Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп - скандалният президент

Доналд Тръмп
Снимка: БТА


Къщата от карти на Доналд Тръмп се срина окончателно броени дни преди края на мандата му.  Скандалите съпътстваха американския президент като глутница верни кучета, но достигнаха абсолютно дъно през тази седмица, дъно, което струваше живота на петима души и се превърна в най-тъжния и грозен ден в съвременната американска история. 
Тръмп започна мандата си с обещания за обединение, сигурност и гордост като заяви, че ще направи Америка отново велика. Ако превъртим четири години напред обаче, моментната снимка на нацията от тази сряда изглежда доста по-гневна и разединена. 

"Тълпа, бунт, метеж, въоръжени бандити, вътрешни терористи" - думите не стигаха на шокираните конгресмени и сенатори да окачествят случилото се в сградата на Конгреса. 
У никого обаче не остана съмнение, че именно Тръмп е инициирал погрома над Капитолия.  Пред няколко хиляди свои верни привърженици, които вярват безрезервно на твърденията, че е загубил нечестно изборите, Тръмп призова тълпата да подложи на безпрецедентен щурм Капитолия. Адвокатът му Руди Джулияни не остана по-назад и окуражи привържениците да оспорят чрез бой гласуването в Капитолия
Така поддръжниците на Тръмп се озоваха пред сградата на американския Конгрес, прескочиха металните заграждения, покатериха се по стените, изпочупиха прозорци и нахлуха вътре. Част от нахлулите бяха увековечени, застанали зад председателските бюра и трибуните в пленарните зали на Сената и на Камарата на представителите. Един дори се снима, вдигнал крака върху бюрото на председателката Нанси Пелоси. 

 И ако за голяма част от американците и света щурма на Капитолия дойде като изненада, за хората, които следят конспиративните теории и крайно десните групировки онлайн, това беше просто кулминацията на един процес, започнал преди повече от два месеца.  Фалшифицирането на изборите е мантра на Тръмп още преди вота на 3 ноември. Той неспирно повтаряше, че е истинският победител, а злите демократи са му откраднали изборите.
Още на 4 ноември във фейсбук се създава групата "Спрете кражбата", която набира мълниеносно милиони последователи. Всички те вярват, че Тръмп е спасителят на Америка, който се бори с "дълбоката държава", ръководена от сатанисти и педофили. Привържениците на Тръмп са толкова радикални в идеите си, че им трябваше само лекото побутване от него на митинга край Белия дом, за да се стигне до събитията в Конгреса, обяснява експертът по сигурността Джулиет Кайем. 
"Президентът набеляза тази дата още през декември. Той насъскваше тълпата чрез акаунта си в туитър и другите социални мрежи. Той каза - отидете на хълма. Но всъщност няма значение какво точно каза, те чуха, че му е отнет законния пост на президент и гласуват срещу него."
Тръмп толкова не желае да се раздели с безценното си президентство, че стигна до там да поиска от избирателните власти в щата Джорджия да „намерят“ допълнителни гласове, които да му осигурят победа. Това стана ясно от телефонен разговор на Тръмп с щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър, част от който беше публикуван от вестник Вашингтон пост. 
"Всичко, което искам да направиш е следното - да намериш 11 780 вота, защото ние спечелихме щата." Хората в Джорджия са гневни, страната е гневна, продължава Доналд Тръмп и казва, че няма нищо нередно да преизчислят гласовете от вота. 
Реакцията на Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на Съединените щати: О, да, това със сигурност беше гласът на отчаянието и беше открита и дръзка злоупотреба с власт."
Екипът на Тръмп така и не можа да докаже фалшифициране на изборите, а съдът отхвърли над 60 иска за анулиране на резултатите. Главният прокурор Уилям Бар както и съдийски панел, всички номинирани от самия Тръмп, обявиха, че няма доказателства за фалшифициране на вота. Стейси Ейбрамс - бивш кандидат за губернатор на Джорджия. "Много е притеснително, че вместо да се борят за правото на всеки гражданин гласът му да бъде зачетен, те се опитват да обявят победа на човек, който очевидно загуби изборите."
Доналд Тръмп на митинг в Санфорд
 На известният с активността си в социалните мрежи Тръмп, му трябваше доста време да реагира на щурма. Запознати твърдят, че съветниците му са го убеждавали в продължение на 45 минути да излезе с изявление и да се разграничи от метежниците. В крайна  сметка той публикува видеообръщение към разгневената тълпа: "Изборните резултати бяха подправени, но не бива да обслужваме интересите на тези хора. Трябва ни мир, така че идете си по домовете. Ние ви обичаме, защото сте много специални!"
Реакцията на новоизбраният президент Джо Байдън беше коренно различна и дойде още преди тази на настоящия държавен глава. Джо Байдън изрази и мнението, че ако нахлулите са били част от антирасистките демонстрации миналата година, те са щели да получат много по-сериозен отпор от страна на властите. "Ако това бяха протестиращи от движението "Живота на чернокожите има значение", то те щяха да бъдат третирани много, много по-различно от тълпата бандити, която щурмува Капитолия."
И докато демократите логично побързаха да поискат отстраняването на Тръмп като негоден да изпълнява функциите си на държавен глава, редица изтъкнати републиканци, като лидерът им в Сената Мич Макконъл и близкият до Тръмп сенатор Линдзи Греъм, дадоха категорично да се разбере, че вече се разграничават от него. Дори сенатор Тед Круз, който беше от групата на единайсетимата оспорили избирането на Джо Байдън, окачестви случилото се на Капитолия като „долен терористичен акт“. Нещо повече, двама  членове на кабинета на Тръмп подадоха оставки, защото им дойде до гуша от скандалите около президента, а погрома над Конгреса беше капката, преляла чашата. 
Тръмп на влизане в Белия дом
И така - заглушен във всички социални мрежи, изолиран, разкритикуван както от опозицията, така и от съпартийците си, застрашен от втори импийчмънт, но Доналд Тръмп отказа да се признае за победен. Дали защото не умее и не е свикнал да губи, дали защото е първият президент в съвременната американска история, който не печели втори мандат или просто не разсъждава трезво, но Тръмп само се съгласи да предаде мирно властта без да признава победата на Байдън. Според политическите анализатори има и други причини за поведението на Тръмп.
"Какво се опитва да направи той? Да си нагласи нещата за 2024-а. Иска и да накара всички да вярват, или поне поддръжниците си, че той е истинският победител. Прави го вече месеци наред. Има и други причини за вкопчването му във властта - някои смятат, че се притеснява какво ще му се случи, когато слезе от поста и няма президентски имунитет и могат да заведат дела срещу него."
Малко преди Туитър окончателно да блокира профила му, Тръмп обяви, че няма да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Макар да не е изненада след събитията от последната седмица, това е поредната стъпка към разединение на нацията от страна на Тръмп. И е в рязък контраст с видеобръщението му, че обещава мирен и гладък преход на властта. 
Доналд Тръмп и Джо Байдън
  В десетината последни дни от мандата му остава само да гадаем какво ще се случи и да се надяваме, че 45-ият президент на Съединените щати не крие повече подобни козове в ръкава си. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри павилиона, с който България участва на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19