Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

One Book Bookstore: Прът в колелото на многотията

Книжарница, в която се продава само една книга? Да, има такова нещо.

2
Изглед отвътре в One Book Bookstore

мотото на One Book Bookstore

НЯМАШ ИЗБОР
Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател. Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София. 
„Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на спокойствие. Без да бързаш. Ще разбера, ако изборът е твърде голям и ти е трудно да си харесаш нещо“ . С тези, пропити със закачлив сарказъм, думи ни посреща Йордан.

Изглед отвътре в One Book Bookstore

Концепция за анти(многотия)
Ние оставаме в стилистиката и му задаваме въпрос, който никой никога, при никакви обстоятелства, не му е задавал - „Как се роди идеята?“ 
Отговаря ни: „Спонтанно и без много да му мисля се втурнах в това нещо. То е резултат от наблюдението ми върху ежедневието ни. Всички ще се съгласим, че то е доста пренаситено с информация, със случки, с продукти, с каквото се сетите. Човек просто има страшно много неща, може би твърде много. Често в тази многотия се губят не само книжни заглавия, но и много добри примери, идеи, хора. Това е моят отговор на тази многотия и шумотевица.“
Йордан Радичков-внук казва още, че по този начин иска да покаже ЕДНО нещо, на което хората може би не са обърнали внимание. 
Не беше нарочно
Книжарницата отваря врати на 10 ноември. „Не беше нарочно, просто така се случи. Но пък е някаква допълнителна шега към цялото нещо“, обяснява ни Йордан. 
„Това, което най-много ме радва е, че много бързо хората схванаха шегата. В крайна сметка има и някаква закачка в цялото нещо“, допълва той и ни обяснява за мотото на книжарницата, което е измислил - НЯМАШ ИЗБОР. По думите му хората са реагирали доста позитивно. Приятели му казвали, че звучи малко агресивно. Според Йордан обаче това е „адекватна закачка с времето, в което живеем“. 

Слово и илюстрация в ЕДНО
Йордан Йовков-внук ни казва, че търси непреходна литература - „стойностни книги, които имат капацитета и са написани така, че могат да задават много въпроси и да отварят широк разговор“. Освен едната книга, в пространата винаги присъства и художникът, работил по изданието. 
До момента в One Book Bookstore са представяни две книги: „Спомени за коне“ от Йордан Радичков с художник Ива Димитрова и книгата на Йордан Йовков „Чифликът край границата“ с художник София Попйорданова. В момента на рафтовете е романът „Прашка“ на Йордан Радичков.

Една от книгите, които са се продавали в книжарницата, както и принтове на художничката Ива Димитрова.

Радичковият „Януари“
Никак не е случайно, че в първия брой на „Изотопия“ за януари 2021 г. ви представяме именно това арт пространство. Януари е месецът на Радичков, както е и заглавието на едноименна негова пиеса.
Отваряйки приказка за дядо му, питаме Йордан - Какво би казал Радичков за книжарницата ти, в която се продава само една книга? 
„Това е много лоша идея, но много се радвам, че моя книга стои тук“, би казал големият писател, предполага внукът му.
През последните две години Йордан организира събития, свързани с личността и творчеството на Радичков именно през януари. Казва, че това е месецът на Радичков, защото е силно вкоренен в творчеството му, именно заради едноименна пиеса. 
Тази година се очаква да бъде представен филмът „Януари“ на режисьора Андрей Паунов, отбелязва още Йордан. 
Поискахме му новина, ето ЕДНА
Интересно откритие е направил Йордан Радичков-внук: „Открих един много интересен запис. Една касетка, която успях да дигитализирам. Това е разговор на Йордан Радичков с читатели, проведен някъде през 90-те години. Предполагам, че ще представлява интерес за хората.“ Чакаме да чуем с интерес съдържанието на записа. За финал питаме за бъдещите творчески планове.
Коя ще е порЕДНАта? Тайна...
От гръмките, но същевременно загадъчни постове на фейсбук страницата на One Book Bookstore става ясно, че нещо ще се случи. Но не можем да разберем подробности за събитието, което ни очаква след седмица две. Йордан също го запазва в тайна, засега.
„Ще има една книга и една картина“ - само това успяваме да изкопчим от него. 
А вие може да изкопчите още информация, като чуете цялото интервю с Йордан Радичков - внук в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишната Никол Петрова е победител в инициативата „Посланик за един ден“

Как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19, ако имахте шанса да сте посланик за един ден и кои биха били приоритетите ви? На тези въпроси отговаряха кандидатите за участие в инициативата „Посланик за един ден“, която се проведе за поредна година у нас.   Кандидатите са момичета на възраст между 14 и..

публикувано на 06.03.21 в 18:00

В Силистра продават мартеници с благотворителна цел

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завърши областният конкурс "Мартеници гигант“, обявен от Информационен център "Читалища". Изработените от читалищни дейци мартеници се разпродават на търг, а средствата ще бъдат в полза на семейства със социални проблеми.  Мартениците-гигант са изложени в..

публикувано на 06.03.21 в 14:25
Даниел Богдански

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България. Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва..

публикувано на 05.03.21 в 17:08
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото,..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го правят.  Запален съм по пеенето от 3-4 годишен, но по-професионално започнах да се занимавам от..

публикувано на 03.03.21 в 11:05