Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Снимка: БГНЕС

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си?

Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни набези, трябва да имаме и своята сигурност да напуснем сградата при нужда“, коментира пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциация „Етажна собственост“. 

Заключването с чип е нещо полезно на фона на ширещите се кражби. Хубаво е вратите да се подменят със здрави метални такива, с криптирани чип системи, които не могат да се копират, за да имат хората сигурност. От вътрешната страна на входната врата обаче следва да има дръжка или бутон за безпрепятствено излизане, обясни Павел Миланов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Въпросът е като трябва да излезе от входа, какво се случва. Може земетресение, всичко се случва по нашите ширини в последно време. Трябва по най-бързия начин да се излезе, затова е хубаво с бутон, а не с чипове да се излиза от сградата. Не всеки може да има чип в този момент и да не може да напусне, което е недопустимо.“  

Това би следвало да е регламентирано, но не се извършва контрол от „Пожарна безопасност“, посочи Павел Миланов. Пожарната не е задължена да извършва всяка година проверка на противопожарната система във входовете, уточни той.

„Второто направление е, че само за жилищните обекти, когато бъде подаден сигнал, се извършва проверка. Говорим за жилища, не говорим за общи части. Така и не намираме какъв е регламентът за контрол върху общите части по отношение на например пожарна безопасност.“

Снимка: БГНЕС

Жилищните сгради от по-старото строителство са проектирани с два входа. На много места обаче вторият вход на блока е затворен или се ползва за нещо друго и рискът е сериозен, ако се случи нещо, предупреди Миланов.

Чиповете за асансьорите се слагат най-вече за притискане на некоректните платци на таксите. По закон и като съдебна практика обаче се смята за недопустимо да се ограничава достъпът до жилището, отбеляза още той.

Ако към чипа на асансьора се добави и заключването на етажите, става вече доста сложно. При кризисна ситуация трябва да можем да ползваме стълбището, заяви Миланов.  

„Това са надеждни системи, които вършат добра работа. Просто трябва да се спазват определени изисквания за наша безопасност. Техниката е добре дошла в общите части, тя може да  бъде много полезна. Трябва да се предвиждат и кризисните ситуации. Неслучайно като се ползва заключваща система с магнит, се поставя и акумулатор, който при спиране на електричеството да задържи вратата затворена. Но пък при кризисна ситуация трябва да може да бъде изключен, да се спре захранването, за да не остане вратата затворена“, изтъкна още Павел Миланов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Метеорити, показани от Георги Пенев пред

Може ли да се посадят растения в прах от метеорити

"Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах . Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим..

публикувано на 23.01.21 в 11:38

„Хоризонт“ - отговорност и сбъдната мечта

За повечето от работещите в „Хоризонт“ това не е просто работа независимо дали са зад микрофона в студиото, на звукорежисьорския пулт, или си в кореспондентския пункт в страната. „Хоризонт“ е отговорност, призвание, предизвикателство, мисия, да работим за хората и обществото. „Хоризонт“ просто е сбъдната мечта и дори любов. За любовта..

публикувано на 22.01.21 в 16:34
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17