Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова от Института за изследвания и анализи Jamestown Foundation в САЩ:

Републиканската партия в САЩ има нужда да остане в опозиция, за да се опита да се реформира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни събития като тези в Капитолия са шокиращи. Но в днешно време никой не може да се изненадва от такова нещо. Днес шокът е повече от неподготвеността на охраната, на службите за сигурност“. Това каза пред БНР Маргарита Асенова от Института за изследвания и анализи Jamestown Foundation в САЩ. 

По думите ѝ Доналд Тръмп осъзнава накъде води страната си

В момента се опитва да спаси кожата си. Признаването на загуба е с половин уста“. 

В предаването „Събота 150“ Асенова допълни: 

Свидетели сме на изключителни процеси на активиране на електората, особено на чернокожото население. Джорджия е изключителен пример за това как демократите могат да се мобилизират и да спечелят избори, дори на места, които традиционно са републикански региони... Републиканската партия има нужда да остане в опозиция, за да се опита да се реформира и да се върне към изконните консервативни ценности като отговорност, традиция, закони, истина, чувство за история, за справедливост“. 

Според нея Тръмп е под много сериозен контрол сега и няма негов служител, който да изпълни негова заповед, ако тя е противоконституционна. 

„Той е изключително изолиран от цялото си правителство, от помощниците си. Той се оказа страхливец, защото призова тълпата да марширува към Конгреса и им обеща, че идва с тях, но се скри в Белия дом. Той ще остане скрит до края на катастрофалното си президентство“. 

Интервюто с Маргарита Асенова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Британският министър на отбраната: Състоянието на въоръжените ни сили е много по-лошо, отколкото си мислехме

Състоянието на въоръжените сили на Обединеното кралство, поради десетилетия съкращения, е "много по-лошо, отколкото си мислехме“, заяви британският министърът на отбраната Джон Хийли, съобщи БТА като се позова на "Скай нюз". Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации..

публикувано на 23.07.24 в 10:08
Мария Спирова

Мария Спирова: Цинизмът "всички са маскари" е структуроопределящ на изборите у нас

България от много време е класическа част от европейските тенденции по отношение на случващото се не само в политиката, но сред електората. Това каза в интервю за БНР журналистът Мария Спирова, която живее във Великобритания. Според нея е видимо " безкрайно промененото поведение и нагласи на електората и неговото раздробяване "...

публикувано на 23.07.24 в 09:57

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта..

публикувано на 23.07.24 в 09:47

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по поръчка на Националния съвет на полицейските началници (НСПН/NPCC), през 2022/23 г. полицията е..

публикувано на 23.07.24 в 09:22