Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчетата от „Hayes & Y“ очакват максимални позитиви от участието си на фестивала „Eurosonic Noordeslag 2021“

Hayes & Y
Снимка: AchographY

За инди поп групата „Hayes & Y“ 2021 година трябваше да започне с пътуване до нидерландския град Грьонинген, където ежегодно се провежда фестивала „Eurosonic Noordeslag (ESNS)“. Никой не предполагаше, че Covid пандемията ще осуети намеренията на организаторите и участниците за традиционните концерти на живо. Това наложи „Eurosonic Noordeslag 2021“ да се проведе виртуално. 

В новите условия всички участници трябваше да заснемат видео с определено времетраене. Мини видео концертите ще се излъчат от 13 до 16 януари, програмата е публикувана на сайта на фестивала „ESNS“. Виртуалната изява на групата „Hayes & Y“ е на 14 януари на виртуална сцена 4, от 21.25 часа, на сайта ESNS 04. 

Въпреки че срещата на живо с публиката отпадна, музикантите от „Hayes & Y“ са в постоянен контакт с феновете си и непрекъснато получават емоционални отзиви от тях. 

В интервю за предаването „Бъди какъвто си“ фронтменът Благослав Анастасов разказа: „Организаторите на „Eurosonic“ вероятно са чакали до последния момент, да видят дали все пак не могат да проведат концертите. Затова разполагахме с много малко време, да заснемем видеоклипа. Малко бяха и студиата, които работеха в Манчестър, почти всички бяха затворени, заради пандемията. Успяхме да намерим студио в последния момент. Заложихме на песни, които смятаме, че са най- добрите ни изпълнения на живо, такива, в които сме най- уверени. Видеото и аудиото изработиха от една местна компания от Манчестър. За нас е страхотно да сме заедно с много други европейски артисти в тази платформа. Някои от тях знаем и следим, така че при всички положения ще извлечем максималните позитиви от това участие.“

„Hayes & Y“ се появи на българската музикална сцена преди около 12 години. Тя е създадена от съучениците от Първа английска езикова гимназия в София- Благослав Анастасов- водещ вокал и ритъм китара, Радослав Лозански- китара и синтезатори, Ивайло Делев- бас. След успешни изяви в България, тримата решават да развива кариерата си във Великобритания. Първоначално избират Лондон, по- късно се местят в Манчестър и се установиха трайно там. Към състава се присъедини финландецът Денис Холбек, който е зад барабаните. От няколко години четиримата от „Hayes & Y“ планираха да участват в конкурса за нова българска песен „Пролет“ на БНР, чиято голяма награда е участие на фестивала „Eurosonic“. За изданието през 2020 г., „Hayes & Y“ създадоха песента „Call the police“ и бяха избрани единодушно от селекционния екип да представят страната ни на фестивала „Eurosonic Noordeslag (ESNS)“.

Посетете сайта esns.nl, вземете своя безплатен билет и бъдете с момчетата от „Hayes & Y“ на виртуалната сцена ESNS 04 на 14 януари 2021 година от 21:25 часа.

Цялото интервю с фронтмена Благослав Анастасов можете да чуете в приложения аудиофайл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49