Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Точно такъв край на мандата на Тръмп не беше очакван

Случилото се се вписва в цялата крива на напрежение, която нарастваше непрекъснато

Снимка: БГНЕС

"Не съм очаквал точно такъв край на мандата на Тръмп, но очаквах сериозни конфликти, свързани с непризнаването на резултатите от изборите. Не съм очаквал това да се случи във Вашингтон, но то се вписва в цялата крива на напрежение, която нарастваше непрекъснато с предизборната кампания, с демонстрациите от пролетта и лятото, с изборите и с резултатите от тях". Така коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев ситуацията в американското общество и бунтовете на привърженици на Доналд Тръмп, щурмували Капитолия. 

Той беше категоричен, че Америка е драматично разделена, но трябва да се откроят различните равнища на това разделение:

"Някои се фокусират върху личността на Тръмп, на авантюризма и популизма в управлението му. Това играе важна роля в стилистиката, по която се развиват нещата. Трябва да видим и по-дълбоките основания на това разделение, които ще останат дори когато Тръмп си отиде. Те са в икономическата система с огромна средна класа, която беше сменена от глобализацията през 80-те години и раздели обществото на печелещи и губещи. Те до голяма степен се оказаха избиратели на Тръмп, който им обеща да удари този финансов и корпоративен елит, който не се интересува от тях". 

Доц. Минчев очерта и втора логика на противопоставянето - културната:

"От една страна има непрекъсната динамика на развитие на т.нар. мултикултурна революция с множество сексуални малцинства, въобще с култ към малцинствата. От другата страна е една по-консервативна Америка, която се придържа към по-традиционни културни ценности, която не може да приеме тази културна динамика и промените, които идват с нея. Това културно разделение играе много важна роля в сблъсъците в САЩ".

В предаването "Нещо повече" доц. Огнян Минчев коментира, че Доналд Тръмп е наясно, че това, което се случи вчера във Вашингтон, е пряко в негова вреда:

"Ако има нови такива конфликти, свръхмощното присъствие на Тръмп в републиканските среди може да тласне махалото в друга посока". 

По думите на политолога демокрацията се характеризира с това, че изпада в кризи, а авторитарната система е вертикална и няма рискове от кризи, такава е в Русия - такива системи са вътрешно крехки и директно се срутват.

Според доц. Минчев концентрацията на цялата политическа власт в Демократическата партия създава предпоставки радикалното крило в тази партия да засилва натиска си за реализация на крайни реформи и промени в полза на тази лява периферия, което според него може в още по-голяма степен да засили разделението в САЩ.

Интервюто на Людмила Железова с доц. Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06