Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Гласуването в два последователни дни е неприемливо

Снимка: Иван Русланов, БНР

Когато говорим за въвеждане на нови начини за гласуване, или на нови регулации изобщо, има няколко основни принципи. Да се вземе предвид как обществото е гласувало до момента, какво е доверието на гражданите в различните форми на гласуване и какъв е политическият консенсус“. Това подчерта пред БНР експертът по изборен процес Даниел Стефанов. 

Според него гласуването в два последователни дни е неприемливо заради недоверието на българите към изборния процес и оставянето на урните за една нощ ще създаде още повече съмнения. 

„По повод гласуването по пощата - този метод лежи на силни институционални механизми. Трябва да имаме добре работеща пощенска служба. Не съм сигурен, че Български пощи имат капацитет за това. Трябва да имаме предвид дали нашата изборна администрация може да поеме такова гласуване заради трудната логистика. ЦИК не е цяла институция, а събрани 20 човека без нужната администрация, дори без познания в някои области, повечето от тях са юристи, имат познания по изборния процес, но не могат да се справят със сложна логистика... ЦИК трябва да повиши капацитета си“. 

В предаването „Нещо повече“ Стефанов поясни: 

По-голямата част от проблемите в изборния процес идва от секционните избирателни комисии. Не съм сигурен, че слагането на камери ще реши проблема. Според мен много трудно ще се съберат 60 000 души за членове на СИК заради по-голям риск от заразяване, заради 24-часово напрежение и то за символично заплащане, плюс няколко часа да са под видеонаблюдение“. 

Гласуването с преносима урна е възможно бързо да се узакони, а и е най-лесното решение за карантинираните гласоподаватели, смята експертът: 

ЦИК и правителството трябва да обсъдят поне още един авариен вариант за гласуване на тези хора, защото тези около 200 допълнителни избирателни комисии ще бъдат избрани трудно“. 

Интервюто с Даниел Стефанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи..

публикувано на 30.07.24 в 15:16
Деница Сачева

Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство, срещите са добра основа за следващото НС

Многократно сме казали, че няма да подкрепяме други мандати, освен първия, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева преди началото на заседанието на Комисията по европейски въпроси. При първия мандат предложихме всички тези срещи, припомни тя. По думите ѝ е хубаво да има диалог, да се провеждат срещи...

публикувано на 30.07.24 в 14:53

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър Джартов. Два самолета от планината Славянка са пренасочени към Малешево и са направили обливания в..

публикувано на 30.07.24 в 14:14
Мая Манолова

Мая Манолова: Трябва да се затвори страницата на разделението, обидите и разправиите в лявото!

"Трябва да се затвори страницата на разделението, обидите, крамолите и разправиите в лявото! Време е за преглъщане на егото в името на една обща цел". За това призова в ефира на БНР Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България". " Корнелия Нинова имитираше ляво обединение. Сега са поканени всички леви, социалдемократи и зелени. В Стара..

публикувано на 30.07.24 в 14:12