Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще работи Европейската прокуратура

Делата ще се разпределят на случаен принцип между 15 различни камари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оптимистичният вариант е работата по разследвания в новосъздадената Европейска прокуратура да започне през пролетта. Това стана ясно от думите на първия български европрокурор Теодора Георгиева в интервю за предаването „Преди всички“. Георгиева изрази очакване началото да бъде „през април-май“.

Европейската прокуратура е в процес на организация и структуриране. В регламента е предвидено всяка държава членка на Европейския съюз да излъчи двама или повече кандидати. Броят на делегираните от отделните държави прокурори се определя с одобрението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след консултация с националните органи. Общо делегираните прокурори ще бъдат 140 и това е свързано и с определен бюджет, който Европейската комисия предоставя на Европейската прокуратура, обясни Теодора Георгиева. 

От тези 140 десет български прокурори ще работят по конкретните дела. Георгиева пък е част от колегия от 22 прокурори (излъчени от всички включили се в системата на Европейската прокуратура държави), които ще наблюдават и направляват работата на разследващите прокурори.

Страната ни няма да разполага с максималния брой прокурори, уточни тя.

„Румъния ще има 20 или 25, Италия също ще има около 20. Да речем, че сме по средата. С двама прокурори са държави като Естония, Люксембург, Финландия. Словакия има 7-8, Хърватия мисля, че също ще бъдат с двама.“

Теодора Георгиева  Снимка: https://www.consilium.europa.eu/

Важен въпрос, свързан с началото на дейността на Европейската прокуратура, е информационната система за управление на делата, която трябва да осигурява достъп на прокурорите до бази данни, включително на ОЛАФ, Европол, до националните бази данни, подчерта Теодора Георгиева пред БНР.

Българските делегирани прокурори няма да работят дела, свързани с българската прокуратура, въобще български национални дела“, посочи Георгиева.

Делата ще се разпределят на случаен принцип между 15 различни камари, всяка от които се състои от трима прокурори от различни държави плюс европейския прокурор, който наблюдава това дело, поясни Теодора Георгиева.

Делата на всички държави ще минат през всички тези хора. Не е възможно да има вмешателство, което да не бъде установено, да не си проличи“, коментира Теодора Георгиева.

Изрично е предвидена и възможността да се изземват дела и да се предоставят на други прокурори. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47