Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“.

По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

80 на сто от хората, посочващи, че имат роднини зад граница, от които получават средства за препитание, казват също и че не могат без тези средства. Тук се очертават два аспекта по темата: първо най-младите – между 18-29 години и най-възрастните казват, са зависими от тези помощи.

За младите хора е специфично, че това е един от стоперите им да заминат в чужбина, тоест тези икономически емигранти, освен че подпомагат близките си, успяват и да задържат младите хора от емиграция“, поясни Евелина Славкова.

Снимка: ЕПА/БГНЕС„Това са един вид социален инвеститор. А също и още един акцент за младите хора – част от тях обаче имат и липса на контрол от страна на родителите и последствията са пагубни – тези деца не завършват училище, не се развиват. Те получават добра сума от своите родители от чужбина и не искат и да работят, защото едни 500 евро им стигат, те не искат да работят за минимална работна заплата, но пък стават и маргинални личности.“

Има и друга група емигранти, които заминават заради по-добрите условия на живот и стандарт.

Според изследването само 6 на сто биха емигрирали заради политически причини.

„27 на сто пък казват, че не заминават в чужбина заради близки, а 19 на сто не намират отговор в нито една от посочените в изследването причини, а те са много. Обясняваме си го с това, че става дума за чисто емоционални причини като - "възрастен съм", "не искам да живея на друго място" и "други причини",  каза още Славкова.

"Във връзка с обучението на децата зад границата и желанието на родителите децата им да учат там, защото е по-престижно, 56 на сто от хората казват, че тези, които са завършили в чужбина, имат по-добра възможност да се реализират в България, докато тези, завършили тук, имат по-малка възможност за реализация, тоест престижът на чужбина продължава да съществува", коментира Евелина Славкова.  

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29
Ниагарският водопад в цветовете на българския трибагреник

Ниагарският водопад бе осветен в цветовете на българския трибагреник

Точно в 5 часа тази сутрин Ниагарският водопад беше оцветен в бяло, зелено и червено по повод Националния празник на България. Стотици наблюдаваха тази невероятна гледка на място, а в интернет те бяха хиляди от цял свят. „Повечето хора, които са се събрали тук сред нас, са със сълзи на очи. Виждаме и българското знаме, което се развява пред..

публикувано на 04.03.21 в 07:38