Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюлетинът за нивото на река Дунав се излъчваше 67 години по БНР

Снимка: Радио ВИДИН

В продължение на 67 години хидрологическият бюлетин за нивото на река Дунав звучеше всеки делничен ден след новините в 15.00 часа в ефира на Българското национално радио. Бюлетинът започва да се излъчва през 1949 година като задължение на страната ни по Дунавската конвенция. Същото правят във всичките 10 държави, през които реката има плавателен път. На 6 юни 2016 година прозвуча последният

В продължение на 40 години Ивайло Бойчев работи като хидролог. Вече е пенсиониран, както и бюлетинът му, но спомените му от службата са интересни. Първо получавали телеграми от всички дунавски държави и съответно изпращали международни телеграми за нивото до всички останали. После минали на телекс, а след това на компютър. И така до цифровите навигационни системи.

"Нашата грижа беше да измерим дебита, защото няма човешка дейност, която да мине без вода. От всички колеги, които са работили като хидролози, аз съм единственият, който е видял най-високите води и съм видял два пъти замръзването на река Дунав и големия лед в Тутракан - със самолети бомби хвърляха, защото бяха станали натрупвания от няколко метра", разказва Ивайло Бойчев.

Бюлетинът, който изготвяли хидролозите, бил от изключителна важност за тези, които са на реката. Като Николай Генчев - един от най-добрите познавачи на Дунав и автор на книги пътеводители по цялото му течение: 

"За някои това предаване може да се е струвало монотонно, за други скучно, но за нас, хората от водния транспорт, то беше ежедневно чакано, много интересно и много важно за нашата работа, защото зад фразите за нивото на реката в сантиметри се криеше разнообразният и динамичен свят на дунавското корабоплаване".

Все пак, през 21 век, когато на всеки в джоба има смартфон с интернет, бюлетинът по радиото е излишен.

"Това прилича малко на разказа на Николай Хайтов "Когато светът си събуваше потурите". Всичко се променя на този свят и то много бързо, а на река Дунав, особено след като влязохме в Европейския съюз, по различни програми бяха финансирани много големи проекти в модернизацията на всички средства, свързани с безаварийността на корабоплаването, неговата сигурност, неговата обезпеченост във всяко едно отношение и практически този бюлетин, който някога се излъчваше по радиото, сега влиза не само в сайта на управлението за поддържане и проучване на река Дунав, той влиза в огромна нова модерна система, която се нарича БУЛРИС - речната информационна система, в която по много канали върви информация, свързана с корабоплаването", подчерта Генчев. 

Река Дунав                Снимка: Радио Видин
Бюлетин има, но в компютрите на капитаните. И вероятно така трябва да е, макар често да забравяме, че България не е просто европейска държава, а Дунавска страна.

За капитаните на кораби като Цончо Цонев тази информация е била изключително важна:

"Знаейки нивото, ти можеш да прецениш можеш ли да минеш през определени критични участъци, каква дълбочина има там".

Не можем да коментираме с какво са свързвали тази информация хората, които живеят далеч от Дунава. За тези, обаче, чийто дом е на километър 495, хидрологическият бюлетин е особено важен.

Нещо повече - бюлетинът е станал и част от речника ни, жалон, който е сигурен ориентир за състояние и време. "Като кажат "без он", работата е зле!", казваше един приятел.

На хората в единствената извънстолична "Агенция за проучване и поддържане на река Дунав" им е тъжно. Директорът капитан Павлин Цонев е наясно, че тази информация вече е ненужна на корабоплаването, но му е мъчно: 

"Честно казано, мъчно ми е, защото първо, че е една традиция, освен това е като един лейбъл на Агенцията, всеки ден безплатно чуваш името си. Агенцията е 60 години на терена и това някак си те свързва. От една страна тази емоционалност, от друга страна технологично това може да стане по електронен път, което и го правим. Това е голямото предимство на сайта - вече можем да предложим и други форми на информация, не само като числа, които да показват какво е било нивото, но и визуално какъв участък му предстои да премине, какви условия има там".

Няма как лесно да се разделим с нещо, което е съществувало 67 години в ефира на Българското национално радио. Думи от бюлетина са станали част от поезията, от речника ни, от чувството ни за устойчивост. А самият бюлетин беше ежедневно делнично напомняне, че България е Дунавска страна.

"Да имаш една 60-годишна традиция за голяма част от западните страни е нищо, обичайно е да имаш, ние имаме. Не знам колко може да струва това всеки ден трима души да четат по един бюлетин, да, разходи са вероятно, но опираме до сферата на престижа, опираме до знаците, които ние самите излъчваме към себе си и към околните. Ето, в 15.00 часа Българското национално радио не споменава река Дунав. Река Дунав явно за мнозина от страната, като изключим тези покрай реката, е абсолютно непозната, направо им е ненужна, да не кажа, че някои може да се гнуси от мътните ѝ води, но тя е особен знак, защото реката ни свързва със сърцето на Европа и ако ние не гледаме към сърцето на Европа, то тогава накъде гледаме, накъде сме тръгнали“, подчерта проф. Ненов, директор на музея в Русе. 

Може да е вярно, че тийнейджърите предпочитат други радиостанции, но и най-малките знаят, че нивото на река Дунав се измерва в сантиметри. Споменът за това, за интонацията на говорителите, за красивото изброяване на българските градове с френско ударение, ще останат у нас завинаги. Толкова дълго, колкото Бог ни е отредил да се радваме на прекрасния Дунав. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16

Магдалена Делева: Подкрепяме само кампании с дарителски сметки

„ Преди да подкрепим една кампания искаме медицински документи за болния пациент и ако тя има дарителска сметка, тогава я включваме на нашата страница за подкрепа “, каза в „Преди всички“ Магдалена Делева от групата " Плетем за българските деца", в която десетки жени плетат приказни герои, а средствата отиват за различни каузи чрез групата..

публикувано на 12.01.21 в 10:36

„Кутия на доброто” навърши 3 години

„Кутия на доброто” е рубрика за добри новини и добротворчески проекти. Тя беше вдъхновена от репортаж на кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова за 11-годишния /тогава/ Александър Симеонов от възрожденския град Елена, определян като медицинско чудо след като с уроци по цигулка и обичта на две жени преборва парализа. „Кутия..

публикувано на 11.01.21 в 23:56

Мездра по пътя на Балчик в забраната на 5G мрежата

Мездра забрани разполагането, ползването, поддържането и развитието на 5G мрежа и на съоръженията към нея на територията си. Така северозападният град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията . Вносител на предложението е общинският съветник Радослав Маринов от местната коалиция на..

публикувано на 11.01.21 в 12:12

„Ранобудното петленце“ по БНР вдъхновява детската аудитория

Поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължава с историята на „Ранобудното петленце“ - рубриката за детски приказки , възпитала поколения деца в любов и добродетелност. Това наследство е съхранено и до днес, като продължава да въздейства, образова и забавлява съвременните деца...

публикувано на 11.01.21 в 10:47