Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Гласуването по пощата ще реши много проблеми на изборите

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

"Знам състоянието на българските пощи, но гласуването по пощата ще реши много проблеми на избори в условията на пандемия". Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Тя уточни, че управляващите трябва да погледнат по-сериозно на предложението им:

"В условията на епидемия, хората ще бъдат относително затворени и близко до своя постоянен адрес и постоянното място за гласуване. Гражданинът ще заявява с формуляр или по интернет на органите на местната власт, че желае да гласува по пощата. Заявява данните си и местната администрация, в един срок, който законодателят ще определи, му изпраща бюлетина и пликове - един за бюлетината и един за нов формуляр с личните данни, които се вписват в избирателния списък. Запечатва това в другия плик и го пуска, като в местата за гласуване се поставят големи кутии или контейнери, в които да се пускат тези пликове. ... Пощенски служител да бъде на място и да отваря кутията за поставяне на пликовете в нея, да взема пликовете, да ги щампира с датата и ги разпределя на съответните секции. Изборните комисии отварят пликовете, маркират лицето, отбелязват го в избирателните списъци, че е гласувало по пощата, по личните му данни удостоверява, че е същото лице от списъка".

По думите ѝ трябва да бъде позволено един човек от семейство да пусне пликовете с вота и на другите членове, които имат право на глас.   

Дончева беше категорична, че тайната на вота гарантирано ще бъде опазена с този начин на гласуване по пощата и даде пример с явяване на изпити при подобен алгоритъм с два плика, в единия от които са личните данни на конкретния човек.

За гласуването на българите в чужбина лидерката на "Движение 21" уточни, че предлагат да бъде по "нормалната поща", като трябва да се уточни къде ще се събират пликовете - в посолствата ли, или в местата, където са открити секции:

"Иначе просто ще забраним на живеещите в чужбина да гласуват", коментира тя. 

Средата на април е разумен период за провеждане на парламентарните избори, посочи Татяна Дончева.

Интервюто на Диана Янкулова с Татяна Дончева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Татяна Дончева в студиото на “Неделя 150“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 представители на извънпарламентарни партии.

Президентът се консултира с още три партии за парламентарния вот

В рамките на консултациите за насрочване на изборите президентът Румен Радев разговаря с представители на три извънпарламентарни партии. Част от предложенията им бяха: възможност да се гласува по пощата, а парламентарният вот да бъде в средата на..

обновено на 13.01.21 в 18:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия..

публикувано на 13.07.24 в 13:46
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай..

публикувано на 13.07.24 в 12:20