Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в общините Трън и Струмяни

| обновено на 11.01.21 в 21:22
Снимката е илюстративна
Снимка: БНР, архив

Бедствено положение беше обявено днес в общините Струмяни и Трън - заради проливните валежи.

В частично бедствено положение са Перник и Радомир. Двойно е увеличено количеството вода, което се изпуска от язовир "Студена“.

Пазете хората щетите ще се оправят, това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си тази вечер в Пернишкото село Ярджиловци.

Това е населеното място, където заради преливането на реките Мещичка и Конска, има залети къщи и земеделски имоти. То е сред най-пострадалите от днешните наводнения в област Перник.

Наводнен двор в с. Ярджиловци (11.01.2021 г.)
След Перник и Трън частично бедствено положение обявиха и в община Радомир. То ще действа за  7 дни.

Обилните дъждове и започналото изпускане на язовир "Студена" нанесе щети и на територията на община Радомир.
В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи, каза кметът Пламен Алексиев:
"Струма" прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак днес получихме писмото, ние сме в същото положение от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конска и всичко идва при нас. Пробемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и така нататътк".
Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора.
https://www.facebook.com/kali.nikolova.967
Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци, посочи и кметът Станислав Владимиров:
"В град Батановци, махала „Андрейна”, там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля".
По-рано информация за случващото се даде и директорът на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов:
"В момента съм в Батановци. Имаме евакуирани около 10 жилищни постройки. Жителите са евакуирани. В четири от тях в дворовете им вече има вода, но това е хубавото, че към момента нивото се задържа в това положение, което е на реката, даже и пада по малко. В Трън се нормализират нещата. Водата се оттича. Нямаме вече критични точки там. Колегите са на места, където има наводнени пристройки и имоти и отводняват".
Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и местната власт ще продължат да следят обстановката в региона: "Продължаваме докато не се нормализират нещата. Ако трябва, ще се седи и една седмица, така че ние сме тук на терен", каза Борисов.
Село Ломница, община Трън (11.01.2021 г.)
Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

Работи се по отстраняване на щетите, каза по-рано директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.
„Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста.

Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала.

Град Трън

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява.

Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза още комисар Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24