Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиолюбители по света слушат „Хоризонт“

Снимка: Ани Петрова

Имаше време, когато нямаше интернет. И късите, средните и дългите вълни бяха единственият начин да слушаш радио от друга държава. Някои ще си спомнят, че така са слушали и вражески радиостанции. Оказа се обаче, че дори и в първата четвърт на 21-ви век традицията да се ловят станции през късите, средните и дългите вълни не е отмряла

Пьотр Крупски е от Полша, радиолюбител от глад Елблонд. Той споделя, че се интересува от радио от детството си. Когато бил дете, имал малък радиоприемник, който често поставял под възглавницата си и така заспивал:   

„Като дете слушах радио на средни и къси вълни, защото още нямаше интернет и други възможности. Това е много интересно хоби. Предоставя също големи възможности за опознаване на културата на други народи, езика и музиката. А ако говорим за радиостанциите, които са на славянски езици, разбирам и почти всичко, което говорят. Моята любима станция е „Хоризонт“ 1, за други радиостанции не се сещам. Румънското радио е много добро и също обичам да го слушам“. 

Пьотр Крупски е потомствен радиолюбител. В електронната книга, издадена за любителското радио в град Елблонд, Крупски пише, че още дядо му и баща му са се занимавали със слушането на любителско радио. Самият той не смята да се отказва, защото се радва, когато може да чуе гласове дори и най-далечната станция като Австралия.  

В момента имаме нови технологии като интернет и сателити, но самият мен повече ме радва директното приемане на тези радиостанции, без допълнителни устройства, без компютър. Тогава съм доволен, че съм успял да хвана станция и да настроя моя приемник така, че да може да се слуша удобно и добре. Знаете ли, цялата повърхност на земното кълбо е покрита с интернет, но има и зони, където няма друга възможност за достигане до слушателите освен чрез дълги, средни и къси вълни. Тъжно е, че те изчезват. Причината е вероятно е заради високите разходи за издръжка на всякакъв вид предаватели и ретранслатори. Обаче тези радиостанции трябва да останат. Представете си, ако нещо се случи с цифровите, модерните технологии?! Директната радиовръзка би била най-доброто решение. Да не забравяме и ролята на простия аналогов начин на излъчвате. Във времена на криза това е най-бързият начин да уведомите хората. Защото радиото е във всеки дом“.  

Радиолюбителят от Полша е член на Международната спасителна мрежа ЕМКом и при спешни ситуации може да съдейства за комуникация чрез неговата радиостанция с други радиолюбители. За щастие, казва той, не му се е налагало да се включва в акции. 

„Но съм слушал за използването на този начин на комуникация по време на наводнения и урагани, когато GSM мрежата е отказала. При нас в Полша вече няма предаватели на средни вълни. Имахме преди време най-големия предавател на дълги вълни, най-големия в света, той беше по-висок от Айфеловата кула. Вече не съществува, за което много съжалявам“. 

Но Пьотр Крупски е реалист за аналоговото радио, заместено с дигиталното. Казва, че светът върви напред, всичко се развива и също притежава цифрово радио. За него обаче радиото не са само вълните и предавателите, а и хората, които правят програмите: 

Хората създават радиото и от тях зависи колко интересна е програма и колко слушатели ще има то. За мен лично най-доброто радио е това, при което имаме баланс между музика и говор. Т.е. трябва да има различни новини, интересна информация, но също и хубава музика от различни стилове. Аз най-много харесвам този вид радио. Искам да поздравя цялата редакция на Българското радио, най-сърдечни поздрави също и за всички слушатели както от България, така и от целия свят. Защото мисля, че радиото Ви се приема в цялото земно кълбо и Ви желая още поне 50 години с толкова прекрасна работа и прекрасни радиопрограми“. 

И от далечна Бразилия имаме сигнал, че „Хоризонт“ се чува. Радиолюбителят ни е писал през юли 2019-а, но сигналът е уловен чрез т.нар. софтуерно радио. Антената е някъде в Русия, е написал човекът, но той я управлява от компютърът в Бразилия. 

