Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви се към плавно заплащане на такса смет според количеството изхвърлен боклук

Снимка: Община Шумен

Тази година е преходна в преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет, а именно - според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство. Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет. 

За пример, в Ловеч таксата смет скача драстично с около 36 на сто след решение на Общинския съвет от края на ноември миналата година. Промилите за нежилищните имоти се увеличават с 0,3%, а в жилищните с 0,5% за Ловеч и 34-те села на територията на общината.  

В дейността „депониране“ за Ловеч увеличението е с 0,1 промила, а за селата с 0,3 промила. То е по-голямо, защото данъчните оценки на имотите са много по-ниски от тези в града.

Мотивите за увеличението на таксата битови отпадъци е във връзка с договорите за сметосъбиране и сметоизвозванетоА в селата това става едва два пъти месечно и така с повечето средства се планира да се закупи нов автомобил за целта.

19,06 промила върху данъчната оценка на имотите в селата и 2,25 промила за жителите на Перник е увеличението за тази година – това е девет пъти увеличение на промилите за селата, а в Перник се запазват както и досега. С направените промени се уеднаквят сумите, които плащат хората на територията на цялата община. 

„Колкото повече се прилага разделното събиране, толкова по-малко боклук ще се генерира и съответно по-ниска такса ще се плаща от всяко домакинство, а общините ще имат по-малки отчисления за плащане по депонирането на отпадъците“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Георгиева припомни, че в таксата битови отпадъци се включват и разходите за обществените пространства – градинки, паркове, тротоари, околоблокови пространство, около контейнерите, както и на гробищните паркове.


„Таксата в Перник се вдига например заради отчисленията на общините по депонирането. Те са сериозен разход за общините и се покриват от такса битов отпадък“, поясни още Георгиева. 

„Отчисленията се повишаваха плавно през годините. Според нормативната база тези отчисления за 2020 трябваше да бъдат 95 лв. на тон. След преговори с екоминистерстовото и сдружението на общините убедихме централната власт, че подобен скок е абсолютно непостижимТази година някои общини са поели риска да направят минимални увеличения на таксата за битов отпадък - защото има ниски данъчни оценки на имотите в селата, които не са актуализирани от 2011 година. За физическите лица давам пример - ако едни човек живее сам в голямо жилище в центъра на града, това не означава, че той изхвърля повече боклук от 4-членно семейство в по-малко количество. Изчисляването на количествата ще промени тази зависимост", подчерта Георгиева. 

„Ще използваме някой от моделите от Европа и от общини от България - това е Свиленград, това е родопската община Баните, в която за изчисляване на такса смет се използва понятието „човекомесец“ - Общината е измерила количеството, което генерира цялата територия и колко струва на човек на месец. Сезонните работници плащат само за месеците, в които са живели в общината, има друга система за разделно събиране в Златоград“. 

В 70 на сто от общините е възможно и таксата за бизнеса да се изчислява на база количество, каза още Георгиева. 

От януари 2022 година се очаква водещата основа за изчисляване на такса смет да бъде количеството, като всяка община ще избира начина за отчитане на това количество, обобщи още Силвия Георгиева. Оттогава отпада данъчната оценка като основа за отчитане на такса смет.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16