Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Снимка: БГНЕС

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си?

Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни набези, трябва да имаме и своята сигурност да напуснем сградата при нужда“, коментира пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциация „Етажна собственост“. 

Заключването с чип е нещо полезно на фона на ширещите се кражби. Хубаво е вратите да се подменят със здрави метални такива, с криптирани чип системи, които не могат да се копират, за да имат хората сигурност. От вътрешната страна на входната врата обаче следва да има дръжка или бутон за безпрепятствено излизане, обясни Павел Миланов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Въпросът е като трябва да излезе от входа, какво се случва. Може земетресение, всичко се случва по нашите ширини в последно време. Трябва по най-бързия начин да се излезе, затова е хубаво с бутон, а не с чипове да се излиза от сградата. Не всеки може да има чип в този момент и да не може да напусне, което е недопустимо.“  

Това би следвало да е регламентирано, но не се извършва контрол от „Пожарна безопасност“, посочи Павел Миланов. Пожарната не е задължена да извършва всяка година проверка на противопожарната система във входовете, уточни той.

„Второто направление е, че само за жилищните обекти, когато бъде подаден сигнал, се извършва проверка. Говорим за жилища, не говорим за общи части. Така и не намираме какъв е регламентът за контрол върху общите части по отношение на например пожарна безопасност.“

Снимка: БГНЕС

Жилищните сгради от по-старото строителство са проектирани с два входа. На много места обаче вторият вход на блока е затворен или се ползва за нещо друго и рискът е сериозен, ако се случи нещо, предупреди Миланов.

Чиповете за асансьорите се слагат най-вече за притискане на некоректните платци на таксите. По закон и като съдебна практика обаче се смята за недопустимо да се ограничава достъпът до жилището, отбеляза още той.

Ако към чипа на асансьора се добави и заключването на етажите, става вече доста сложно. При кризисна ситуация трябва да можем да ползваме стълбището, заяви Миланов.  

„Това са надеждни системи, които вършат добра работа. Просто трябва да се спазват определени изисквания за наша безопасност. Техниката е добре дошла в общите части, тя може да  бъде много полезна. Трябва да се предвиждат и кризисните ситуации. Неслучайно като се ползва заключваща система с магнит, се поставя и акумулатор, който при спиране на електричеството да задържи вратата затворена. Но пък при кризисна ситуация трябва да може да бъде изключен, да се спре захранването, за да не остане вратата затворена“, изтъкна още Павел Миланов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57