Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дневен ред е резолюция:

В Конгреса: Призив към Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се Камарата на представителите в американския Конгрес да гласува днес резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на президента Доналд Тръмп. Демократите обвиняват Тръмп в подстрекаване на щурма на Капитолия миналата седмица, при който загинаха петима души.

Резолюцията настоява Пенс да използва правомощията си за свикване на кабинет за отстраняване на Тръмп заради неспособността му да се справя със задълженията на президент.

В документа се казва, че Тръмп е окуражавал протестите в своя полза миналата седмица и е пренебрегнал призиви за бързо заклеймяване на действията на своите привърженици.

Посочени са и неколколкократните опити на Тръмп да представи изборите за президент като нелегитимни с отхвърлени на няколко инстанции твърдения за широкоразпространени измами.

При отстраняване на Тръмп с 25-ата поправка до изтичане на мандата му длъжността би била поета от Пенс.

Вицепрезидентът не е дал индикации, че би застанал зад планове за отстраняване на Тръмп от власт.

Демократите също са завели и резолюция за импийчмънт с обвинение спрямо Тръмп, че е подстрекал метеж.

При липса на отговор от Пенс в рамките на 24 часа Камарата на представителите възнамерява да пристъпи към процеса за импийчмънт.

Последната дума за отстраняване на Тръмп ще има Сенатът, където демократите нямат необходимото квалифицирано мнозинство.

В първите си публични коментари за намеренията на демократите да го подложат на импийчмънт заради нахлуването на негови привърженици в сградата на Конгреса Доналд Тръмп определи инициативата им като "абсолютно нелепа".

Президентът отказа да отговори на въпроса дали ще подаде оставка, както го призоваха двама сенатори от Републиканската партия, но повтори, че не иска насилие.

„Не искаме насилие, абсолютно никакво насилие… А за импийчмънта - това е продължение на най-големия лов на вещици в историята на политиката. Това е смешно и предизвиква само гняв“, каза Доналд Тръмп.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков.  "В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58