Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върви се към плавно заплащане на такса смет според количеството изхвърлен боклук

Снимка: Община Шумен

Тази година е преходна в преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет, а именно - според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство. Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет. 

За пример, в Ловеч таксата смет скача драстично с около 36 на сто след решение на Общинския съвет от края на ноември миналата година. Промилите за нежилищните имоти се увеличават с 0,3%, а в жилищните с 0,5% за Ловеч и 34-те села на територията на общината.  

В дейността „депониране“ за Ловеч увеличението е с 0,1 промила, а за селата с 0,3 промила. То е по-голямо, защото данъчните оценки на имотите са много по-ниски от тези в града.

Мотивите за увеличението на таксата битови отпадъци е във връзка с договорите за сметосъбиране и сметоизвозванетоА в селата това става едва два пъти месечно и така с повечето средства се планира да се закупи нов автомобил за целта.

19,06 промила върху данъчната оценка на имотите в селата и 2,25 промила за жителите на Перник е увеличението за тази година – това е девет пъти увеличение на промилите за селата, а в Перник се запазват както и досега. С направените промени се уеднаквят сумите, които плащат хората на територията на цялата община. 

„Колкото повече се прилага разделното събиране, толкова по-малко боклук ще се генерира и съответно по-ниска такса ще се плаща от всяко домакинство, а общините ще имат по-малки отчисления за плащане по депонирането на отпадъците“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Георгиева припомни, че в таксата битови отпадъци се включват и разходите за обществените пространства – градинки, паркове, тротоари, околоблокови пространство, около контейнерите, както и на гробищните паркове.


„Таксата в Перник се вдига например заради отчисленията на общините по депонирането. Те са сериозен разход за общините и се покриват от такса битов отпадък“, поясни още Георгиева. 

„Отчисленията се повишаваха плавно през годините. Според нормативната база тези отчисления за 2020 трябваше да бъдат 95 лв. на тон. След преговори с екоминистерстовото и сдружението на общините убедихме централната власт, че подобен скок е абсолютно непостижимТази година някои общини са поели риска да направят минимални увеличения на таксата за битов отпадък - защото има ниски данъчни оценки на имотите в селата, които не са актуализирани от 2011 година. За физическите лица давам пример - ако едни човек живее сам в голямо жилище в центъра на града, това не означава, че той изхвърля повече боклук от 4-членно семейство в по-малко количество. Изчисляването на количествата ще промени тази зависимост", подчерта Георгиева. 

„Ще използваме някой от моделите от Европа и от общини от България - това е Свиленград, това е родопската община Баните, в която за изчисляване на такса смет се използва понятието „човекомесец“ - Общината е измерила количеството, което генерира цялата територия и колко струва на човек на месец. Сезонните работници плащат само за месеците, в които са живели в общината, има друга система за разделно събиране в Златоград“. 

В 70 на сто от общините е възможно и таксата за бизнеса да се изчислява на база количество, каза още Георгиева. 

От януари 2022 година се очаква водещата основа за изчисляване на такса смет да бъде количеството, като всяка община ще избира начина за отчитане на това количество, обобщи още Силвия Георгиева. Оттогава отпада данъчната оценка като основа за отчитане на такса смет.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис.

Нов господар на Белия дом и други теми от седмицата

Нов господар на Белия дом, нов лидер на най-голямата партия в Германия и потенциален наследник на Ангела Меркел, арест за критик номер 1 на Кремъл, който възмути демократичния свят, заговори се отново за санкции срещу Москва, продължаващо антиковид блокиране на места в Европа, игра на ваксини и едно оцеляване по италиански. Това са по-важните..

публикувано на 23.01.21 в 10:33
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Байдън налага демократичен социализъм веднага

„ Изключително политкоректен кабинет, изключително политкоректна администрация. Очевидно това е посланието – че оттук насетне всички ще бъдат включени по модела на това, за което се бори Демократическата партия, особено по-радикалните елементи вътре в нея . Това е много ясен сигнал, още с конструирането на администрацията по този начин с демарша..

публикувано на 22.01.21 в 10:26

Не пренебрегвайте сигнали, че детето се следи от социалните служби в чужбина

„Кампанията започна при голям интерес и имаме уверенията на Министерство на външните работи, които я подкрепят от самото начало, че клипът за закрила на децата е качен на сайтовете на всички интернет страници на посолствата ни “, каза пред БНР Милена Първанова, директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни..

публикувано на 22.01.21 в 09:57

Седем формации с шанс за следващия парламент

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население на страната проучване на "Галъп интернешънъл", проведено "лице в лице" сред 1010 души между 7 и 15 януари. С 22,9 на сто от онези,..

обновено на 21.01.21 в 16:41

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити . Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“. „Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от..

публикувано на 20.01.21 в 10:30
Корпус към Дома за възрастни хора с деменция „Приста“ в Русе.

130 психичноболни ще бъдат изведени от държавните психиатрични болници в нови центрове

„ Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през..

публикувано на 20.01.21 в 10:01

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема: „ Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне “, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш..

публикувано на 19.01.21 в 10:23