Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР предупреди за въоръжени протести при встъпването в длъжност на Байдън

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон до 24 януари

| обновено на 12.01.21 в 13:17
Членове на Националната гвардия зад ограда, която опасва Капитолия.
Снимка: БТА

Федералното бюро за разследване на Съединените щати предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън. Ситуацията в страната остава напрегната след щурма на Капитолия миналата седмица

Според вътрешен бюлетин на ФБР, цитиран от телевизия Ей Би Си Нюз, най-малко една радикална групировка е призовала за щурмуване на правителствени и федерални институции в цялата страна в дните преди и на самата дата на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън - 20 януари.

Затова и американските власти решиха да започнат шест дни по-рано засилването на мерките за сигурност. До церемонията разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът разреши разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия. Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията.

За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в Министерството на отбраната. 

Вчера президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в столицата до 24 януари, което дава право на силите за сигурност да действат, за да избегнат заплаха или катастрофа.

Това стана след оставката на изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф. Според американските медии решението на Улф е следствие от щурма на Капитолия.

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти,  демократите в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт срещу Тръмп именно заради погрома над Капитолия.

Така той може да стане първият в историята американски президент, за когото Камарата на представителите гласува импийчмънт два пъти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Американското общество няма нужда от повече разединение

„ За мен е неправилен ход както да се върви към импийчмънт на президента Доналд Тръмп, така и до използването на 25-та поправка за отстраняването му, защото не от това има нужда в момента американското общество , което е много жестоко..

публикувано на 12.01.21 в 10:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина...

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство веднага след като го получат.  Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се..

публикувано на 15.07.24 в 09:17