Пьотр Крупски
Другият слушател е Маркус Кюлерц от Дюселдорф „хванал“ програмата на „Хоризонт“ през 2017 година.  

През 1998 година разбрах, че Българското радио разполага с програма на немски език на къси вълни. И тогава изпратих писмо, че съм чул програмата им. Те ми върнаха, че има такива излъчвания от Пловдив и в София. През 2017-а се случи така, че успях да намеря това радио „Хоризонт“ със значително силен сигнал. Не съм сигурен, но тогава сигналът се смесваше с испански или на британски“.  

Но много преди това – преди 30 години, започнало увлечението на Маркус да слуша радио на къси и средни вълни.  

Слушането на радио е като да погледнеш малко „отвъд ръба“, отвъд границата. Телевизията е картинка, но слушането на радио провокира твоята фантазия. Например, слушаш за Испания, слушаш за България и започваш да си представяш как, например, изглежда стадиона от отвътре и то на място, на което никога не си бил. За мен това е образователно. Обичам да уча и езици. Харесваше ми начинът, по който испанските радиостанции излъчваха на живо. Научих малко испански заради момиче от Майорка, в което се влюбих. С радио „Москва“ пък започнах да уча руски. Е, само основни неща, от съответния език. Обаче, като слушаш как звучи примерно българският, руският или турският, влезеш в една друга държава, в друг свят“.  

Маркус казва, че по времето, когато започнал да слушам тези радиостанции, е имало интернет. Но предпочел да събира SQL картички. И да опознава света. До момента е събрал 350 такива картички. Много сувенири книги, или благодарствени писма. Маркус обаче вярва, че слушането по този начин на програми е за определен тип хора.  

Обичам точно това хоби. За хората, които не са наясно с този начин на излъчване на програми, звучи доста скучно. Казват, че не могат да ги слушат, защото нищо не разбират. Но представете си, има хора, които обичат да слушат индийска музика, тайландска музика или хинди музика, китайска, фламенко на средни вълни. Ето това е една отличителна черта на тези радиостанции Това са онзи тип, където можем да чуем нещо специфично и което го няма в стандартните радиостанции. Ето, аз мога да ти кажа, че слушам прогресив рок, Pink Floyd, но много от модерните станции не ги излъчват, а късовълнови и средновълнови радиостанции го правят“.  

Към момента Маркус не залага, че синът му ще продължи традицията да слуша радиостанции. Той е малък а и трябва да научи езиците, казва Маркус Кюлерц. И сигурен също, че това хоби няма да отмре с развитието на технологиите.  

В Германия средните вълни вече почти не се ползват. Късите вълни пък преживяват ново развитие заради дигиталното радио. Този тип излъчване знам, че то има основно в азиатските държави. Между другото, звучи много по-добре да използват тези честоти за дигитални програми. Подобрява качеството. На някои африкански държави по-евтино излиза дигиталното разпространение на къси вълни. Защото не всеки има достъп до интернет. Въпреки това - представете си какво ще се случи с дигиталния ни свят, ако токът спре. Или ако сателитът не работи. Затова си мисля, че моето хоби няма да отмре. За аналоговото радио няма граници. Стига до държави с ограничена свободата на словото, ако примерно сте потиснати от собственото си правителство, ще слушате точно тези радиостанции. Които говорят и обсъждат проблемите вместо вас, докогато вие няма да можете да го правите“.  

Перфектната радиостанция, според Маркус Кюлерц, „трябва добре да представят своята държава“. Слушателят на „Хоризонт“ от Дюселдорф споделя желанието си един ден Българското радио да поднови своите излъчвания на английски, немски и френски. А за половинвековния юбилей на „Хоризонт“ Маркус казва: 

Честит 50 годишен юбилей програма Хоризонт“. Иска ми се хората в България също да преборят тази пандемия. Да няма много смъртни случаи. Политиците да имат някаква възможност да помогнат на хората, които не могат да си помогнат сами“. 

Маркус Кюлерц

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09