Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Имунизация с втората пратка дози за работещи на първа линия в болниците в Ловешко

Снимка: БГНЕС

В област Ловеч започва имунизацията срещу Covid-19 на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози, предвидени за областта. В болниците в Ловеч и в Троян ще бъде проведена ваксинацията днес, а утре - в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен.

От втората пратка ваксини за имунизация на медицински и немедицински персонал на първа линия в Ловеч са доставени 205 дози, съобщи директорът на РЗИ д-р Анета Винева:

„Като се надяваме с тези количества да приключим обхващането на персонала от болниците и останалия от филиалите на Спешна медицинска помощ. Възможно е в последния момент някои от медицинския персонал в последния персонал да се е отказал заради заболяване или карантина, но пък сме създали готовност списъците да бъдат попълнени от стоматолози, фармацевти или от медицински специалисти от училищното и детското здравеопазване, които също са на първа линия“.

До момента желаещите да се имунизират в първата фаза на ваксинацията в областта са 718.

„Не определяме кой по напред да бъде ваксиниран. Всички лечебни заведения, както и регионалните колегии на общопрактикуващите лекари, на стоматолозите, на фармацевтите, на специалистите по здравни грижи са ни предоставили списъци, като първоначално сме започнали с тези, при които рискът е най-голям“.

Сформиран е и екип за контрол на имунизационния процес, за да не се допуснат злоупотреби.

От РЗИ имат готовност да започнат и втората фаза, като имунизират и персонала и потребителите на социалните услуги в областта. Желание за това са заявили 21% от персонала и 53% от потребителите.

Желание за имунизация срещу Covid-19 са заявили само 19 на сто от учителите и близо 16 на сто от непедагогическия персонал в учебните заведения.

Репортаж на Пламен Христов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15
Шон Вилануева

Екстремните спортове 8-14 февруари 2021

Удивителен успех в алпинизма - Шон Вилануева осъществи пълен траверс на Фиц Рой в Патагония, при това соло! 40-годишният белгиец повтори траверса, осъществен през февруари 2014 г. от Алекс Хонълд и Томи Колдуел (печелят “Златен пикел” за това), като добави още два върха към седемте, изкачени от двамата американци - или общо 9 върха, 5..

публикувано на 14.02.21 в 11:15

14.2.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.2.21

публикувано на 14.02.21 в 10:31