Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Eвгений Дайнов: Америка може да изгуби статута си да вдъхновява за демокрация

Снимка: БТА

Видяхме опити за спиране на една надлежно избрана власт да функционира. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред БНР щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон преди ден. Според Дайнов докато Америка изглежда като всяка друга страна, тя би изгубила специалния си статут да вдъхновява хора, които се борят за демокрация в недемократични страни.

Политологът направи исторически паралел между действията на привържениците на сегашния американски президент Доналд Тръмп в Капитолия и случилото се в Русия преди век.

Момент от щурма на сградата на Конгреса  Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Той (Тръмп - бел. ред.) се опита да направи почти това, което направиха болшевиките през януари 1918 година. Тогава се свиква учредително събрание, което да преучреди Русия, защото вече не е монархия. Събират се хората, надлежно избрани, в Държавната дума, нахлува тълпа въоръжени лица и ги изгонва, казвайки – те, болшевиките казаха, че те са властта, вие се разкарайте, власт си имаме. Точно това е паралелът. В случая Тръмп „играе“ Ленин и казва – аз съм властта.“

Всеки лидер, съсредоточил прекалено много власт, се опитва да подменя реалността със своя версия за същата и да я наложи на обществото, смята Дайнов. „Това го правят и Хитлер, и комунистическите режими, всички такива диктатори, както и кандидат-диктаторите, какъвто беше Тръмп.“

Привърженици на Доналд Тръмп, изпълнили подстъпите към сградата на Конгреса, 7 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Онзи, който е пригоден да бъде диктатор, налага със сила своята фантазия за света върху хората, които виждат света, какъвто е. Повечето лидери, „преяли“ с власт, тук не успяват. Особено това не е възможно в Америка, където властта е разпръсната между много институции и те функционират, както и има законов ред. Нещо, което в Източна Европа няма“, коментира проф. Евгений Дайнов в предаването „Хоризонт до обед“.

Капитолия  Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последната повече от година обаче според Дайнов Америка започва да изглежда като страна, в която институциите не работят и обществените конфликти не се решават чрез институции и закони, а чрез пряко противостоене. Това по думите му нанася удар „върху самата концепция, въплътена в Америка – че е възможно да има демократично общество, което да се развива мирно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деян Колев: Медиаторите трябва да бъдат убедени колко е важна ваксинацията

Около 10 процента от ромското население е ваксинирано до момента срещу Covid-19. "Това, което е много важно е, че трябва да им целенасочена кампания и времето ѝ е точно сега - юли и август. Освен през август, преди началото на учебната година се завръщат много от ромите, които са в чужбина. На 19 юли започва и Курбан байрама - допълнителен..

публикувано на 24.06.21 в 15:59

Деца ще разговарят с Международната космическа станция

За пръв път чрез най-новата инициатива на Атлантическия клуб България ще се нареди сред пионерите в Европа. Деца от България и Европа   ще получат шанс да зададат въпрос към екипажа на Експедиция 65 чрез Международната космическа станция . В регламента на конкурса има и забранени теми, с които всеки участник трябва да се запознае...

публикувано на 24.06.21 в 14:56

Лондон с последен шанс за кандидатите за уседналост до 30 юни

Пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза  Лондон дава 28-дневно предизвестие за кандидатстване за  статут на уседналост  . Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост..

публикувано на 24.06.21 в 13:27
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Обществото очаква далеч по-важни от деполитизацията на училищата промени в закона

Неотдавна в предаването „Неделя 150“ просветният министър проф. Николай Денков съобщи, че повече от една трета от началниците на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност. Денков тогава уточни, че в текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование никъде няма ясно изискване политическа дейност да не се..

публикувано на 24.06.21 в 09:25
Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка

До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница. Решението дойде вчера след граждански протест пред Министерски съвет . „Със сигурност нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и..

публикувано на 24.06.21 в 08:31

Как ще бъдат убедени ромите да се ваксинират срещу Covid-19

Здравните медиатори в 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил са 5 и са постоянно сред жителите. Кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от Covid-19. По думите на заместник-кметапо социалните дейности в Община Кюстендил Радмила Рангелова ежедневно се търсят решения за намаляване на броя на заразените..

публикувано на 23.06.21 в 21:47

Пред нас е ново предизвикателство - комбинациите между нововъзникващи технологии

Пет български организации официално заявиха готовност да си сътрудничат за развитие на технологиите на изкуствения интелект у нас . “Клъстер Изкуствен интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, “Обединено дрон общество”, “Биотехнологичен и здравен клъстер” и „Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии” си подават ръка с цел създаване на..

публикувано на 23.06.21 в 20:21