Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Свиленски: БСП работи в режим "Избори на 28 март", лъжа е, че ще правим коалиция с ГЕРБ

Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС

"БСП работи в режим "Избори на 28 март", заяви пред БНР Георги Свиленски - председател на предизборния щаб на БСП. Той подчерта, че социалистическата партия е готова за предстоящите парламентарни избори. 

"Целите на БСП са спечелване на изборите и отстраняване на ГЕРБ от властта", посочи Свиленски и подчерта, че е "голяма лъжа" появилата се спекулация в медиите, че може да се стигне до голяма коалиция между БСП и ГЕРБ:

"Тази теза цели обезличаване на БСП и обезличаване на опозиционността на БСП и това, че тя е алтернативата на ГЕРБ. ... Ако ще правим коалиция в името на по-добър живот на управляващите, БСП няма да участва в такава коалиция". 

Свиленски припомни, че има решение на Конгреса на БСП, че партията няма да участва в коалиция с ГЕРБ, независимо от резултатите на изборите.

Той заяви, че БСП ще бъдат активни и ще подкрепят промени в Изборния кодекс, свързани с повишаване на избирателната активност и осигуряване на сигурността на гласуващите и на избирателните комисии.

Във връзка с очакването дали БСП ще подкрепи президента Румен Радев, социалистът заяви, че в партията му не се води такъв разговор в момента, а след парламентарните избори ще започне обсъждане и събиране на предложения за кандидат-президентска двойка:

"Няма никой от името на социалистите в момента да говори дали ще подкрепи, или - не президентската двойка".

Той подчерта, че БСП не се меси в работата на държавния глава. 

Зам.-председателят на ПГ на БСП беше категоричен, че изключването на Георги Гергов от партията не е противоуставно и посъветва всички, които твърдят това, да прочетат Устава. 

Той отхвърли твърдението на председателя на пловдивските социалисти, че с изключването му се цели прикриване на други гафове на БСП:

"Не се търси разчистване на лични сметки между Корнелия Нинова и Георги Гергов. Това го каза и самият той: "Проблемът не е Гергов". Спазва се последователната политика на партията и нейния Устав".

 Георги Свиленски коментира и думите на кмета на Перник Станислав Владимиров, който заяви в телевизионно интервю, че "Нинова е злобна и първосигнална жена, която не търпи критика и чуждо мнение":

"Това не са думи на Станислав Владимиров - някой говори през него. ... Следете изявите му преди да приключи подкрепата от управляващите, под каквато и да е форма, в Перник и ще разберете кой говори през него. Това не е същият Станислав, когото познавам". Той определи като недопустими думите на кмет към партиен лидер.

Интервюто на Явор Стаматов с Георги Свиленски в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща атака в района на Курск в Русия на 6 август - най-голямата атака на руска територия от чужда сила..

публикувано на 24.08.24 в 15:07
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица". Два са..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие в 32-то издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" са заявили фирми, предлагащи..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и лавандулово масло. За първи път България е страна - партньор на въпросното изложение. То..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват подлагани на допълнителни проверки. При наличие на съмнения за зараза при даден пътник, които..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда. Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта..

публикувано на 24.08.24 в 14:15
Фестивал на народното творчество и събора на чешмарите - Доспат

Фестивал на народното творчество и събор на чешмарите край язовир Доспат

Хиляди хора се събраха снощи в местността "Събора" край язовир Доспат за първата вечер от Фестивала на народното творчество и събора на чешмарите . Тази година празника в Доспат е по-специален, защото се отбелязва и 50-годишен юбилей от обявяването му за град . Празничните прояви започнаха снощи с два големи концерта, които събраха..

публикувано на 24.08.24 в 14:08