Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джон Снори от Базовия лагер на К2: Пренаселено е, но работим заедно

Снори и Садпара - баща и син
Снимка: Джон СнориДългочаканият прозорец от време, подходящо за изкачвания по реброто Абруци към връх К2, настъпи и членовете на четирите експедиции там започнаха отново да се придвижват по маршрута. Няколко десетки души чакаха в Базов лагер да стихнат бурните ветрове, чиято скорост на моменти достигаше 120 км/ч. Наред с неколцината опитни алпинисти, този сезон на К2 има почти всякакви хора от цял свят - от бивши професионални спортисти до младежи на 20 години, с различно ниво на подготовка, различен опит, всички - с една обща мечта и цел, К2. Сред тях е и българинът Атанас Скатов.


В момента под К2 е доста пренаселено, каза в интервю за БНР от Базовия лагер исландецът Джон Снори. Той, пакистанецът Али Садпара и 20-годишният му син Саджид Садпара бяха първите, които пристигнаха там и започнаха работа на терен. За Снори това е втори опит за зимно изкачване на К2 след миналогодишната му експедиция там.


Интервю на Таня Иванова:

Коя е най-голямата височина, до която сте достигали в аклиматизацията си и как върви този процес?

6600 метра. До момента съм прекарал две нощи в Лагер 2, преди това - две нощи в Лагер 1 и две нощи в Преден базов лагер.

Как Ви се струва времето тази година? Четох за минус 40 градуса температури, а тепърва ще става по-студено...

Да, много са ниски температурите тук. В Лагер 2 бяха около минус 40, при ветрове със скорост 40 км/ч.

Как върви общуването с другите експедиции? Правите ли срещи, на които да решавате заедно кой, къде и кога да ходи, или всеки решава сам за себе си? Защото, например, в Лагер 1 има място едва за няколко палатки.

Така е. Малко е сложно, защото сме между 50 и 70 души, които се движим из планината. И когато беше голямата ротация, някои от членовете на експедициите спяха в Преден базов лагер, други - в Японския лагер, който се намира малко по-долу от Лагер 1, където пък бяха друга част от хората. Така че беше доста пренаселено. В Лагер 1 ние можем да опънем само 4-5 палатки. Но всички са щастливи и се опитват да работят заедно, долкото това е възможно. Вярвам, че ако работим добре заедно, ще имам повече успех.

Снори и Садпара

Кой ще опъне въжетата до по-високите лагери?

Ние, с Али Садпара и неговият син фиксирахме до ледопада и до Лагер 1, занесохме и 700 метра въже в Лагер 2. От Лагер 1 до Лагер 2 и малко по-нагоре фиксира екипът на Мингма Джи, а после и екипът на Нирмал Пурджа. От Севън съмит изпратиха трима шерпи, които да се опитат да опънат въжета до Лагер 3, но времето се развали. Така че, опитваме се да си сътрудничим всички екипи, нагоре, след Лагер 4 ще работим заедно - по участъците “Гърлото на бутилката”, серака и до върха. До момента времето ни позволи да фиксираме само до 6900 м.

Защо решихте да започнете експедицията си преди 21 декември, когато започва астрономическата зима?

Добър въпрос. По няколко причини. Първо, миналата зима бях също на експедиция тук и дойдох през януари, много трудно стигнахме до Базов лагер. Отне ни 9 дни да стигнем от Асколи до Базовия лагер, заради обилен сняг и лошо време. Ето защо реших да дойда най-рано тази година. Второ, историята показва, че джетстриймът, силният вятър, характерен за района, обикновено стихва в средата на януари, така че исках да съм подготвен, аклиматизиран, да сме фиксирали парапети и да мога да използвам този прозорец в средата на януари.

Тогава ли се очаква да е атаката на върха?

Това показва историята - в средата на януари стихват ветровете и после, в края на месеца отново стават много силни. Чакаме такъв прозорец.

Базов лагер К2

Г-н Снори, студът на К2, този джетстрийм са едни и същи от десетилетия. На какво разчитате сега - по-добра екипировка, в сравнение с миналото, промени в климата, какво?

Мисля, че екипировката е една и съща, но разчитаме на това, че ще имаме фиксирани парапети до Лагер 3 най-малкото, а дори до Лагер 4, когато вятърът стихне. Това е големият проблем тук - условията в планината, мощният вятър, най-ниската скорост, която съм виждал, е 20 км/ч. Трябва да бъдем мъдри и да уважаваме Майката Природа.


Интервюто с Джон Снори можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15
Шон Вилануева

Екстремните спортове 8-14 февруари 2021

Удивителен успех в алпинизма - Шон Вилануева осъществи пълен траверс на Фиц Рой в Патагония, при това соло! 40-годишният белгиец повтори траверса, осъществен през февруари 2014 г. от Алекс Хонълд и Томи Колдуел (печелят “Златен пикел” за това), като добави още два върха към седемте, изкачени от двамата американци - или общо 9 върха, 5..

публикувано на 14.02.21 в 11:15

14.2.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.2.21

публикувано на 14.02.21 в 10:31