Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Снори от Базовия лагер на К2: Пренаселено е, но работим заедно

Снори и Садпара - баща и син
Снимка: Джон Снори



Дългочаканият прозорец от време, подходящо за изкачвания по реброто Абруци към връх К2, настъпи и членовете на четирите експедиции там започнаха отново да се придвижват по маршрута. Няколко десетки души чакаха в Базов лагер да стихнат бурните ветрове, чиято скорост на моменти достигаше 120 км/ч. Наред с неколцината опитни алпинисти, този сезон на К2 има почти всякакви хора от цял свят - от бивши професионални спортисти до младежи на 20 години, с различно ниво на подготовка, различен опит, всички - с една обща мечта и цел, К2. Сред тях е и българинът Атанас Скатов.


В момента под К2 е доста пренаселено, каза в интервю за БНР от Базовия лагер исландецът Джон Снори. Той, пакистанецът Али Садпара и 20-годишният му син Саджид Садпара бяха първите, които пристигнаха там и започнаха работа на терен. За Снори това е втори опит за зимно изкачване на К2 след миналогодишната му експедиция там.


Интервю на Таня Иванова:

Коя е най-голямата височина, до която сте достигали в аклиматизацията си и как върви този процес?

6600 метра. До момента съм прекарал две нощи в Лагер 2, преди това - две нощи в Лагер 1 и две нощи в Преден базов лагер.

Как Ви се струва времето тази година? Четох за минус 40 градуса температури, а тепърва ще става по-студено...

Да, много са ниски температурите тук. В Лагер 2 бяха около минус 40, при ветрове със скорост 40 км/ч.

Как върви общуването с другите експедиции? Правите ли срещи, на които да решавате заедно кой, къде и кога да ходи, или всеки решава сам за себе си? Защото, например, в Лагер 1 има място едва за няколко палатки.

Така е. Малко е сложно, защото сме между 50 и 70 души, които се движим из планината. И когато беше голямата ротация, някои от членовете на експедициите спяха в Преден базов лагер, други - в Японския лагер, който се намира малко по-долу от Лагер 1, където пък бяха друга част от хората. Така че беше доста пренаселено. В Лагер 1 ние можем да опънем само 4-5 палатки. Но всички са щастливи и се опитват да работят заедно, долкото това е възможно. Вярвам, че ако работим добре заедно, ще имам повече успех.

Снори и Садпара

Кой ще опъне въжетата до по-високите лагери?

Ние, с Али Садпара и неговият син фиксирахме до ледопада и до Лагер 1, занесохме и 700 метра въже в Лагер 2. От Лагер 1 до Лагер 2 и малко по-нагоре фиксира екипът на Мингма Джи, а после и екипът на Нирмал Пурджа. От Севън съмит изпратиха трима шерпи, които да се опитат да опънат въжета до Лагер 3, но времето се развали. Така че, опитваме се да си сътрудничим всички екипи, нагоре, след Лагер 4 ще работим заедно - по участъците “Гърлото на бутилката”, серака и до върха. До момента времето ни позволи да фиксираме само до 6900 м.

Защо решихте да започнете експедицията си преди 21 декември, когато започва астрономическата зима?

Добър въпрос. По няколко причини. Първо, миналата зима бях също на експедиция тук и дойдох през януари, много трудно стигнахме до Базов лагер. Отне ни 9 дни да стигнем от Асколи до Базовия лагер, заради обилен сняг и лошо време. Ето защо реших да дойда най-рано тази година. Второ, историята показва, че джетстриймът, силният вятър, характерен за района, обикновено стихва в средата на януари, така че исках да съм подготвен, аклиматизиран, да сме фиксирали парапети и да мога да използвам този прозорец в средата на януари.

Тогава ли се очаква да е атаката на върха?

Това показва историята - в средата на януари стихват ветровете и после, в края на месеца отново стават много силни. Чакаме такъв прозорец.

Базов лагер К2

Г-н Снори, студът на К2, този джетстрийм са едни и същи от десетилетия. На какво разчитате сега - по-добра екипировка, в сравнение с миналото, промени в климата, какво?

Мисля, че екипировката е една и съща, но разчитаме на това, че ще имаме фиксирани парапети до Лагер 3 най-малкото, а дори до Лагер 4, когато вятърът стихне. Това е големият проблем тук - условията в планината, мощният вятър, най-ниската скорост, която съм виждал, е 20 км/ч. Трябва да бъдем мъдри и да уважаваме Майката Природа.


Интервюто с Джон Снори можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14