Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетели сме на своеобразен политически махмурлук в САЩ

Любомир Кючуков: Тръмп е следствие от дълбоката криза, а не причина за нея

Процедурата по импийчмънт го превръща в жертва на политическо отмъщение и не помага на Байдън, смята анализаторът

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

В продължение на 4 години САЩ – това беше Тръмп. Гледката не беше особено вдъхновяваща. Днес мотото е: Тръмп – това не е САЩ, но това в най-добрия случай е само наполовина вярно, с оглед дълбоко разделената Америка. Това, на което сме свидетели в момента, е своеобразен политически махмурлук. И докато за някои това означава преосмисляне, то други се изкушават да продължат.“ Този коментар направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков.

Снимка: БТА

Кючуков смята, че най-видимото бягство от наследството на Тръмп е в част от ръководството на Републиканската партия. Това обаче увеличава риска от партийно разцепление, защото допълнително ще екстремизира онези привърженици на Тръмп, които останат лоялни, „а те едва ли ще са пренебрежимо малцинство от тези 75 милиона, които гласуваха на изборите“, отбеляза анализаторът.

Бягство от Тръмп – това като че ли е политическата доминанта в САЩ през последната седмица, бягство повсеместно – на медии, на социални платформи, на бизнеси, подкрепяли Тръмп, на институции и политици. Всичко това на фона на една друго бягство – на Тръмп от отговорност“, коментира Любомир Кючуков в предаването „Преди всички“.

Гласуването в Камарата на представителите в Конгреса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп броени дни преди края на мандата му е било предварително ясно заради мнозинството на Демократите, посочи Кючуков, който определи идеята като „очевидно политически акт, който има демонстративен характер“.

„Трябва да се има предвид самата процедура. Камарата на представителите играе ролята на „прокурор“, тя повдига обвинението, докато Сенатът играе ролята на „съд“ – той е този, който решава има ли престъпление или няма, а в Сената знаем, че е необходимо мнозинство от 67 гласа от всичките 100 сенатори – нещо, което е трудно постижимо, дори отчитайки факта, че редица републиканци подсказаха, че биха гласували за импийчмънт.“

Доналд Тръмп, януари 2021 г.   Снимка: БТАПроцедурата по импийчмънт вади Доналд Тръмп от ролята на подстрекател и го превръща в жертва на политическо отмъщение, подчерта Любомир Кючуков. „А от друга страна тези действия не подпомагат Байдън, който ще бъде принуден да търси пътища за преодоляване на дълбокото разделение в обществото, а сегашните дебати допълнително наливат масло в огъня.“

Би било наивно и опростенческо да се смята, че с излизането на Тръмп от властта изведнъж всичко става розово, изтъкна анализаторът.

Основният въпрос е дали Тръмп е отклонение или закономерно явление. Аз по-скоро смятам, че той е следствие, резултат от по-дълбоки кризисни процеси, а не причина за тях. Да, той катализира и екстремизира тези процеси, но кризата е достатъчно дълбока.“

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17