем, защото не може да има болница навсякъде, където има къща или махала. Болниците са сложни структури, които трябва да отговарят на определени изисквания. За да бъдат ефективни, трябва да бъдат не само добре оборудвани с апаратура, но и с необходимите специалисти. Въпросът е как хората от периферията на страната, където не може да има болници, ще достигат до адекватно болнично лечение за кратко време, без това да се отразява върху тяхното здравословно състояние". 

Бившият управител на НЗОК подчерта, че системата за специализация на медици е била в основата на деструкцията на заведенията за болнична помощ.

Той уточни, че там, където няма частен интерес, държавата трябва да създаде структури, за да обезпечи здравето на населението.

Според д-р Пламен Цеков задължително трябва да има обективни критерии, по които да се преценява качеството на даденото лечебно заведение.

В предаването "12+3" Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" коментира, че проектът за Национална здравна стратегия изглежда добре, но е ясно, че почти нищо няма да се случи по него:

"Ако в документа няма план за действие, а ние не виждаме такъв все още публикуван, да си говорим, че имаме нужда от конкретни неща, но да нямаме план за конкретни действия, това означава, че тази стратегия е куха". 

Според нея преструктурирането на болничните заведения ще стане много трудно, защото лобизмът е много голям.

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Пламен Цеков и Пенка Георгиева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18